32 de programe de sanatate sint gratuite

joi, 29 aprilie 1999, 23:00
5 MIN
 32 de programe de sanatate sint gratuite

La nivelul Directiei pentru Sanatate Publica (DSP) Suceava, se desfasoara la ora actuala 32 de programe ale Ministerului Sanatatii, finantate atit de la bugetul de stat cit si prin transferuri de fonduri de la alte surse de venit. Persoanele incluse in aceste programe beneficiaza de gratuitate. Activitatea DSP in ceea ce priveste programele de sanatate a inceput din august anul trecut, iar actualmente se deruleaza dupa ultimele dispozitii ale Ministerului Sanatatii cuprinse in Ordinul 89 din 26 martie a.c. si cuprinde doua categorii mari de programe de sanatate: prevenirea imbolnavirii si promovarea sanatatii, coordonat la nivel local de dr. Mariana Stoleru si asigurarea sanatatii populatiei, coordonat de dr. Constanta Daneasa.
In prima categorie sint incluse 13 programe. "Supravegherea si controlul bolilor infectioase" este un program de care raspunde dr. Gavrila Blaga si cuprinde toate problemele legate de bolile infectioase, raspindirea, supravegherea si tratamentul lor. Programul de imunizari (vaccinari) este in jurisdictia dr. Odette Nicolae si primeste fonduri direct de la bugetul Ministerului Sanatatii.
Un program mai complex este cel numit "Supraveghere si control a tuberculozei". Acesta este sub conducerea dr. Silvestru Lucutar, medic coordonator al problemei tuberculozei pe judet si are o finantare dubla, atit prin bugetul de stat, cit si prin transferul de la alte surse de venit. Este un program care cuprinde si medicina preventiva si medicina curativa, tratind bolnavii de tuberculoza activa, facind profilaxia si tratamentele strict supravegheate.
Programul de supraveghere si control al infectiei HIV-SIDA, coordonat de dr. Corina Stanescu, este de asemenea unul cu dubla finantare pentru ca trebuie sa cuprinda atit masurile de profilaxie, cit si tratamentul bolnavilor cu boala manifesta. Dr. Mihai Ardeleanu, director pentru strategie, management si programe din cadrul DSP Suceava, spune ca tratamentul unui bolnav SIDA se face gratuit prin tripla asociere medicamentoasa si sint sume de ordinul sutelor de milioane care se cheltuiesc pe luna pentru fiecare bolnav.
Programul de prevenire si control al bolilor cu transmitere sexuala este condus de dr. Cristina Iordachel si are si el finantare si viza mixta, atit de medicina preventiva cit si curativa.
Dr. Gavril Blaga este si seful programului de prevenire si control al infectiilor nosocromiale. Programul este extrem de important, cuprinzind infectiile aparute in cursul spitalizarii, deoarece de multe ori spitalul el insusi devine o sursa de infectie prin epidemiile de gripa, prin infectiile cu microbi de spital. "Neraportarea acestor infectii nu este un fapt pozitiv. Un spital fara infectii nosocromiale este o aberatie si a le raporta este un act de corectitudine pentru ca justifica si o serie de costuri suplimentare care pot aparea in tratamentul unui bolnav", spune dr. Ardeleanu.
Programul de transfuziologie si hematologie transfuzionala este coordonat de dr. Adrian Oprea si cuprinde problemele legate de transfuziile de singe, de patologia care poate aparea in relatie cu transfuziile.
Dr. Ludovic Abitei este raspunzator pentru derularea Programului de actiuni pentru sanatate in relatie cu mediul.
"Supravegherea sanatatii in colectivitati de copii si adolescenti" este un program care urmareste dezvoltarea bolilor in aceste colectivitati si cuprinde notiuni de igiena si medicina scolara. Deocamdata, acest program nu are un sef, intrucit este necesara o persoana cu o pregatire stricta in domeniu.
