Salariile electorale

Subtitlu

marți, 30 septembrie 2008, 22:18
6 MIN
 Salariile electorale

Vor simti dascalii cresterea in noiembrie, la plata salariului pe octombrie? "Da, ca e lege", spun siguri pe ei sindicalistii. Guvernantii, speriati de sumele mari necesare, nu sint deloc siguri. 

Cadrele dicatice si pensionarii profita din plin de anul electoral. Daca pensiile vor fi marite de astazi, in avans cu o luna, cu 20 de procente, salariile cadrelor didactice au explodat. "Din anul 2000 nu am mai avut o crestere salariala substantiala", a declarat bucuroasa vicepresedinta Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), ieseanca Violeta Amariei.

Camera Deputatilor, ca for decizional, a adoptat ieri intr-o sedinta extraordinara in unanimitate de voturi cresterea salariilor functie de baza a personalului din invatamintul preuniversitar, cu 50% in medie, iar a celor din invatamintul superior cu pina la 74%. De aceleasi cresteri beneficiaza si personalul nedidactic auxiliar.

Debutantii din invatamintul preuniversitar vor avea astfel, de azi, salarii de baza de peste 1.500 lei, in timp ce profesorii universitari cu vechimea maxima vor putea incasa, sume cuprinse intre 6.501 lei si 12.151 lei.

Ramine insa o controversa: vor vedea cadrele didactice banii in buzunar chiar de la plata salariului pe octombrie, sau abia de anul viitor, retroactiv?

PNL: "Dificultati inflationiste"

Cresterea lefurilor profesorilor a pornit de la un amendament PSD la Ordonanta 15/2008 a Guvernului cu privire la cresterile salariale ale personalului din educatie. Senatul a fost de acord cu propunerea PSD inca din aprilie, insa discutiile cu privire la aceste majorari in Camera Deputatilor au fost taraganate.

Sindicalistii din educatie au amenintat chiar si cu miscari de protest pentru a obtine aceste cresteri salariale. Fiecare deputat a votat ieri deschis intr-o sedinta extraordinara propunerea PSD. Initiativa a primit chiar si votul liberalilor, care au condamnat totusi "puternicul caracter electoral al propunerii, in masura sa creeze dificultati inflationiste".

"Asteptam acum ca legea sa fie promulgata de presedintele Traian Basescu, pentru ca apoi sa poata fi publicata in Monitorul Oficial, cu data de aplicare 1 octombrie. Guvernul nu o poate modifica. Este lege, si nu ordonanta de guvern. Singura modalitate de a tergiversa aplicarea acestei legi este de a o ataca la Curtea Constitutionala, insa nu cred ca va incerca cineva asa ceva, chiar daca guvernantilor nu le convine. Ar iesi un mare tam-tam national. Orice incercare de tergiversare va reprezenta o lovitura adusa Parlamentului, care a votat unanim legea, invatamintului si chiar partidului din care respectiva persoana face parte. Toate gruparile politice au fost de acord cu aceasta majorare", a explicat Gheorghe Isvoranu, liderul federatiei "Spiru Haret", care spune ca majorarea salariala se va regasi in luna noiembrie, la plata salariului pe octombrie, in buzunarele dascalilor.

9% a devenit 50%

Potrivit negocierilor de la sfirsitul anului trecut, salariile de baza ale cadrelor didactice trebuiau sa se mareasca in acest an bugetar in trei transe: 10% din ianuarie, pentru personalul didactic, – cu exceptia dascalilor de gradul intii -, si cite 6% din aprilie si octombrie, cu mentiunea ca in octombrie procentul putea fi majorat pina la 9%, in functie de fondurile disponibile ale Guvernului. Executivul anuntase saptamina trecuta ca majorarea lefurilor profesorilor va fi de 9 procente, de la 1 octombrie. De ieri insa, angajatii din educatie au aflat ca majorarile vor fi mult mai substantiale. Asta deoarece Parlamentul a decis ca acest 9% sa fie transformat in 50%, in medie.

In cazul dascalilor din invatamintul preuniversitar, cresterile la salariul de baza vor fi de 45-54%, functie de vechime si grade. "Majorarea salariala este reflectata in stabilirea coeficientului de multiplicare de la valoarea 299,933 de puncte, corespunzatoare cresterii de 9%, la 400, in cazul tuturor categoriilor de personal", a mai precizat vicepresedintele FSLI, Violeta Amariei.

Liderul sindicatului de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", Stefan Grigoras, a completat ca unicul coeficient de referinta se aplica de aceasta data si profesorilor universitari. "Pina acum, profesorii universitari, ca si categorie de cadre didactice, aveau alte valori de referinta in comparatie cu colegii lor de grade inferioare. Acum, coeficientul de multiplicare s-a egalizat, ceea ce este si normal", a precizat Stefan Grigoras.

