Sinucidere, accident sau crima?

Subtitlu

miercuri, 20 decembrie 2006, 03:15
12 MIN
 Sinucidere, accident sau crima?

O stire-soc a lasat ieri fara glas intreaga lume administrativa si politica ieseana. Subprefectul Florin Ungureanu a fost gasit in magazia din curtea casei sale din Miroslava, impuscat in cap. Politia a luat in calcul trei variante posibile pentru cauza mortii, respectiv sinuciderea, accidentul sau crima. Cea mai vehiculata varianta este cea ca Ungureanu s-ar fi sinucis pentru ca era suspect de cancer limfatic. „Pentru mine este o singura ipoteza, cea a sinuciderii din cauza diagnosticului de cancer. Si-a facut un calcul pragmatic, meticulos, de vinator. Nu a fost un gest de disperare, ci cred ca nu a vrut sa prelungeasca chinul familiei sale. Chiar si felul in care a facut-o, cu arma de vinatoare. Era un vinator pasionat. Imi spunea de multe ori «Eu nu trag in orice fel de animal, ci doar atunci cind fac selectie, cind un animal este bolnav». Asta a facut si el, un calcul pragmatic, a facut selectie", a afirmat senatorul PD Dan Carlan, prieten apropiat si nasul de cununie al subprefectului. Ungureanu a lasat in urma o sotie, doi copii si numeroase semne de intrebare.

Ultimele ore de viata ale subprefectului

Ziua subprefectului Ungureanu a inceput normal, fara a anunta sfirsitul tragic. „Ne-am intilnit dimineata, dupa care a urmat o zi incarcata. A fost o zi normala de lucru", a afirmat Nicusor Paduraru, prefectul interimar. Ungureanu a venit dimineata la serviciu si si-a desfasurat activitatea in mod normal pina in jurul orei 12:00. „Subprefectul Ungureanu a fost bine dispus azi. Am stat de vorba cu el pe la ora 11:00. Pe la 12:00, a venit la mine si mi-a spus ca pleaca pentru jumatate de ora si ca se intoarce. Nu s-a mai intors", a afirmat subprefectul Tudor Leonte. Acesta trebuia sa participe la ora 17:00 la o petrecere de dinainte de Revelion organizata de Prefectura la Restaurantul „Onyx". „Pe la ora 15:30, Florin si-a luat familia si au plecat la Valea Lupului, acasa la Oana. I-a lasat pe toti acolo, spunindu-le ca are putina treaba la Prefectura si ca se intoarce in jumatate de ora, maximum o ora pentru a merge la petrecere", a precizat Carlan. Acesta a mentionat ca Oana, sotia lui Ungureanu, s-a intors acasa in jurul orei 18:30, impreuna cu tatal acesteia, deoarece era ingrijorata pentru ca subprefectul nu putea fi contactat telefonic. „M-a sunat pe la 18:30 pentru ca nu-l gasea prin casa si m-a intrebat daca nu stiu ceva despre el", a spus Carlan. Subprefectul a fost gasit in magazie de fiul acestuia de 15 ani, Dragos. In jurul orei 18:45, sotia subprefectului a chemat ambulanta. „Misiunea noastra a fost scurta. Practic, s-a constatat decesul si la atit s-a rezumat interventia noastra", a precizat dr. Diana Cimpoiesu, medic coordonator SMURD. Sotia subprefectului a avut nevoie de ajutor medical la fata locului, administrindu-i-se un calmant. „Femeia isi revenise din starea de soc traumatic si nu a vrut sa fie transportata catre un spital pentru a primi ingrijiri medicale", a mai adaugat dr. Cimpoiesu.

Cancerul limfatic, cauza posibilei sinucideri

Imediat dupa lansarea vestii ca subprefectul a murit impuscat, au inceput sa apara si zvonurile legate de ceea ce ar fi putut determina sfirsitul tragic. O prima ipoteza viza probleme intr-un dosar greu de fond funciar, dar zvonul a fost respins categoric de angajatii Prefecturii. O alta varianta a avut in vedere un posibil accident legat de pregatirea armei pentru vinatoare. Ungureanu ar fi urmat sa participe la o partida de vinatoare in zona Tirgu Frumos.

