BERD se intereseaza despre AMBRO SA

joi, 10 mai 2001, 23:00
4 MIN
 BERD se intereseaza despre AMBRO SA

Ieri, o comisie a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a solicitat Inspectoratului de Protectie a Mediului Suceava informatii privind modul in care SC AMBRO SA respecta legislatia in ceea ce priveste protectia mediului, in conditiile in care AMBRO SA intentioneaza sa angajeze un imprumut de 6,5 milioane de dolari tocmai pentru a promova investitii in ceea ce priveste problemele de mediu, respectiv achizitionarea unor filtre si utilaje performante care sa situeze noxele produse de societatea suceveana in normele europene..
Inspectorul sef al IPM Suceava, Andrei Ursu, ne-a declarat ca AMBRO SA si-a asumat recent o serie de obligatii pe linie de protectie a mediului, prin intermediul unui program de conformare semnat de fosta conducere iar daca aceste obligatii vor fi asumate si de noua conducere a societatii, nu vor exista impedimente in acordarea avizelor solicitate.
Trebuie spus ca, in timp, SC AMBRO SA Suceava a avut destule probleme pe linie de poluare, fiind un client constant al Inspectoratului de Protectie a Mediului Suceava. Cel mai recent eveniment a fost in noaptea de 3 spre 4 februarie a.c., cind, dupa o scadere de presiune a gazului metan, a fost descarcata o cantitate de condens impur in canalizare, ceea ce a condus la o deversare suplimentara de ape uzate in Statia de epurare a municipiului Suceava. In plus, a fost constatata la acea vreme o emisie foarte mare de mercaptan in atmosfera. AMBRO SA a fost sanctionata in acel moment pentru neinformarea la timp a Inspectoratului de Protectia Mediului Suceava, pentru poluarea atmosferei si pentru poluarea riului Suceava cu amenzi totalizind 45 de milioane de lei.
De ani intregi, AMBRO are probleme cu poluarea
Anul trecut insa, societatea suceveana a fost supusa unei monitorizari mai accentuate de catre Agentia judeteana de Protectie a Mediului Suceava, care, prin vocea directorului de atunci, Valeria Ditoiu, considera firma suceveana principala sursa de poluare industriala din municipiul Suceava.
Astfel, in lunile iulie si august 2000, analizele zilnice
efectuate de APM Suceava prin reteaua sa de monitorizare a calitatii aerului din municipiul Suceava, au indicat niveluri crescute de poluare cu mercaptani fata
de cele inregistrate anterior.
S-au constatat, la acea vreme, depasiri ale limitei maxime admise de mercaptan in aer cu pina la 60,7% in cartierul Burdujeni. In cartierul Itcani, depasirile concentratiei maxime admise au fost in acelasi interval de 33% – 40%, fata de o medie pe anul 1999 de 3,9%.
In cartierul Obcini, in luna iulie a anului 2000 s-au inregistrat depasiri ale concentratiei maxime admise de 22,6% iar in august de 25%, fata de 5,2% in anul 1999.
In centrul municipiului Suceava, in luna iulie 2000 au fost inregistrate depasiri ale concentratiei maxime admise de 43,3% iar in august de 44,4%, fata de 5,1%, media pe anul 1999.
"Cauzele depasirilor inregistrate au fost, pe de o parte frecventele porniri si opriri ale utilajelor din fluxul de fabricare a celulozei, in contextul realizarii lucrarilor de modernizare, iar pe de alta parte unele avarii tehnologice survenite in acest interval de timp. Mentionam ca aceste
depasiri au fost accentuate si de conditiile meteo nefavorabile specifice zonei Valea Sucevei", se mentioneaza in raportul fostului sef al APM Suceava.
Nu numai aerul, ci si apa a fost poluata
Acelasi raport scoate in evidenta faptul ca, in acelasi interval de timp, ca urmare a probelor tehnologice efectuate la utilajele noi montate in atelierul de regenerare a lesiei din cadrul societatii, apele uzate evacuate de SC AMBRO SA in statia de epurare a municipiului Suceava au depasit in unele perioade limitele maxime admise la incalcarea organica. Ca urmare, statia de epurare municipala a depasit parametrii de calitate ai apei epurate evacuate in riul Suceava.
Episoade de maxima poluare s-au inregistrat in perioadele 2-3 august si 17-19 august, situatii anuntate de unitate la APM Suceava si supravegheate de reprezentantii acesteia. Pentru poluarea mediului, SC AMBRO SA a fost sanctionata in mod repetat in anul 2000, cu suma totala de 54 de milioane de lei.
Solutii pentru eliminarea poluarii
Datorita poluarii accentuate a atmosferei si
apelor, Agentia de Protectie a Mediului a somat la acea vreme societatea sa-si reduca emisiile poluante pina la incadrarea in limitele admise de standardele si normativele in vigoare. SC AMBRO SA a negociat un program de conformare pentru autorizare, urmind a se convoca ulterior dezbaterea publica privind autorizarea acestui obiectiv in conformitate cu prevederile Legii
Protectiei Mediului 137/1995.
Programul cuprinde masuri de protectie a calitatii tuturor factorilor de mediu, ale caror termene de finalizare sint stabilite pentru perioada 2001-2003. Cele mai importante
lucrari se refera la reabilitarea statiei de preepurare in vederea incadrarii in limitele admise; realizarea unei instalatii performante de spalare a gazelor de la cuptorul de var 2 si modernizarea cuptorului de var nr.1, pentru
reducerea emisiilor de pulberi in atmosfera; realizarea unei instalatii de absorbtie chimica a gazelor de la Atelierul de fierbere a lemnului, pentru retinerea noxelor cu sulf din gazele evacuate de la aceasta sectie; montarea de superconcentratoare pe linia de regenerare a lesiei si eliminarea de flux a evaporatorului ciclonic, care reprezinta sursa principala de emisie a mercaptanilor; montarea unui ecofiltru pentru filtrarea avansata a namolului alb, ceea ce va conduce la reducerea emisiilor de compusi cu sulf de la cuptorul de var; achizitionarea unui cazan performant pentru incinerarea deseurilor lemnoase, in vederea reducerii cantitatii de deseuri; amenajarea si impermeabilizarea cu geomembrana a haldei de slam mineral, pentru eliminarea poluarii stratului freatic din zona si ecologizarea haldei inactive de slam.
In conditiile in care acest program nu va fi respectat, acordarea avizului de functionare acordat de IPM Suceava sta sub semnul intrebarii. (Neculai ROSCA)

Comentarii