„Spitalul va fi deschis pina pe 1 decembrie”

Subtitlu

duminică, 11 septembrie 2011, 21:17
5 MIN
 „Spitalul va fi deschis pina pe 1 decembrie”

Epopeea de mai bine de 15 ani a cladirii din Copou se apropie de final. Institutul Regional de Oncologie isi va deschide portile pina la sfirsitul acestui an. "Nu stiu daca se va taia panglica chiar la data de 1 noiembrie, insa atunci as vrea sa-l inauguram. Oricum, primul pacient va intra in spital pina cel mai tirziu la data de 1 decembrie", spune dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi.

Institutul va avea mai multe clinici, unele venind prin preluare de la Spitalul "Sf. Spiridon", altele infiintindu-se acum. Desi teoretic mai sint mai putin de doua luni pina la deschiderea noului spital, directorul DSP spune ca inca nu s-a decis cine va conduce institutul si clinicile din el. Pe de alta parte, spatiile lasate libere in Spitalul "Sf. Spiridon" se vor folosi pentru clinicile spitalului care acum sint amplasate in alte zone ale orasului.

Se pregatesc rocadele intre clinici

Institutul Regional de Oncologie va avea trei sute de paturi destinate pacientilor care sufera de diverse forme de cancer din regiunea Moldovei. Desi deocamdata nu a fost definitivata structura de personal a spitalului, se stie deja in mare ce fel de clinici vor exista aici. Astfel, institutul va prelua de la Spitalul "Sf. Spiridon" Clinica de Radioterapie, Clinica de Oncologie si Clinica de Hematologie. In acelasi timp insa, paturi pentru aceste specialitati vor mai fi in cadrul Spitalului "Sf. Spiridon", pentru inca o perioada.

De asemenea, o suta din paturile din noul institut vor fi destinate clinicilor de chirurgie, doua la numar, impartite pe compartimente. "Unele clinici vor fi preluate cu totul din alte spitale, altele se infiinteaza acum. Vom avea doua sectii de chirurgie de cite 50 de paturi care vor avea mai multe compartimente, chirurgie toracica, digestiva, urologica, ginecologica, plastica", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Pe de alta parte, spatiile lasate libere prin plecarea clinicilor din "Sf. Spiridon" vor fi ocupate in cel mai scurt timp de catre alte clinici pe care spitalul le avea "imprastiate" prin oras. "Avem citeva planuri provizorii cu spatiile libere. Ca sa ne pastram clasificarea de spital I A ne trebuie si hematologie, asa ca vom pastra 15 din cele 50 de paturi care sint acum, paturi care vor fi atasate la una din clinicile medicale. In spatiul de la hematologie vom aduce probabil Clinica de Dermatologie din Tatarasi care are 40 de paturi si incape aici. In spatiul eliberat de oncologi poate sa incapa Clinica Medicala din Tatarasi cu 40 de paturi si cele 15 paturi de hematologie", a declarat Ioan Barliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon".

De asemenea, pina la mutarea sectiilor din Copou in Spitalul "Sf. Spiridon", unitatea de primire urgente si ambulatoriul se vor muta in cladirea care abia a fost inaugurata in curte. "Vom darima cutia in care era UPU si ambulatoriul cit mai curind. Pina vin aici isi vor desfasura activitatea in noul ambulatoriu", a mai spus Barliba.

"Avem foarte putini medici si foarte multi pacienti"

Daca despre structura sectiilor din institut nu mai sint prea multe dubii, nu acelasi lucru se poate spune si de structura de personal a noului spital. "O parte din personalul medical va fi preluat din alte spitale. Oricum, aici nu vor veni decit cei care fac doar oncologie si vor fi si concursuri pentru post. Deocamdata continua discutiile cu medicii care ar putea sa lucreze aici. Vor fi acceptati cei care si-au dovedit competenta in acest domeniu si vor sa faca asta. Pentru medici este practic o supraspecializare, aici nu vor opera sau trata altceva decit pacienti cu cancer", a precizat dr. Cepoi.

Conform primelor calcule, noul spital va avea intre 530 si 650 de angajati, inclusiv personal tehnic specializat pe diversele instalatii existente in cladire. De asemenea, se va face concurs si pentru ocuparea postului de manager, desi cel mai probabil o perioada se va merge cu o conducere interimara. "Eu sigur nu voi fi manager al institutului", mai spune dr. Cepoi, infirmind astfel zvonurile ca el va fi cel care va prelua conducerea noului spital.

De asemenea, desi inca nu exista confirmari oficiale, s-au vehiculat mai multe nume de medici care ar putea prelua conducerea clinicilor de chirurgie. Astfel, in cadrul institutului vor lucra, conform unor surse din spitale, conf.dr. Dragos Grigoriu, pneumolog, si dr. Mugurel Bosanceanu, chirurg toracic, ambii medici la Spitalul de Pneumoftiziologie, conf.dr. Gabriel Dimofte si prof.dr. Viorel Scripcariu, ambii chirurgi la Spitalul "Sf. Spiridon" si nume vehiculate pentru conducerea clinicilor de chirurgie din institut si conf.dr. Dragos Pieptu, medic in Clinica de Chirurgie Plastica si Reparatorie de la acelasi spital. Se incearca si aducerea in tara a unor medici romani plecati in strainatate de mai multi ani, avind in vedere lipsa de personal in acest domeniu.

"Important este ca modul de abordare a pacientului va fi multidisciplinar de acum inainte, speram sa putem face si explorarea moleculara a pacientului, sa avem si investigatii biologice pentru a ne putea alinia la cerintele actuale din medicina. Problema e ca avem foarte putini medici si foarte multi pacienti", a declarat dr. Lucian Miron, seful Clinicii de Oncologie.

Licitatia pentru aparatura este gata

Desi inaugurarea fusese anuntata pentru data de 1 noiembrie, este posibil ca termenul sa fie din nou decalat. "Vreau sa-l inauguram la 1 noiembrie, insa deocamdata trebuie sa intre personalul in spital sa pregateasca toate lucrurile. Cel mai tirziu la 1 decembrie va intra primul pacient in institut si tot pina la acea data se va face transferul total. Licitatia pentru aparatura este gata si urmeaza sa vina pentru a fi instalata in urmatoarele doua luni. Au fost achizitionate si doua acceleratoare de particule si aparat pentru brahiterapie, insa acestea se fac la comanda si asta va dura cel putin sapte luni", a precizat directorul DSP.

Aparatura radiologica de mare performanta va avea nevoie apoi si de mai multe aprobari, inclusiv de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, demers care va dura citeva luni. "Daca totul este perfect, activitatea de radioterapie va incepe peste cel putin zece luni. Radioterapie se va face in continuare in clinica din Spitalul «Sf. Spiridon», insa aceasta va trece in structura institutului", a mai spus dr. Cepoi. Institutul Regional de Oncologie de la Iasi va fi al treilea de acest fel din tara dupa cel de la Cluj si cel de la Bucuresti.

Comentarii