Cea mai plauzibila ipoteza, pe care au sustinut-o si apropiatii subprefectului, este cea a sinuciderii din cauza unor probleme de sanatate. Concret, in urma cu aproximativ 10 zile, Ungureanu a mers la un control la seful Clinicii ORL, dr. Vasile Costinescu. „Avea ganglionii umflati. L-am consultat, iar simbata a fost operat. I-am extirpat un ganglion pe care l-am trimis la analize", a precizat Costinescu. Ungureanu urma sa primeasca rezultatele analizelor la sfirsitul acestei saptamini. In cursul diminetii de ieri, Ungureanu s-a prezentat la spital pentru a-i fi scos pansamentul. „Trebuia sa vina sa i se scoata firele de la operatie vineri sau simbata. La ultima intilnire avea acelasi tonus. Mi-a zis ca daca are limfom, tot o sa o mai duca citiva ani de acum incolo", a spus Costinescu. Seful Clinicii ORL a precizat ca vineri erau asteptate rezultatele investigatiilor medicale cerute. „Am dat niste telefoane ca analizele sa fie facute mai repede pentru ca discutam despre subprefectul de Iasi. Ar fi culmea sa fie ceva benign, adica sa nu fi fost vorba decit despre o simpla infectie", a afirmat Costinescu.

Apropiatii lui Ungureanu spun ca stiau de problemele de sanatate ale subprefectului. Dan Carlan a apreciat chiar ca este sigur ca Ungureanu s-a sinucis, iar gestul sau ar fi fost urmarea unui „calcul la rece". „De acum doua saptamini mi-a spus ca, in calitate de prieten si de nas, trebuie sa impartim aceasta grija. Mi-a spus despre un posibil diagnostic de cancer, se faceau inca investigatii", a spus Carlan. De altfel, subprefectul i-a solicitat nasului sau in repetate rinduri ca, in cazul in care i s-ar intimpla ceva, sa aiba grija de familia sa.

Carlan: „Si-a facut un calcul pragmatic"

In cursul ultimelor doua zile de viata, subprefectul a cautat asiduu informatii despre boala de care era suspectat. Orele libere din cursul diminetii de ieri si le-a petrecut de altfel cautind pe internet detalii despre cancerul limfatic. Vrind sa stie exact la ce sa se astepte pe viitor, Ungureanu a cerut explicatii suplimentare unui medic apropiat familiei, respectiv Diana Cimpoiesu, doctor in cadrul Spitalului „Sf. Spiridon". Aceasta a confirmat ca a vorbit cu subprefectul in cursul zilei de ieri. „Am fost sunata de domnul Ungureanu de trei ori. Acesta vroia sa se informeze cu privire la o serie de termeni medicali, sa afle toate detaliile despre posibila boala de care suferea. Spun «posibila boala» deoarece subprefectul astepta rezultatul unor explorari. Nu avea inca un diagnostic stabilit. Acesta a fost internat citeva zile, saptamina trecuta, in Clinica ORL de la «Sf. Spiridon» in vederea efectuarii de analize. Dar, repet, nu avea nici un diagnostic confirmat in prezent", a declarat dr. Diana Cimpoiesu, medic coordonator al Unitatii de Primire Urgente din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon". Aceasta a mai precizat ca, in cursul conversatiilor telefonice, subprefectul nu s-a aratat foarte ingrijorat cu privire la viitorul sau. „La telefon mi s-a parut bine, chiar tonic. Din acest motiv, pare de neinteles gestul sau. Stiu cit de preocupat era de familie. De asemenea, era un om care facea sport si avea grija de sanatate", a mai spus dr. Cimpoiesu. Afirmatiile acesteia au fost confirmate atit de Vasile Costinescu, cit si de apropiatii subprefectului.

