Se scumpeste piinea!

marți, 30 septembrie 2003, 23:00
3 MIN
 Se scumpeste piinea!

Producatorii de piine au decis sa majoreze pretul piinii, la inceputul acestei
luni, cu cel putin 1.000 de lei, urmare a secetei si ingheturilor care au
distrus, in acest an, griul romanesc si a valurilor repetate de scumpiri ale
energiei si carburantilor. Chiar daca aceasta majorare nu va fi dublata de
cresteri salariale, producatorii nu pot fi invinuiti ca ar umfla preturile.
„Deocamdata, am ajuns sa lucram fara a avea un cistig. Este normal sa
majoram pretul piinii, daca au crescut preturile la energie, combustibili si
faina. Ca sa ne putem mentine pe linia de plutire, va trebui sa majoram
pretul piinii cu 1.000 – 1.500 de lei, in primele zile ale acestei luni”, a
declarat Neculai Neculai, patron al societatii Panirom. „Reprezentantii
statului au spus ca griul romanesc este bun de piine, insa nu este asa.
Dupa ingheturi si seceta, s-a mai putut obtine doar 30% din productia
estimata, iar griul obtinut e bun doar pentru producerea de alcool sau
pentru furajarea animalelor. Deoarece griul din acest an este lipsit de
gluten, piinea facuta dintr-o astfel de faina ar avea o calitate mizera. In
aceste conditii, am decis sa cumparam faina produsa din griu de import, pe
care il achizitionam la un pret de 8.800 de lei, fara a mai lua in calcul TVA.
In plus, pretul unui kilogram de griu creste cu 300 de lei in fiecare
saptamina, ceea ce ne obliga sa majoram pretul piinii”, a mai precizat
Neculai Neculai.
Si societatea Morarit Panificatie SA se pregateste sa scumpeasca piinea,
din exact aceleasi motive: griul de import este scump, iar griul romanesc
nu se poate transforma in piine: „Vom scumpi piinea foarte curind, insa nu
ne-am hotarit cu ce procent se va majora pretul unei piini”, a precizat
Vasile Levarda, actionarul majoritar al Morarit Panificatie SA.
Mii de tone de griu de import, cumparate in Neamt
Singurul importator nemtean de griu agreat de catre Ministerul Agriculturii
este societatea Dizing SRL din Brusturi. Pina acum, societatea a importat
din Ungaria aproape 2.000 de tone de griu si se pregateste sa importe alte
peste 1.000 de tone, cantitatea maxima pe care partea ungara poate sa o
ofere deocamdata. Pretul unei tone de griu unguresc este de 150 de euro,
urmind sa creasca, in lunile urmatoare, pina la 250 de euro, ceea ce va
duce la un pret de 25.000 de lei (fara TVA si adaosurile comerciale) pentru
o piine de un kilogram. Practic, o piine normala va ajunge la pretul de
minim 13.000 de lei, pina in primavara. „De la 6.500 de lei – cit era inainte
pretul unui kilogram de faina, fara TVA – s-a ajuns deja la un pret de 8.800
de lei, plus taxa pe valoare adaugata. Am solicitat partii ungare aproape
5.000 de tone de griu – necesarul actual – insa vom putea primi doar 1.000
de tone. Griul de pe piata romaneasca nu poate fi transformat in piine de
calitate, deci vom depinde numai de importuri”, a precizat directorul SC
Dizing Brusturi, Dumitru Zaharia. Societatea Dizing produce si piine, al
carei pret va creste semnificativ, la fel ca si in cazul celorlalti producatori.
„Avind in vedere ca, in citeva luni, o tona de griu va ajunge sa coste 250
de euro, o piine va ajunge, fara TVA si adaosuri, la peste 13.000 de lei. De
altfel, in alte zone ale Moldovei, un kilogram de piine costa, de mai bine de
trei luni, 17.500 de lei. O piine normala ar trebui sa coste 9.000 de lei,
incepind din aceasta luna, pentru a ne garanta un profit de 6-7%”, a
declarat Dumitru Zaharia.
In citeva zile, o piine va costa intre 8.000 si 9.000 de lei. Romascanii vor fi
obligati ori sa manince mai putin, ori sa taie din alte cheltuieli pentru a-si
permite sa aiba piinea pe masa, in fiecare zi, ori sa renunte la piine pentru
clasica mamaliga, care inca nu e atit de scumpa. (Alex NISTOR)

Comentarii