Scoala care educa simtul artistic al clasei muncitoare are succes si in capitalism

duminică, 09 septembrie 2007, 22:38
2 MIN
 Scoala care educa simtul artistic al clasei muncitoare are succes si in capitalism

Scoala Populara de Arta, institutia de invatamint infiintata in anii ‘50 de regimul comunist pentru a ridica nivelul cultural al „clasei muncitoare“, dainuie cu succes si in capitalism. Institutia a fost infiintata in 1954, printr-un decret emis de Gheorghe Gheorghiu Dej, dar face si astazi inscrieri. Cel putin la Iasi.

300 de ieseni elevi aici

La o distanta de jumatate de secol, aproximativ 300 de ieseni calca pragul scolii. Desi confruntata cu lipsa unui spatiu stabil, Scoala Populara de Arta se mindreste cu profesori de calitate, unii dintre ei devotati institutiei de peste 20 sau 30 de ani.

Cea mai importanta carte de vizita o reprezinta rezultatele la diferite concursuri, cursantii fiind de altfel si principala modalitate prin care iesenii pot afla despre ceea ce se studiaza acolo. „Din om in om transmitem informatia. Avem cursanti care pornesc de la zero, altii care doresc sa aprofundeze cunostinte pe care le-au dobindit deja“, a declarat Elena Butnarasu, secretarul institutiei.

Practic, la cursurile Scolii Populare de Arta se poate inscrie oricine, indiferent de virsta sau studii. „Cel mai tinar cursant al nostru are 5 ani, iar cei mai in virsta au peste 70 de ani. Atuul nostru este ca programul este flexibil, in functie de necesitatile clientului, iar accentul este pus in mod deosebit pe partea practica. Fiecare dintre cursanti are o ora saptaminala de pregatire individuala cu profesorul si cite 4 ore de teorie“, a mai spus Elena Butnarasu.

Taxa anuala: 500 RON

In acest an, inscrierile se fac pina pe 15 septembrie, doritorii avind de suportat o taxa de 30 RON si una anuala de participare de 500 RON. Iesenii cu pasiuni pentru arte au de ales intre sectia de muzica, acolo unde pot studia muzica usoara sau populara, jazz, dar si instrumente precum pian, acordeon, chitara, baterie sau saxofon, sau sectia de arte plastice, oferta fiind si in acest caz variata: pictura, iconografie, grafica, design vestimentar sau arta decorativa. In timp, specializarile pe care iesenii le pot urma la Scoala Populara de Arta s-au imputinat, din lipsa spatiului.

„Problema noastra cea mai mare este ca nu avem un sediu stabil. De la 30 de catedre am ajuns doar la 12, iar anul acesta, in februarie, ne-am mutat din nou intr-unul din corpurile fostului Liceu Tehnoton“, a declarat Gheorghe Morosan, contabilul institutiei. Cursurile au o durata de trei ani, cu exceptia celor de la instrumentele de pian si vioara, care se studiaza cite 5 ani.

Cei care finalizeaza cursurile primesc diplome eliberate de Ministerul Culturii si „recunoscute in strainatate“, dupa cum afirma reprezentantii scolii, care au absolventi pregatiti de profesori cu care se pot mindri. „Titel Popovici si Dan Priscornic asigura partea de canto a scolii, pianul fiind instrumentul studiat cu Simona Bacanu. La arte plastice, il avem pe domnul profesor Dorin Lehaci“, a mai spus Elena Butnarasu.

Multi dintre elevii Scolii Populare de Arta din Iasi au ajuns sa cinte in strainatate in locuri celebre, cintareata de jazz Teodora Enache fiind doar unul dintre exponentii de marca ai scolii.

Comentarii