Tocmai posibilul diagnostic de cancer a fost considerat de senatorul Dan Carlan ca explicatie probabila a unei sinucideri. „Si-a facut un calcul pragmatic. De trei ori a vorbit azi (n.r.- ieri) cu doctorita la telefon si a incercat sa-si clarifice diagnosticul si de fiecare data a asigurat-o ca este un luptator", a afirmat Carlan. Acesta a apreciat ca tocmai caracterul de luptator l-ar fi determinat pe Ungureanu sa se sinucida. Cu alte cuvinte, subprefectul ar fi preferat sa-si ia viata pentru a nu-si lasa familia sa asiste la o moarte lenta. „Mi-a spus de nenumarate ori cit este de fericit ca are o asemenea familie. Cred ca si-a facut un calcul la rece si asa a decis el ca este mai bine pentru el si pentru familia sa. Cred ca totul a fost facut pentru familia sa, pentru a nu prelungi suferinta familiei", a mentionat Carlan.

Nici un comentariu „la cald" din partea Politiei si Procuraturii

Moartea subprefectului a dus la mobilizarea unor forte impresionante de politisti si jandarmi. Zona a fost incercuita de lucratorii de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi si cei ai Inspectoratului de Politie Iasi. Vecinii si medicii erau singurii carora li se permitea accesul in spatele benzilor de restrictie. „Nu se poate intra, va rog sa intelegeti", spuneau politistii. Cel putin zece masini ale politiei si ale jandarmilor au umblat aproximativ doua ore intr-un du-te-vino continuu pe drumul ingust spre locuinta lui Florin Ungureanu. Oamenii legii nu au facut nici o declaratie in tot acest timp. Prefectul Nicusor Paduraru a fost si el prezent, alaturi de comisarul sef Liviu Zanfirescu, comandantul IPJ Iasi. Cei doi au parasit zona in jurul orei 20. Comisarul Ioan Scripniciuc, adjunct al IPJ Iasi pe linie de judiciar, s-a deplasat si el la vila lui Ungureanu, ofiterul plecind la citeva zeci de minute dupa Zanfirescu. Chiar si inspectorul sef al jandarmilor ieseni, maiorul Mircea Tulica, a fost prezent pentru a-si coordona in mod direct subalternii. Cei care erau abilitati sa faca cercetarile, procurorii criminalisti, au fost chiar linga trupul neinsufletit al subprefectului, cautind indicii care sa arate ce s-a intimplat. Sinucidere? Accident? Crima? Nici prim-procurorul Valentin Iordan, nici procurorul criminalist Mihai Maftei nu au scos vreun cuvint legat de ce au constatat din primele verificari.

Vecinilor nu le venea a crede

Vecinii, adunati aseara la capatul drumului de acces catre casa subprefectului, spun ca in ultima perioada subprefectul nu avea un comportament anormal. „Nu-mi vine sa cred ca s-a intimplat cu adevarat. Nu pot sa spun ca eram prieteni apropiati, dar ne salutam cind ne intilneam pe strada, cum fac vecinii intre ei. De cite ori l-am vazut in ultima saptamina, nu mi s-a parut ca era schimbat", a spus Cristian Edu, unul dintre vecinii lui Ungureanu, care a adaugat ca a aflat de tragedie cind a ajuns acasa si a vazut aglomeratia de masini. „Va dati seama ce o sa se intimple cu baiatul cel mare, cu Dragos? A venit de la mama lui sa locuiasca cu tatal. Ce o fi in mintea lui, numai Dumnezeu stie", a adaugat o alta vecina, care nu a mai avut puterea sa spuna alte cuvinte.

Se asteapta necropsia

Ambulanta in care se afla trupul lui Florin Ungureanu s-a indreptat spre morga Institutului de Medicina Legala Iasi la ora 22. Comandantul politiei iesene a facut la scurt timp prima declaratie oficiala, legata de moartea suspecta a subprefectului. „Din primele cercetari a reiesit ca avem de-a face cu o auto-impuscare. Este prea devreme sa ne hazardam in a afirma ca ar putea fi vorba de o sinucidere, dar luam in calcul aceasta ipoteza, avind in vedere aspectele legate de eventuale probleme de sanatate ale lui Florin Ungureanu. Oricum, doar necropsia si analizele criminalistice ne vor putea conduce la concluzii clare", a declarat Liviu Zanfirescu.