De exemplu, un cadru didactic debutant din preuniversitar, care a avut in septembrie un salariu brut de baza de 1.040 de lei, va primi de azi 1.512 lei (si fata de 1.134 lei, cit i-ar fi revenit in cazul in care majorarea ar fi fost cea anuntata initial, de 9%). Asta in conditiile in care, in luna ianuarie a acestui an, salariul unui debutant era de 981 lei. La polul opus, dascalii cu gradul intii si vechime maxima, de peste 40 de ani la catedra, au de astazi salariul de baza conform grilei de salarizare de 2.926 de lei, fata de luna septembrie, cind a fost de 2.012 lei. Plusul substantial in buzunare se va resimti si in cazul institutorilor de gradul intii cu vechime de 30-35 de ani la catedra, de pilda, care din octombrie vor primi in plus la salariul de baza 688 de lei. Cu alte cuvinte, vor primi un salariu de 2.206 lei.

La salariile de baza, dascalii vor beneficia in plus de sporuri care vor insemna alte citeva milioane de lei vechi in plus, precum gradatia de merit de 20% din valoarea salariului de baza sau indemnizatia pentru dirigentie de 10%, calculata la aceeasi baza. De exemplu, un profesor cu gradul intii si vechime de 10-14 ani vechime, cu gradatie de merit si indemnizatie de dirigentie, va primi, pe linga salariul din octombrie de 2149 lei, inca 429 de lei aferent gradatiei de merit si 214 lei echivalentul sporului de dirigentie.

Cresteri si de 4.000 lei/luna in universitati

Profesorii universitari vor resimti cel mai bine cresterile salariale, deoarece coeficientii la care s-au raportat pina acum salariile acestora erau mai mici decit ai celorlalte cadre didactice universitare. Astfel, un profesor universitar cu vechimea minima, intre 10 si 15 ani, va fi remunerat de azi cu sume intre 4.386 si 8.642 lei, fata de salarii cuprinse intre 2.676 si 5.273 lei, cum au primit pina in luna septembrie inclusiv. La o vechime de peste 40 de ani la catedra, salariul unui profesor universitar va fi cuprins intre 6.502 si 12.151 lei. In cazul preparatorilor universitari cu vechime de pina la 3 ani, salariile vor creste de la valorile cuprinse intre de 1.190 si 1.674 de lei, din luna septembrie, la sume cuprinse intre 1.731 si 2.434 de lei.

De asemenea, un conferentiar va avea de luna aceasta salarii cuprinse intre 2.901 si 4.600 de lei. Fireste, la aceste salarii de baza lefurile universitarilor sint completate de o serie de sporuri, de plata cu ora, care ajunge la maxim inca o norma, de coordonarea lucrarilor de licenta si master, suplinirea altor profesori, venituri din grad de cercetare si functiile detinute la scolile postuniversitare sau cele doctorale.

"Ziarul de Iasi" a scris, de altfel, la inceputul lunii septembrie despre topul salariilor universitarilor ieseni, care ajungeau atunci pina la 10.000 de euro. "Aceasta masura este buna, pentru ca a redus din decalajul dintre noi si salariatii din alte sectoare bugetare", crede liderul salariatilor Universitatii Tehnice, Stefan Grigoras.

Vor lua profesorii salariile marite inainte de alegeri?

In ciuda optimismului afisat de liderii sindicali, care sint convinsi ca dascalii vor vedea salarii marite chiar de luna viitoare, oficialii par mult mai rezervati. Intrebat de "Ziarul de Iasi" cind crede el ca aceasta crestere salariala va ajunge efectiv in buzunarele cadrelor didactice, ministrul Cristian Adomnitei s-a eschivat ieri de la un raspuns transant. "Nu fac nici un comentariu", a declarat el.

Colegul sau de la Economie si Finante a fost mai transant. Majorarea salariilor din invatamint ar trebui aminata pentru urmatorul guvern, efortul financiar necesar fiind de peste un miliard de euro, nivel ce depaseste investitiile totale in educatie din acest an, a declarat Varujan Vosganian. "Am experienta anilor electorali, cind guvernele au luat anumite initiative, ordonante de urgenta si legi care de fapt nu au fost respectate. Astfel de masuri ar trebui lasate la decizia guvernului urmator, care sa si le asume plenar", a declarat Vosganian.

Teoretic, pina sa fie publicata in Monitorul Oficial, care ar echivala cu intrarea efectiva in vigoare, legea ce prevede marirea salariala s-ar putea opri la promulgare, la Presedintie. Intrucit documentul nu prevede sursele de finantare, cum cer reglementarile in cazul legilor de acest fel, presedintele ar putea reactiona la fel cum a facut-o cu un an in urma, tot inainte de alegeri (cele europarlamentare), cind, din acelasi motiv, a ezitat sa promulge legea privind cresterea pensiilor pina la o medie egala cu 37,5% din salariul mediu net, intorcind atunci proiectul in Parlament.

Comentarii