Romascanii, muritori de foame

joi, 10 iulie 2003, 23:00
2 MIN
 Romascanii, muritori de foame

De la 1 iulie, toate produsele alimentare s-au scumpit, ca urmare a
factorilor vesnic invocati de mai-marii statului: cresterea pretului petrolului,
variatiile de curs ale dolarului si ale monedei europene, inflatia, ori alte
motive menite sa amarasca si mai mult romanul, care vede cum preturile
cresc, iar salariul ori pensia a ramas la aceeasi valoare de aproape doi ani.
Din pacate, producatorii nu s-au asteptat ca noua scumpire sa ii motiveze
pe romascani sa aleaga foamea decit sa cheltuiasca tot salariul in citeva
zile: vinzarile magazinelor din Roman au scazut cu 5-10%, in numai zece
zile. Piinea, dulciurile, uleiul, zaharul, dar si berea si-au marit pretul cu 500
– 1.000 de lei, vinurile s-au scumpit cu pina la 4.000 de lei, sucurile – cu
2.000 de lei, iar carnea – cu 5-10.000 de lei/kilogram. „Singurele produse
care au – deocamdata – acelasi pret sint detergentii si sapunurile, insa cred
ca aceasta are drept cauza unica faptul ca produsele se afla inca in stocuri,
in depozite. Este foarte probabil ca un nou val de scumpiri sa apara dupa
ce se va epuiza marfa din depozitele producatorilor”, a declarat un patron
al unui magazin romascan.
Comerciantii spun ca vinzarile au scazut cel mai mult la piine si carne,
pentru fiecare caz existind si o explicatie: pentru ca piinea este scumpa,
romascanii isi fac singuri piine la cuptor sau se bucura de o mamaliga
fierbinte, pentru ca malaiul este inca ieftin. Carnea, al carui pret – in cazul
carnii de calitate – bate 75 – 80.000 de lei/kilogram, a devenit inaccesibila
pentru jumatate din populatia Romanului. In concluzie, s-a gasit si o solutie:
romascanii cumpara animale vii, al caror pret este extrem de mic pentru ca
proprietarii nu mai au cu ce sa le hraneasca – apoi le taie. Economia de
bani ajunge la cel putin 20 – 40.000 de lei/kilogram de carne. Comerciantii
spun ca, daca seria scumpirilor va continua, iar salariile si pensiile se vor
mentine la acest nivel, producatorii risca sa ajunga la faliment, pentru ca
marfa lor nu va mai fi cumparata. In contextul preturilor actuale si al inflatiei,
patronii magazinelor spun ca salariul minim pe economie ar trebui sa fie cel
putin dublat. (Alex NISTOR)

Comentarii