"Supravegherea factorilor de risc din mediul de munca si de risc profesional", derulat sub indrumarea dr. Tugulea, este finantat doar prin buget.
"Sustinerea Centrelor Nationale de Referinta" este un program cu o activitate particulara. Sint anumite determinari care nu pot fi efectuate la nivel judetean si trebuie facute la centrele de reforma.
Dr. Mariana Stoleru conduce si programul de educatie pentru sanatate, extrem de important, care verifica nivelul de educatie al populatiei si prin care se implementeaza notiuni noi pe care trebuie sa le aiba orice individ pentru a-si apara propria stare de sanatate.
Un program care trebuie revitalizat este "Evaluarea starii de sanatate a populatiei si supraveghere demografica", coordonat de dr. Ioan Iliescu, cu finantare de la bugetul de stat.
Pentru starea de sanatate si asigurarea sanatatii populatiei sint restul programelor, in numar de 19.
Programul de prevenire si control a toxicomaniei prin stupefiante in patologie impusa de consumul acestora este condus de dr. George Despina, cel care indruma si programul de sanatate mintala si profilaxie psiho-sociala.
Programul de Planificare Familiala si a Sanatatii Mamei si Copilului, de care raspunde dr. Cristian Ieremie, surprinde tratamentul unor afectiuni medicale specifice si se bucura de un buget relativ confortabil din partea Ministerului Sanatatii prin transferul de fonduri.
Dr. Nicoleta Beldeanu este sefa programului de preventie geriatrica si protectie a virstnicului. Prin acest program se incearca asigurarea macar a unei parti din medicatia vasodilatatoare necesara virstnicilor pentru prevenirea progresiei aterosclerozei.
Programul de profilaxie si control al bolilor cardiovasculare, coordonat de dr. Titel Cojocaru, nu a fost din pacate finantat de la Ministerul Sanatatii. Dr. Mihai Ardeleanu spune ca ar trebui alocate citeva miliarde pentru ca prin aplicarea acestuia ar putea scadea considerabil incidenta bolilor cardiovasculare.
Preventia in patologia nefrologica, dializa renala si transplantul renal este programul de care raspunde dr. Mihai Ardeleanu. Este cuprins aici tratamentul gratuit in dializa, hemodializa si dializa peritoniala al bolnavilor cu insuficienta renala cronica in stadiul 5 si administrarea unor medicatii, in afara de dializa propriu-zisa.
Alte 13 programe fac parte din aceasta categorie: Preventie si control in patologia oncologica, coordonat de dr. Doina Motan Ganea, Prevenire in hemofilie si talasemie, coordonat de dr. Lucia Cemirdan, Prevenirea si controlul in diabetologie si alte boli de nutritie, coordonat de dr. Gabriela Creteanu, Ortopedie, traumatologie si balneofizioterapie recuperatorie, coordonat de dr. Constantin Savescu, Preventia in patologia endocrina, coordonat de dr. Elisabeta Florescu, Prevenirea si recuperarea in neurologie, coordonat de dr. Mircea Rusu, Reabilitarea serviciilor de urgenta prespitaliceasca, coordonat de dr. Daniel Martiniuc, Preventia stomatologica, coordonat de dr. Ioan Costea, Perfectionare profesionala si strategie, coordonat de ec. Dumitru Rusu, Standardizare a serviciilor medicale publice, coordonat de ing. Gheorghe Morosan, Recuperarea balneo-climaterica, coordonat de dr. Ioan Ietcu, Acreditarea unitatilor de sanatate publica, coordonat de Elena Merticaru si Tratamentul in strainatate, condus de dr. Dorin Stanescu.
Alte 4 programe urmeaza a fi activate cu finantare PHARE: promovarea sanatatii, combaterea cancerului, prevenirea SIDA si a altor boli transmisibile si dependenta de droguri. Acestea vor fi desfasurate sub conducerea dr. Constanta Daneasa. (Cristina TURCU)

Comentarii