133 de cazuri de gripa de la inceputul iernii

miercuri, 22 decembrie 1999, 00:00
3 MIN
 133 de cazuri de gripa de la inceputul iernii

De la inceputul sezonului rece, in judetul Suceava s-au inregistrat 133 de cazuri de gripa, dintre care 14 au necesitat internare. Dr. Odette Nicolae, director adjunct Supravegherea Starii de Sanatate din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Suceava, spune ca imbolnavirile ar putea fi evitate foarte usor daca s-ar lua citeva masuri de precautie. Acestea se refera la aerisirea incaperilor, fara a cadea, insa, in extrema expunerii prelungite la frig si la folosirea batistei, ori de cite ori tusim sau stranutam. O alta masura de preventie are in vedere vitaminizarea organismului prin aport de vitamina C, care creste rezistenta generala a organismului si, in particular, a aparatului respirator. Alte masuri la indemina vizeaza evitarea aglomeratiilor si a suprasolicitarilor fizice si psihice care slabesc organismul, creind astfel un teren propice diverselor forme de viroze respiratorii. La aparitia primelor simptome de boala, precum febra cu debut brusc, dureri musculare, de cap sau in git, rinoree, tuse fara expectoratie, insotite de stare generala proasta, este necesara prezentarea imediata la medic si evitarea automedicatiei.
Dr. Odette Nicolae spune ca un mijloc specific de preventie este reprezentat de vaccinarea antigripala care se mai poate aplica pina la sfirsitul anului. Vaccinarea vizeaza, in primul rind, grupele cu risc inalt de complicatii datorate gripei, dar si persoanele care pot transmite aceasta boala. Din grupa persoanelor cu risc inalt de complicatii datorate gripei fac parte persoanele in virsta de 65 de ani si peste, adultii si copiii cu afectiuni cronice pulmonare sau cardio-vasculare, inclusiv copiii cu astm bronsic, persoanele cu diabet zaharat, disfunctii renale, hemoglobinopatii sau imunosupresii, inclusiv cele induse medicamentos, copiii si adolescentii in virsta de 6 luni pina la 18 ani, care au fost supusi terapiei indelungate cu aspirina si risca sa dezvolte o lipodistrofie a ficatului, insotita de afectare cerebrala, persoanele de toate virstele infectate cu HIV, copiii si adolescentii rezidenti in institutii de ocrotire sociala.
Din a doua categorie, cea a persoanelor care pot transmite gripa, fac parte cadrele medico-sanitare din spitale si unitati sanitare ambulatorii, salariatii institutiilor de ocrotire, membrii de familie ai persoanelor cu risc mentionate anterior.
Dupa cum spune dr. Odette Nicolae, persoanele vaccinate sint protejate pe toata perioada sezonului rece, practic pina la sfirsitul lunii aprilie. In cazul in care apar, totusi, infectii gripale, acestea vor imbraca forme usoare, lipsite de complicatii.
Deoarece Directia de Sanatate Publica nu poate asigura, din fondurile de care dispune, decit necesarul de vaccin antigripal destinat institutiilor de ocrotire si, intr-o mica masura, cel destinat personalului medico-sanitar si persoanelor cu risc, dr. Odette Nicolae recomanda achizitionarea acestuia din farmacii. "Desi costul vaccinului antigripal poate parea mare la prima vedere, el este incomparabil mai mic decit costul individual sau comunitar pe care l-ar presupune tratamentul gripei cu eventualele complicatii si absenteismul de la locul de munca. Managerii marilor intreprinderi private sau de stat trebuie sa fie si ei convinsi de faptul ca este mult mai ieftina o vaccinare decit un focar de gripa care poate evolua la nivelul institutiilor pe care le conduc. Ei isi pot procura vaccinul antigripal de la Institutul Cantacuzino din Bucuresti", a mai spus dr. Odette Nicolae. (Cristina TURCU)

Comentarii