Cancerul limfatic

Cancerul limfatic este o boala care afecteaza initial ganglionii limfatici situati in zona gitului, a axilelor sau a zonei inghinale. Cel mai comun loc in care este observat il reprezinta ganglionii limfatici de la git. Boala poate aparea insa in orice alt organ al corpului, de la stomac si intestine pina la oase si piele. Aceasta intrucit sistemul limfatic este prezent in intregul organism, ca un veritabil sistem de transport pentru celulele canceroase. Cancerul limfatic se manifesta prin diviziunea anormala a limfocitelor, acestea divizindu-se incontinuu. Principala problema este reprezentata de faptul ca aceste celule se divid inainte de a fi maturizate complet. Acest lucru le face incapabile sa lupte eficient impotriva infectiilor. Ulterior, limfocitele anormale se acumuleaza in ganglionii limfatici. Aceste concentrari se pot transforma ulterior in tumori, afectind sistemul limfatic sau organele in care s-au localizat. Ca si alte forme de cancer, si cancerul limfatic poate fi tratat prin chimioterapie si radioterapie daca este descoperit in stadii timpurii ale bolii. Depistat la timp, cancerul limfatic este tratabil in peste 75% din cazuri.

Cine era Florin Ungureanu

Cu citeva luni inaintea mortii, zimbea alaturi de nasul sau de cununie, senatorul Dan Carlan

Subprefectul Florin Ungureanu ar fi implinit pe 22 aprilie 45 de ani.

A absolvit in 1987 Facultatea de Mecanica, in acelasi an devenind si inginer-sef la „Agromec" Negresti. Din 1996 si pina in 2003, Ungureanu a lucrat la „Transmixt", dupa care pina in 2004 a fost angajat al Grupului de firme „Conex". La alegerile locale din 2004 a candidat la o pozitie de consilier local din partea Partidului Democrat, dar PD nu a strins destule voturi pentru ca Ungureanu sa ajunga in cadrul forului local. Apoi, a fost inclus si pe listele depuse de PD pentru un post de senator, dar nici pentru aceasta pozitie nu au fost destule voturi. Pina la urma, in decembrie 2004, Ungureanu a ajuns consilier local, in locul lui Dan Carlan, ales senator. Nu a ramas mult timp consilier local. Alegerile generale au fost cistigate de Alianta D.A., iar intelegerile politice de la nivel local l-au propulsat pe Ungureanu subprefect al Iasului in ianuarie 2005. Din aceasta pozitie, Ungureanu a coordonat, printre altele, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Comisia Judeteana de Fond Funciar.

Ungureanu s-a facut remarcat printr-un stil nonconformist de conducere. Din primele zile de mandat, noul subprefect a fortat demisia fostului sef al Serviciului Public Comunitar de Eliberare a Pasapoartelor, comisarul-sef Mihai Hudisteanu. In cursul unei vizite de lucru, Ungureanu a cerut testarea in public a comisarului cu alcooltestul. Cum rezultatul a iesit pozitiv, subprefectul i-a cerut lui Hudisteanu demisia. Intr-o alta ocazie, Ungureanu a dispus efectuarea in miez de noapte a unui control in comunele judetului. Subprefectul a vizitat personal primariile pentru a verifica daca acestea sint pregatite pentru eventualitatea producerii unor inundatii.

Pasionat de karate si vinatoare si fost sportiv amator, Ungureanu era casatorit pentru a doua oara. Ultima sotie, Oana Gavril, i-a fost si sefa sa de cabinet la Prefectura pina la casatorie. Ungureanu avea un copil de 16 ani, Dragos, din prima casatorie, si o fetita de 6 luni, Eva. Locuia impreuna cu noua sotie si cei doi copii intr-o casa, in apropiere de Miroslava.

