Anul viitor, Spitalul Judetean va avea o centrala termica proprie si un serviciu unic de Urgente

marți, 29 decembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Anul viitor, Spitalul Judetean va avea o centrala termica proprie si un serviciu unic de Urgente

Ultimele zile ale unui an reprezinta intotdeauna un prilej de analiza si bilant. In ceea ce priveste Spitalul Judetean Suceava, anul 1998 releva din acest punct de vedere, incununarea cu succes a unor eforturi deosebite pentru cresterea calitatii actului medical. El si-a pus amprenta asupra dotarii tehnice, aprovizionarii cu medicamente, calitatii alimentatiei bolnavilor si nu in ultimul rind a cazarii, care s-au imbunatatit simtitor in conditiile unui buget de austeritate. Referindu-se la aceste aspecte, dr. Sorin Hincu, directorul Spitalului Judetean Suceava, ne-a declarat: "Nu am facut o situatie exacta a realizarilor, dar consider ca am avut o activitate serioasa, cu rezultate pe masura. Nu este frumos sa ne laudam si nici sa spunem ca am avut rezultate exceptionale, dar in conditiile existente, cred ca Spitalul Judetean Suceava a realizat ceva. Am in vedere faptul ca volumul de munca este aici foarte mare. Anual se interneaza aproximativ 60.000 de bolnavi si se constata o crestere a numarului de imbolnaviri, mai ales la categoriile sociale defavorizate. Afectiunile sint in general delicate si ma refer la tuberculoza, boli venerice sau cardiovasculare. Oamenii nu se ingrijesc de sanatatea lor, deoarece sint preocupati mai mult de viata de zi cu zi. In acest context, apreciez ca am facut fata prin intreg personalul medico-sanitar si acestor cazuri mai complicate, de boli ajunse in faze avansate. Nu pot spune ca am facut absolut tot sau ca nu am facut si greseli. Trebuie insa sa ne analizam si sa eliminam pe cit posibil aceste aspecte care tin atit de personal, cit si de conditiile existente sau finantare".
In anul 1998 s-a continuat efectuarea investigatiilor minime invazive, precum chirurgia laparoscopica si endoscopica. Calitatea actului medical a fost imbunatatita, nu doar prin cresterea standardului explorarilor para-clinice, ci si prin modernizarea centralei termice, care va asigura independenta spitalului din acest punct de vedere si implicit, confortul bolnavului. Bucataria spitalului a fost si ea modernizata, iar lucrarile de amenajare ale Serviciului Unic de Urgente, au fost in proportie de peste 80% realizate. Pentru anul 1999, proiectele Spitalului Judetean Suceava vizeaza, in special, acreditarea. "Preocuparea noastra o constituie acreditarea si incheierea contractului cu Casa de Asigurari, deoarece finantarea depinde de ele. Dorim ca in primavara anului viitor sa inauguram un sector foarte important pentru promptitudinea interventiei si tratamentului la cazurile grave si anume Serviciul Unic de Urgenta. O alta dorinta o constituie extinderea noilor metode de investigare si tratament minim invazive, precum chirurgia laparoscopica si endoscopica. Pentru anul viitor mai avem in vedere continuarea dotarii cu aparatura ultraperfomanta si aer conditionat, modernizarea spalatoriei care in momentul de fata se afla intr-o stare avansata de degradare. Deoarece avem cadru legislativ vom incepe si privatizarea prin inchirierea de spatii. Pentru a realiza tot ce ne-am propus avem insa nevoie de intelegere si sprijin din partea populatiei. Agentii economici, in special, trebuie sa fie constienti ca este absolut necesar sa-si plateasca datoriile catre Sanatate. Casa de Asigurari nu poate rezista fara fonduri", a spus dr. Sorin Hincu.
El a adresat totodata, populatiei, citeva urari de bine pentru noul an si a facut citeva recomandari: "Cu ocazia sarbatorilor de iarna, urez populatiei sanatate, la multi ani, numai bine si realizari deosebite. Pentru aceasta perioada doresc sa se stie ca noi sintem permanent la dispozitia celor care ne solicita. Camera de garda functioneaza non-stop, iar de medicamente nu ducem lipsa. Populatia trebuie sa se prezinte la spital fara intirziere, deoarece intr-o afectiune acuta, o zi sau doua conteaza foarte mult. Tot pentru aceasta perioada, recomand ponderabilitate la consumarea bauturilor alcoolice. In exces, acestea produc o vaso-dilatatie si o pierdere mare de caldura, crescind riscul imbolnavirilor de afectiuni pulmonare sau degeraturi. Este de asemenea perioada in care se produc multe incendii, acum inregistrindu-se cele mai multe arsuri, in special la copii. Recomand prudenta in minuirea petardelor, supravegherea foarte atenta a copiilor si nu in ultimul rind atentie la caderile accidentale pe gheata, care sint extrem de periculoase". (Cristina TURCU)

Comentarii