Smecherii la licitatiile Primariei

duminică, 28 iunie 2009, 22:33
5 MIN
 Smecherii la licitatiile Primariei

La licitatiile Primariei au inceput sa apara oferte care mai de care mai ciudate. Firmele de constructii se intrec in a ispiti municipalitatea pentru acordarea contractelor. Termene de executie de doar citeva zeci de zile pentru lucrari de milioane de lei, garantii care ajung si pina la 30 de ani sau facilitati la plata lucrarilor sint doar citeva din "smecheriile" la care recurg in ultima perioada firmele de constructii. Specialistii privesc insa cu suspiciune astfel de oferte. De multe ori, facilitatile oferite de firme nu au acoperire in realitate, dar pot aduce contracte de milioane de lei. Criza mondiala ar fi unul din principalele motive pentru care s-a ajuns la astfel de tertipuri in lumea constructorilor.

Exista citeva exemple edificatoare in privinta ofertelor iesite din tipar. In ultima perioada, la cel putin cinci achizitii ale Primariei au fost oferte care au ridicat semne de intrebare. Una dintre aceste proceduri este cea prin care se doreste realizarea padocului de la Tomesti. Contractul a atras 11 societati. Miza era una destul de importanta, lucrarile fiind estimate la peste 4,67 milioane lei, fara TVA.

Conform anuntului, la stabilirea firmei cistigatoare va conta in proportie de 60% pretul, 15% garantia oferita si 25% termenul de executie. Pentru a nu renunta la bani, o firma poate solicita o suma comparativa cu a concurentilor, dar poate transa licitatia mizind pe restul de 40% din punctaj. Astfel, ofertele primite au variat intre 5,15 milioane lei si 3,2 milioane lei. Firma Iasicon a oferit cea mai buna oferta financiara, dar aproape de ea au fost si As Construct cu 3,4 milioane lei sau Impex Amicii cu 3,9 milioane lei.

La termenul de executie, diferentele sint insa foarte mari, de la doar doua luni, pina la 18 luni. Si la garantia oferita exista discrepante uriase, de la 18 luni, pina 360 de luni. Practic, garantia oferita de societati variaza de la un an si jumatate pina la 30 de ani.

As Construct Drumuri si Poduri este societatea care garanteaza pentru 30 de ani lucrarile executate in trei luni, conform ofertei. Iasicon va executa lucrarile tot in trei luni si ofera o garantie de 15 ani. "Inca nu a fost adjudecata aceasta licitatie. Cind avem astfel de oferte, solicitam clarificari de la firme. Se analizeaza ofertele. In cazul in care se ofera garantii pe perioade foarte mari, si firmele isi asuma un risc. Vor avea 5% din contract blocat la Primarie, pentru garantarea lucrarilor. Cautam o solutie sa mentionam in contract ca garantia de buna executare a lucrarilor sa fie in euro, la cursul actual", a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Exista insa o licitatie care s-a adjudecat deja cu valori ciudate oferite la licitatie. Folosinta generala a locuintelor sociale din Gradinari. Contractul a fost adjudecat de Iasicon cu o oferta de aproape 4,2 milioane lei, fara TVA. Lucrarile ar trebui finalizate in doar o luna, garantia oferita fiind de 120 de luni.

"Are de executat alei, locuri de joaca. Din punctul meu de vedere sint oferte de criza. Spun ca lucreaza doar cu salariul minim pe economie. Din disperare sa cistige un contract risca foarte mult. La toate clarificarile cerute de noi, nici o firma nu a spus ca este o greseala. Toti spun ca pot sa faca. Noi avem in contracte clauze de penalitati", a explicat Chirica.

Muncitorii ar zburda prin cimitire

O alta licitatie cu oferte iesite din comun a fost cea de la continuarea lucrarilor de consolidare a pasajului Alexandru cel Bun. Trei firme au depus oferte la o licitatie estimata la 553.000 lei.

Firma Prodrupo a solicitat 506.000 lei cu un termen de executie de trei luni, Denaira Grup cu o oferta de aproape 258.000 lei si executie 30 de zile, dar si Ted Construct cu 488.000 lei si termen de executie de doar zece zile. Si in cazul licitatiilor de la amenajarea aleilor din cimitire au fost probleme.

Firma Ted Construct a fost desenata cistigatoare cu o oferta financiara mai mare, dar cu un termen de executie de doar 25 zile. Oferta a fost de 1,9 milioane lei, fara TVA. Licitatia a fost contestata si anulata. La un alt cimitir a cistigat Euroconstruct Group. Societatea a avut o oferta financiara de 2,23 milioane lei, 30 de zile termen de executie, dar si o alta facilitate. A oferit Primariei posibilitatea de a plati lucrarile dupa 180 de zile de la realizarea lor.

"Se poate face un calcul grosier. La orice lucrare de constructii, in jur de 50% reprezinta materialele, 25% manopera si 25% taxe si impozite. La acel exemplu cu termenul de executie de zece zile, rezulta ca firma are pentru manopera aproape 125.000 lei. Cum salariul mediu in constructii este de aproximativ 1.000 lei net pe luna, rezulta ca firma are bani pentru aproximativ 125 de muncitori intr-o luna. Daca lucrarile se fac in zece zile, inseamna ca vor munci acolo 375 de oameni. Calculul este doar din punct de vedere al fortei de munca. Nu stiu ce firma de constructii mai are acum acest numar de angajati", a explicat omul de afaceri Radu Botez.

Conform Ministerului de Finante, in 2007 Ted Construct a avut un numar mediu de 55 de angajati.

Firme "prietene" si firme "ostile"

Radu Botez sustine ca nu se pot oferi nici garantii de 30 de ani la toate lucrarile de constructii. "Exista o legislatie. Este imposibil sa oferi asa ceva. Ori sint aranjate, ori trebuie tratate ca oferte neserioase. Daca se ofera facilitati la plata lucrarilor este bine pentru Primarie, dar nu trebuie ca acest lucru sa fie hotaritor la o licitatie", a adaugat Botez.

Nici omul de afaceri Sorin Ionescu nu priveste cu ochi buni ofertele de la licitatiile Primariei. "Din punctul de vedere al preturilor, cred ca se vine cu oferte subevaluate stiind ca ulterior se fac note de comanda suplimentare. Este o practica la Primarie. Se spune ca nu a fost bun proiectul, se schimba solutia. La garantii cred ca una se ofera, dar alta se trece in contract. Contractul nu mai poate fi atacat. Se ofera o garantie, apoi se mai modifica. Este o smecherie. Sigur vin pe fondul crizei. Pina anul acesta nu am vazut astfel de oferte. Se mizeaza ca autoritatea contractanta nu risca sa faca o alta licitatie, sa piarda timp si bani. Trebuie sa fie insa o firma prietena ca sa poti sa faci astfel de oferte. Daca este o firma ostila, autoritatea contractanta nu mai este concilianta", a precizat Ionescu.

De partea cealalta, sefii Primariei sustin ca ofertele depuse la licitatie devin anexe la contractul de lucrari. Astfel, nu s-ar putea modifica nici termenul de executie si nici perioada de garantie.

Comentarii