Bunicii de la Universitate

joi, 09 martie 2000, 00:00
4 MIN
 Bunicii de la Universitate

In timp ce in universitatile din tara bate vintul schimbarii, Universitatea Suceava tine mortis sa-si pastreze "bunicii". Mai mult decit atit, recent, au fost angajati inca patru pensionari care vor lucra in sectorul auxiliar.
Contactat in legatura cu acest aspect, directorul general adminstrativ al universitatii sucevene, Emil Nechifor, a spus: "Personalul tehnico-administrativ s-a marit anul acesta numai cu 12 persoane, desi efectivul de studenti a crescut considerabil. Sintem in deficit in ceea ce priveste numarul de cadre TESA, raportat la cel al studentilor, fata de alte universitati." Rectorul Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava, Emanuel Diaconescu, a recunoscut faptul ca au fost angajati pensionari pe posturile nedidactice de la universitate, insa a oferit drept argument in acest sens faptul ca salariile pe care USV le poate oferi sint atit de mici, incit nu au putut fi gasite alte persoane dispuse sa functioneze pe posturile respective.
Prorectorul Bratu: "E 8 martie, articolul dvs. este un gest necavaleresc"
In urma articolului aparut ieri, in care "Monitorul" semnala ciudatenia "economiei" de 6 miliarde de lei realizata de universitate la finele anului 1999, rectorul Emanuel Diaconescu afirma: "Toate discutiile referitoare la anumite nereguli au de fapt un substrat electoral, fiind determinate de actualele alegeri care se desfasoara la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava. Se incearca, prin tot felul de metode, sa fie discreditata conducerea universitatii si sa se forteze alegerea in functii de raspundere a unor anumite persoane". Prorectorul universitatii sucevene, Florian Bratu, a precizat ca "de fapt nu exista divergente intre sindicatul din universitate si conducerea acesteia. Universitatea noastra a dat intotdeauna dovada de transparenta. Mi se pare ca articolul aparut astazi (n.r.- 8 martie) in ziar este de fapt un gest necavaleresc la adresa majoritatii personalului din universitate, care este feminin."
Aneta Todirut, contabila sefa a Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava, a tinut sa precizeze ca "nu este vorba despre o <economie> de 6 miliarde, dupa cum se specifica in mod eronat in pagina de web a UNISIND" ci "suma la care se face referire reprezinta banii disponibili din diverse conturi ale universitatii la 31 decembrie 1999". Cu alte cuvinte, nu este vorba despre "o economie", ci despre "bani necheltuiti", in fond, diferenta intre cele doua formulari fiind doar semantica.
Aneta Todirut recunoaste ca "S-a aprobat in Biroul de Senat si in Senat ca suma respectiva sa fie tinuta ca rezerva pentru a se putea achita salariile cadrelor didactice si ale personalului TESA, in situatia in care MEN nu va da bani pentru plata acestora". Este cel putin straniu ca Senatul sa-si dea acordul pentru blocarea acestei sume, numai din cauza unor prognoze pesimiste.
Desi cadrul legal exista, prin Legea 154/1998, contabila Todirut a preferat sa nu isi dea acordul cu privire la marirea salariilor personalului didactic, optind pentru a face rezerve in interesul personalului TESA. Dupa cum se observa din pagina de pe Internet, in anul 1999, s-a marit salariul personalului TESA, in conditiile in care profesorii au ramas cu acelasi salarii. Chiar presedintele UNISIND Amarandei solicita prin adresa mai sus citata "efectuarea unei analize comparative a salariilor personalului auxiliar, pe lunile ianuarie – decembrie 1999, deoarece din informatiile noastre au fost inregistrate cresteri salariale in cazul unor persoane din cadrul acestor servicii".
Pe de alta parte, salariile personalului TESA se acorda din bugetul alocat Rectoratului si nu din bugetele facultatilor. Amarandei solicita "fundamentarea celor 40 de procente retinute la nivelul Rectoratului (din totalul veniturilor alocate universitatii) si a cheltuirii banilor proveniti din taxe".
In grila salariilor de incadrare de la universitate, primele 7 pozitii corespund persoanelor TESA, abia pe a 8-a pozitie aflindu-se prof. Micescu, cel mai vechi profesor din universitate. Salariul de incadrare al rectorului Diaconescu este pozitionat, oricum, mai jos. Posibilitatea folosirii banilor economisiti pentru majorari de salarii expira la 1 aprilie 2000, cind se ridica din competenta universitatilor fixarea salariilor de incadrare, aceste limite urmind a fi impuse de minister.
Sindicatul a cerut in scris "justificarea economiilor realizate de catre serviciul contabilitate"
Contabila sefa Aneta Todirut ne explica: "Taxele sint incasate si cu anticipatie si disponibilitatile trebuie sa asigure platile pina la finele anului universitar, mai exact 30 septembrie 2000". Consultind insa executia planului de venituri si cheltuieli al universitatii constatam ca la capitolul "Venituri proprii din taxe in lei si valuta", doar 1,5 miliarde pot proveni din taxe incasate anticipat, restul de circa 4,5 miliarde de lei existente in conturile universitatii la sfirsitul anului reprezinta bani care ar fi putut fi cheltuiti in anul 1999.
"Sumele care se regasesc la inceputul anului se cheltuie imediat, iar disponibilitatile de la sfirsitul anului se creeaza prin sume care se incaseaza in ultimele perioade ale acestuia" Folosirea sintagmei "se cheltuie imediat", pentru o persoana care detine functia de contabil sef este bizara. Cert este ca, in raportarea oferita exista un sold din anii precedenti, de 3,169 miliarde de lei, care la inceputul anului 1999 nu au fost cheltuiti "imediat", deoarece destinatia lor, conform contabilei sefe a fost: "caminele studentesti, cantina si cercetarea stiintifica".
Desi Sindicatul a cerut prin liderul Amarandei "justificarea economiilor realizate de catre serviciul contabilitate in conditiile in care nu au fost marite salariile cadrelor didactice in conformitate cu Legea 154", contabila sefa s-a referit in final doar la legalitatea gestionarii acestora. Desi nu a acuzat nimeni ca gestionarea acestor fonduri s-ar fi facut cu incalcarea legii, contabila Todirut se mentine pe pozitie: "Pe tot parcursul anilor s-a realizat o gestionare corecta a fondurilor primite in cont". (Irene GURALIUC, Diana CIOBANU)

Comentarii