Viata filtrata prin aparate

miercuri, 21 august 2002, 23:00
2 MIN
 Viata filtrata prin aparate

De trei ori pe saptamina, in functie de stadiul afectiunilor renale, 20 de bolnavi din Roman sint luati din fata blocului de catre ambulanta si sint transportati la Spitalul Judetean Piatra-Neamt, pentru hemodializa. Pe linga faptul ca bolnavii sint dependenti de acest tratament, sansele lor de supravietuire sint conditionate de punctualitatea ambulantelor. Ei se trezesc dis-de-dimineata cu gindul ca acest tratament este unica lor sansa de supravietuire. Suferinta renala i-a condamnat sa suporte aceasta procedura nu pentru o saptamina, nu pentru doua, ci, poate, pentru tot restul vietii. "Pentru acesti bolnavi, dar si pentru noi, este o situatie destul de dificila. Ei sint adusi pina la statia de salvare din Roman, cu diferite masini, dupa care ambulanta ii transporta la Piatra-Neamt, ii asteapta cinci ore, dupa care ii aduce inapoi. Este o situatie dificila, dar nu avem alte solutii. De multe ori transportam toti bolnavii de pe aceasta ruta, nu numai din Roman, pentru ca sint foarte multi. Masinile noastre sint cum sint, iar noi nu purtem sa punem cite o masina la dispozitia fiecaruia", afirma medicul Letitia Damoc, seful Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA).
Dubla dependenta
Seful SJA spune ca acesti bolnavi au un profi psihologic deosebit fata de alti pacienti. Datorita faptului ca ureea nu se filtreaza din singe, acest lucru afecteaza creierul, producind si tulburari psihice.
"De multe ori, bolnavii sint recalcitranti si agresivi. Nu putine au fost cazurile in care personalul medical a fost injurat si chiar agresat. In ceea ce priveste tratamentul, pacientul nu e un pericol daca se intimpla sa intirzie la dializa doua-trei zile, daca stadiul bolii nu este avansat. Problemele cu transportul apar mai ales iarna, cind sint drumurile inzapezite, iar bolnavii sint transportati la Piatra pe rute ocolitoare, prin Bacau. In urma cu citiva ani, cind a fost o iarna deosebit de grea, am avut situatii in care am transportat bolnavii la Iasi, pentru hemodializa, cu elicopterul", spune medicul Letitia Damoc.
Mai mult, cu toate dificultatile care le au de infruntat, unii bolnavi nu respecta tratamentul prescris si consuma alcool sau fac efort fizic, ori nu-si trateaza bolile curente. Saptamina trecuta, o femeie din Roman, care trebuia sa mearga la hemodializa, a fost gasita moarta in casa. Seful SJA spune ca astfel de cazuri se intimpla destul de des, insa acesti bolnavi sint fie in ultima faza a bolii – ceea ce face ca nici resuscitarea sa nu aiba efect, fie mor din cauza altor boli, care cauzeaza complicatii. Pentru ignoranti, acest tratament este doar o agonie prelungita, insa, pentru acesti bolnavi, aparatul de hemodializa este unica lor sansa de a continua sa traiasca. (Emilian PAL)

Comentarii