Se vor infiinta centrele medicale de permanenta

luni, 20 mai 2002, 23:00
2 MIN
 Se vor infiinta centrele medicale de permanenta

De la 1 iunie, centrul de permanenta din Policlinica, care asigura urgentele pe timp de noapte, va fi desfiintat. Aceasta decizie a fost luata ca urmare a Ordinului 151, din martie 2002, care prevede organizarea si functionarea centrelor de permanenta in asistenta medicala primara. Potrivit acestui ordin, permanenta medicala, atit in mediul rural, cit si urban, va fi asigurata in centre de permanenta de catre medicii de familie, prin rotatie. "De la 1 iunie, permanenta pe timp de noapte, care era asigurata de Serviciul de urgenta din Policlinica, va fi desfiintata. Acest serviciu va asigura doar urgentele si tratamentele de zi, urmind ca noaptea, pacientii sa se prezinte la medicii de familie care asigura permanenta in dispensarele comasate", a declarat Gabriela Popovici, director adjunct al Spitalului Municipal Roman.
Ordinul prevede ca centrele de permanenta vor putea fi infiintate, in mediul rural, in fostele dispensare medicale rurale, altele decit cele atribuite in comodat medicilor de familie, centrelor de sanatate cu sau fara personalitate juridica sau in microstatiile apartinind serviciului judetean de ambulanta. In vederea asigurarii permanentei in afara programului de lucru, medicii din aceeasi localitate sau localitati diferite se vor putea asocia. Centrele de permanenta vor functiona in cel putin o camera, alta decit cabinetul medicului de familie. La cabinetul individual, fiecare medic trebuie sa afiseze locul unde se asigura asistenta medicala de urgenta, numarul de telefon, programul fiecarui medic asociat precum si numarul de telefon la care poate fi apelat serviciul medical de urgenta prespitaliceasca.
In consecinta, pentru respectarea acestui ordin, s-a decis desfiintarea garzilor de noapte din Policlinica. Directorul spitalului, Dan Arvatescu, sustine ca de acest lucru ar putea beneficia asistentele medicale, care isi vor putea infiinta ambulatorii private. "Noi sintem platiti pentru activitatea spitaliceasca. In aceste conditii, orice activitate care nu are legatura cu spitalul, nu va fi bugetata. Exista insa posibilitatea legala ca asistentele sa incheie contracte cu Casa, in vederea asigurarii unor servicii de tratament privat, dar in Roman, nimeni nu pare interesat de aceasta posibilitate", a apreciat directorul spitalului. (Emilian PAL)

Comentarii