Sedinta a aminarilor la Consiliul Local

luni, 23 august 2010, 23:13
3 MIN
 Sedinta a aminarilor la Consiliul Local

Consilierii locali au aprobat ieri infiintarea Eco Piata SA si Servicii Publice SA, societati rezultate din externalizarea unor directii si servicii ale municipalitatii. Totodata, plenul a avizat un nou studiu de fezabilitate pentru reabilitarea zonei Cuza Voda, intre strazile Vasile Alecsandri si I.C. Bratianu. Deocamdata, reprezentantii municipalitatii nu au o perspectiva clara a finantaii proiectului estimat la 100 de milioane de lei, lasind impresia ca studiul a fost aprobat doar pentru a se mai umple un sertar de hirtoage.

Societatile la care muncipalitatea este actionar unic au intrat ieri in atentia plenului, pentru aprobare. Consilierii au validat proiectele in unanimitate, atit cele vizind actele de constituire, cit si patrimoniul celor doua societati. Doua proiecte anuntate initial ca amendamente la hotaririle vizind infiintarea societatilor au fost aminate. Astfel, Cristi Starica, directorul Eco Piata, nu a mai propus majorarea tarifelor de inchiriere a tarabelor si a cintarelor din piete de la 3 la 4 lei pe zi, ca urmare a introducerii TVA.

Nu s-a mai discutat nici propunerea viceprimarului Gabriel Grigore, vizind infiintarea in cadrul SC Servicii Publice a unei divizii de ciocli sau a unor show-room-uri de pietre funerare la cimitire, ca sursa alternativa de venit pentru firma. "Nu s-a mai discutat majorarea tarifelor, directorul Starica anuntind ca se vor descurca anul acesta cu tarifele actuale. Proiectul unei piete de gros pe un teren de la Fortus ar urma sa fie propus ca proiect de catre societate in viitorul apropiat, la fel raminind situatia si in cazul proiectului vizind supravegherea video a cimitirelor", a precizat viceprimarul Gabriel Grigore.

Avizarea studiului de fezabilitate pentru refacerea fatadelor de pe Cuza Voda nu va avea o concretizare in viitorul apropiat. Motivul pentru care investitia de 100 de milioane de lei nu este posibila il reprezinta faptul ca municipalitatea detine doar 23,7% din imobilele arealului vizat.

Sefa serviciului de proiecte spune ca fondurile eruropene ar putea fi atrase odata cu modificarea legislatiei si reglementarea statutului parteneriatului public privat. "S-ar putea face ceva pe fonduri europene dupa finalizarea legislatiei parteneriatelor public-privat. Fondurile pot fi accesate in aceasta formula in cadrul UE pentru ca au reglementata legislatia. La noi ar putea sa apara o posibilitate in programarea urmatoare, adica 2013-2020. Oricum solutii ar putea fi gasite prin utilizarea de fonduri complementare in formula Guvern – Primarie – UE, fie un parteneriat public-privat", a precizat Claudia Stoica, sefa Serviciului de Proiecte a muncipalitatii.

Consilierii locali au sustinut necesitatea reactualizarii listei cladirilor de patrimoniu. Potrivit acestora, lista contine multe imobile care nu au valoare istorica sau arhitecturala, investitiile in reabilitare sau renovare fiind ingreunate. "Lista s-a facut otova dupa 1989. Acum, chiriasii din cladirile de patrimoniu sint scutiti de la plata taxelor si impozitelor. Trebuie sa se faca ordine in aceasta problema", a precizat consilierul Gabriel Surdu.

Sedinta de ieri a lasat in aer problema gazetei municipalitatii. Suspendarea aparitiei variantei tiparite a "Curierului de Iasi", ceruta de democrat-liberali, ar urma sa faca obiectul unui viitor proiect de hotarire. Deocamdata, propunerea venita de la viceprimarul PSD Romeo Olteanu a fost redeschiderea rubricii in care consilierii pot expune propuneri de proiecte.

–––

Politehnica Iasi, regretata in plenul CL

Consilierii locali au cerut ieri lamuriri despre situatia sportului iesean. Discutiile nu au durat foarte mult, directorul tehnic al municipalitatii, Mihai Chirica, fiind destul de expeditiv in raspunsuri. Printre cei care au ridicat problema reprezentarii fotbalistice a Iasului a fost si liberala Camelia Gavrila. "Acei care eram critici vom ajunge sa fim nostalgici. Eu as vrea sa stiu ce se va intimpla mai departe", a spus Camelia Gavrila.

Cel care i-a dat un raspuns, in lipsa primarului plecat in concediu, a fost directorul tehnic Mihai Chirica. Acesta a precizat ca suportul juridic al echipei, societatea SC Fotbal SA, a cerut intrarea in insolventa, din cauza datoriilor de 3,3 milioane de euro care nu mai pot fi acoperite odata cu retragerea actionarului majoritar, Mobilis.

"S-au depus la Registrul cometului documentele necesare solicitarii de intrare in insolventa. Decizia s-a luat fara votul municipalitatii, ceilalti actionari formind o majoritate. Clubul insa poate fi reinfiintat, iar baza sportiva poate fi folosita in continuare", a precizat Chirica.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii