Cazanul nemultumirilor din Universitatea suceveana a explodat

vineri, 10 martie 2000, 00:00
5 MIN
 Cazanul nemultumirilor din Universitatea suceveana a explodat

Articolele din cotidianul nostru referitoare la o serie de nereguli semnalate in pagina de pe Internet a sindicatului universitar au stirnit numeroase reactii din partea cititorilor nostri, dar si a unor persoane din cadrul USV. Am fost informati telefonic asupra modului defectuos in care se desfasoara alegerile in cadrul unor catedre si facultati ale universitatii sucevene, precum si in ceea ce priveste viciile de procedura care conduc la alegerea "pe viata" a unei persoane intr-un post de conducere. Multi dintre cei care ne-au contactat nu si-au declinat identitatea, de teama unor eventuale represalii, ceea ce spune multe despre climatul obstructionist care domneste in universitatea suceveana.
In ciuda transparentei la care face referire conducerea universitatii sucevene, pagina de web a Sindicatului universitar UNISIND, din care "Monitorul" a citat citeva pasaje, a deranjat persoanele din virful ierarhic al institutiei. Unul din semnatari, lector dr. Toader Strugariu, responsabil cu activitatea organizatorica din UNISIND, a simtit pe pielea sa ce inseamna asumarea unei pozitii critice fata de conducerea universitatii. Toader Strugariu a fost ales in mod democratic sef la Catedra de Discipline Fundamentale a Facultatii de Mecanica, dar a fost invalidat ulterior fara explicatii.
Alegerile, care au avut loc recent, s-au desfasurat practic in trei etape. Pentru ca in prima runda Toader Strugariu a obtinut 6 voturi din cele 12 posibile, alegerile s-au repetat, el obtinind 7 voturi, ceea ce reprezinta majoritatea necesara pentru validarea sa in aceasta functie. Ulterior, a fost chemat in fata Biroului consiliului Facultatii de Mecanica si a fost anuntat ca este invalidat, fara nici o explicatie. Cu aceeasi ocazie, a fost interogat cu privire la opiniile exprimate in pagina sindicatului de pe INTERNET si i s-a dat de inteles ca a devenit o persoana incomoda si indezirabila. A treia runda de alegeri s-a organizat exact in ziua in care Strugariu a trebuit sa plece la Bucuresti in delegatie, fara sa fie anuntat.
Decan pe viata
Desi statutul cadrelor didactice presupune ca in conducerea unei facultati sa fie reprezentate toate catedrele care intra in componenta acesteia si ca un post de conducere sa fie ocupat numai in decurs de maximum doua mandate, la Facultatea de Mecanica din cadrul Universitatii Stefan cel Mare Suceava, in urma alegerilor de marti, 7 martie a.c., a fost reinvestit fostul decan, prof. univ Ioan Ciornei, care a mai condus aceasta facultate inca doua mandate si jumatate. De asemenea, desi in componenta Facultatii de Mecanica intra trei catedre, respectiv Mecanica aplicata, Tehnologii si management si Discipline fundamentale, decanul, prodecanul si secretarul stiintific fac parte din Catedra de Mecanica aplicata. "Am depus o contestatie a acestor alegeri deoarece nu este respectat principiul reprezentativitatii. In ceea ce priveste numarul de mandate, exista o stipulare in Carta universitatii care precizeaza ca atit regulamentul privind reprezentativitatea, cit si numarul maxim de doua mandate intr-o functie de conducere intra in vigoare incepind cu anul 1996. Miine (n.n. – astazi, 10 martie a.c.), va avea loc sedinta Senatului, insa nu ma astept la solutionarea favorabila a contestatiei", a declarat prof. univ. dr. ing Mihai Gramaticu.
Conducerea universitatii selecteaza oameni obedienti in functiile de conducere ale facultatilor
Legea Invatamintului 84 din 1995, la articolul 188, precizeaza: "Carta universitara nu poate avea prevederi contrare legislatiei in vigoare. Nerespectarea legilor in continutul Cartei universitare atrage nulitatea de drept a actului respectiv". Legea Statutului cadrelor didactice, 128/1997 arata ca : "Orice discriminare privind alegerea in structurile si functiile de conducere este interzisa" (art.72)
Metodologia de organizare si desfasurare a alegerii organelor de conducere din Universitatea "Stefan cel Mare" contine, insa, prevederi discriminatorii. Aceasta arunca semne de intrebare cu privire la legalitatea alegerilor din universitate.
In metodologie, la articolul 3, se stipuleaza: "Pot depune candidaturi numai cadrele didactice care indeplinesc prevederile legale si au fost deja alese in organul colectiv de conducere (Consiliul academic sau Senat)". Deci, cine nu este membru in Senat nu poate candida pentru functia de rector sau prorector, chestiune valabila si in cazul celor care nu sint membri in Consiliul academic al facultatilor si care nu pot candida pentru functia de decan sau prodecan. Este foarte simplu, in aceste conditii, sa se obstructioneze accesul unei persoane nedorite la functia de rector sau prorector. Influentarea alegerilor la nivel de sef de catedra poate scoate scoate din carti candidatul pentru rector.
O alta prevedere discriminatorie este urmatoarea: "persoanele cu functii de conducere in cadrul altor firme si unitati nu pot exercita functii de conducere universitara" (n.n. – rector, prorector, secretar stiintific al Senatului, decan, prodecan, secretar stiintific al Consiliului academic, sef de catedra). Tot in Legea Statutului cadrelor didactice, la cap.68, este precizat: "Decanii facultatilior, directorii de departamente si de colegii, direct subordonate institutiei de invatamint superior fac parte de drept din Senatul universitar". Desi in universitatea suceveana exista un Departament de relatii internationale, metodologia organizarii alegerilor incalca legea aminitita, deoarece nu se ofera in Senat loc pentru directorul acestui departament.
Analizind metodologia citata mai sus, observam ca exista pozitii privilegiate in ceea ce priveste sansa candidarii la functia de rector sau prorector. Astfel, fostul decan devine automat membru de drept al Consiliului Academic, iar fostul rector, membru de drept in Senatul universitatii. Aceste privilegii permit acestor persoane sa sara peste filtrele impuse tuturor celorlalti potential candidati.
Rector pe viata
Din metodologia de organizare deducem ca exista doua cai prin care o persoana poate sa devina rector: "sa fie propus din partea colectivelor abilitate, inclusiv in sedinta de alegeri, sau sa-si depuna candidatura public".
Depunerea publica a candidaturii este insa conditionata de prezentarea unui curriculum vitae si a unui plan managerial. Din calendarul alegerilor rezulta urmatorii pasi: o persoana care ar vrea sa-si depuna public candidatura trebuie sa astepte validarea alegerilor de catre Senat (deoarece numai cei care sint membri ai Senatului pot candida), care va avea loc pe data de 10 martie. Apoi, trebuie sa-si depuna pina pe data de 12 martie candidatura si planul managerial deoarece acestea trebuie depuse cu 5 zile inainte de ziua alegerilor (17 martie).
In metodologie se precizeaza: "in adunarile generale de alegeri, candidatilor li se pot adresa intrebari sau solicita precizari suplimentare referitoare la programul managerial, la activitatea desfasurata sau la intentiile de viitor".
Se poate constata ca si aici exista pozitii privilegiate, deoarece candidatii propusi nu trebuie sa prezinte plan managerial.
Conform acestui algoritm, cineva care "nu doreste" sa fie rector si nu-si face plan managerial poate fi propus de "colective abilitate" aproape impotriva vointei lui si poate fi ales rector invingind la vot datorita sustinerii "colectivelor abilitate". (Diana CIOBANU, Irene GURALIUC)

Comentarii