Datorii de 30.000 de euro

Conform mai vechilor sale declaratii, Florin Ungureanu se incadra in „clasa de mijloc". Astfel, acesta detinea in proprietate o suprafata de 5.500 mp de teren in Galata. Ungureanu era totodata proprietarul unui apartament de 63 mp situat in aleea Nicolina si al unei case de 150 mp in Galata, a carei constructie a fost finalizata anul trecut. Un autoturism Nissan Pathfinder completa declaratia de avere a subprefectului. Acesta a lasat in urma o datorie de aproximativ 30.000 de euro, reprezentind contravaloarea unui credit contractat anul trecut. Creditul urma sa fie rambursat pina in 2020.

Care au fost cauzele mortii lui Ungureanu?

Politistii si medicii legisti au luat ieri dupa-amiaza in calcul toate cele trei variante posibile in cazul mortii lui Florin Ungureanu, respectiv sinucidere, accident sau crima. Singurul lucru cert aseara era ca s-a tras de la o distanta foarte mica. Astazi, la lumina naturala, politistii urmeaza sa mai efectueze o cercetare la fata locului pentru a determina posibilele cauze ale mortii. La aceasta ora nu exista nici un indiciu pentru sustinerea variantei unei crime, aceasta putind sa fie luata in discutie doar dupa eliminarea celorlalte doua.

Argumente pentru accident:

Ungureanu avea programata la sfirsitul saptaminii o partida de vinatoare

la 44 de ani, Ungureanu avea suficienta experienta de viata pentru a fi capabil sa depaseasca o situatie de criza de genul unui diagnostic de cancer

subprefectul era recasatorit de putin timp si avea o fetita, Eva, de doar sase luni

Argumente pentru sinucidere:

Ungureanu era suspect de cancer limfatic

subprefectul si-a petrecut ultimele zile de viata in cautari febrile de informatii despre boala, ceea ce ar putea indica semnele unei depresii

declaratiile senatorului Dan Carlan, caruia Ungureanu i-a cerut in mai multe rinduri sa aiba grija de familia sa

De ce se sinucide o persoana?

„O persoana care recurge la sinucidere o face dintr-o tristete profunda. Probabil ca cel de care vorbim era introvertit, o persoana care din momentul in care a aflat ca ar putea suferi de cancer s-a macinat in sine si a cedat unei decizii de moment. De obicei, dupa confirmarea unei boli incurabile, multi dintre pacienti trec prin stari depresive si chiar ulterior incearca sa se sinucida. Am tratat persoane care au incercat sa se sinucida dupa ce au aflat ca sufera de o boala ce nu poate fi tratata. Insa au fost doar tentative, si nu gesturi atit de drastice precum cel al subprefectului", a declarat dr. Virginia Marinescu, psihiatru in cadrul Spitalului „Socola". In acest context, dr. Marinescu a amintit de faptul ca barbatii recurg la metode extreme atunci cind iau hotarirea de a-si pune capat zilelor. „O constatare clasica si valabila pe toate meridianele o reprezinta preponderenta sinuciderilor in rindul sexului masculin, respectiv 78% din cazuri. De obicei, barbatii prefera metodele dure, fara sanse de scapare, cum ar fi spinzurarea, impuscarea, plagile taiate sau aruncarea in fata trenului", a adaugat dr. Marinescu.

Prefectura Iasi – un loc blestemat

Anul 2006 a reprezentat pentru sefii Prefecturii un adevarat an de foc. La sfirsitul lunii august, prefectul Radu Prisacaru a fost arestat pentru luare de mita, fiind acuzat ca ar fi pretins doua hectare de teren pentru a finaliza un dosar de retrocedare. Prisacaru este judecat la ora actuala in stare de libertate, el pierzindu-si insa postul de prefect, ocupat de fostul sau coleg de partid, Nicusor Paduraru. De altfel, in ultimii sase ani, Iasul a fost condus de sase prefecti, nici unul neraminind in functie mai mult de doi ani. In urma cu o saptamina, subprefectul Tudor Leonte s-a internat in spital, dupa o criza cardiaca. Subprefectul Florin Ungureanu este cel de-al treilea membru al conducerii Prefecturii lovit de „blestemul" Casei Patrate.

Comentarii