Caldura, numai pentru 20% din suceveni

marți, 10 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Caldura, numai pentru 20% din suceveni

Sucursala Electrocentrale Suceava a trimis la redactie un comunicat prin care informeaza ca, incepind din 16 octombrie a.c. incep manevrele tehnice pentru furnizarea caldurii in orasul nostru. Din nefericire, agentul termic va dezmorti numai 20% din caloriferele sucevenilor. Redam integral textul comunicatului: "Sucursala Electrocentrale Suceava anunta beneficiarii de energie termica ca incepind cu data de 16.10.2000 se va proceda la incarcarea instalatiilor de incalzire in vederea efectuarii probelor de presiune. Rugam pe aceasta cale beneficiarii care au intervenit in instalatiile proprii sa ia masurile ce se impun pentru evitarea eventualelor pierderi si a daunelor materiale ce se pot produce. In cazul in care se constata deficiente ale instalatiilor interioare, acestea se pot comunica operativ la telefon 520924 – dispecerat termoficare.
Precizam ca furnizarea incalzirii se va face numai consumatorilor care nu au datorii pentru energia termica livrata mai vechi de 60 de zile, din zonele: Centru, Zamca, George Enescu, Gara Burdujeni – la urmatoarele asociatii: 37 CFR Gara – Nicolae Iorga, 2 Armeneasca, J15, J12, Oituz 25 M1 B+C, Oituz 34 H11, Oituz 38 J13, Oituz 44 J16, 77, 19, 24, 29, bl. T43, bl. Belvedere A, C, D, E, 10 (cont.), bl. T3, 21, 4, 20 B, 22 Obor, 42, 25, 76, 16, 26, Centru (cont.), bl. A5, 9, bl. G5, 12 Areni, 1 Parc, Petru Rares, Centru (cont. T7)".
Ovidiu Dumitrescu, directorul general al SE Suceava, a declarat ca unitatea dispune in prezent de combustibilii necesari producerii agentului termic pentru o luna de zile, cantitatile pentru inca o perioada similara fiind in drum spre Suceava. Dar chiar si in aceste conditii, CET-ul este hotarit sa-i pedepseasca in continuare pe cei care nu si-au platit datoriile si sa-i priveze de apa calda si caldura. Cu exceptia Asociatiei CFR, cartierele Burdujeni si Obcini ramin pedepsite.
Directorul Ovidiu Dumitrescu ne-a explicat in continuare care sint motivele furnizarii agentului termic in conditiile prezentate mai sus: "In zonele cu probleme de plata, furnizarea caldurii va fi restrictionata. Poate ca nu vom opri definitiv caldura, dar vom asigura cel mult 12-14 grade in apartament. Explicatia acestei situatii… nu avem combustibil. Daca pina anul trecut, aprovizionarea cu combustibil se facea de la regie la regie, intre timp au intervenit transformari. S-a restructurat sectorul gaz metan constituindu-se societati comerciale, acelasi lucru fiind valabil si la furnizorii de pacura. Toti acestia doresc plata in conditii rezonabile, nu peste un an de zile. Pentru lignitul folosit anul trecut mai avem de platit 42 miliarde. In conditiile folosirii huilei, adusa din afara, plata se face la livrare. In acest context nu este posibil sa furnizam energie termica fara a incasa contravaloarea ei."
Datoriile populatiei ramin in continuare subiectul la ordinea zilei. Ele au atirnat mereu pe capul sucevenilor tot mai neputinciosi sa plateasca pretul gigacaloriei si pierderile din retelele de termoficare. Justificate sau nu, datoriile au fost argumentul cu care societatile prestatare au santajat populatia si au lasat-o pe rind, cind fara apa calda, cind fara caldura, cind fara amindoua odata. Fata de anul trecut datoria populatiei la energie termica a scazut de la aproape 27 de miliarde la 24,4 miliarde de lei, ceea ce presupune ca macar consumurile curente au fost achitate. In aceeasi situatie se gasesc toate datoriile pentru serviciul de termoficare. La preluarea serviciului de distributie a agentului termic de catre CET de la ACET, datoriile se ridicau la aproximativ 96 de miliarde de lei, in prezent ele fiind de 86 de miliarde. (Daniela BEALE, Neculai ROSCA)

Comentarii