CET renunta la termoficarea Sucevei

miercuri, 02 mai 2001, 23:00
3 MIN
 CET renunta la termoficarea Sucevei

Sucursala Electrocentrale (CET) a solicitat Primariei Suceava rezilierea contractului de concesiune a activitatii de termoficare a orasului. Conducerea unitatii a facut acest lucru in temeiul articolului 17, litera c, din contract, care in sumar spune: "Cind tariful aprobat de forurile in drept nu acopera costurile justificate ale activitatii de transport si distributie a energiei termice, concesionarul va notifica acest lucru concesionarului. Daca in termen de 30 de zile partile nu vor gasi solutii de acoperire a pierderilor, contractul poate fi reziliat de concesionar, fara a i se impune acestuia plata despagubirilor". In consecinta, folosindu-se de acest articol, conducerea CET a trimis primarului Marian Ionescu "cererea de divort" cu marja celor 30 de zile de gindire in care ambele parti ar trebui sa ajunga la o solutie finala.
"Ma repet, noi nu dorim rezilierea contractului si predarea activitatii de termoficare ca pe un moft. Avem la dispozitie 30 de zile sa gasim impreuna cu Consiliul Local o varianta de a reduce pierderile ce se estimeaza din activitatea de termoficare a anului in curs si care nu mai pot fi suportate de noi in continuarea celor din anul 2000. Daca se doreste ca serviciul de termoficare sa fie asigurat mai departe de Sucursala Electrocentrale, Consiliul Local trebuie sa dovedeasca practic acest lucru", a declarat directorul SE.
Daca declaratiile directorului Dumitrescu sint ca de fiecare data retinute, nu mai este un secret pentru autoritatile locale ca durerea cea mai mare a CET-ului este faptul ca municipalitatea nu a dat nici un leu pentru reabilitarea retelelor termice, a caror stare tehnica a dus la contabilizarea unor pierderi in primul an de termoficare de 40% din totalul energiei termice produse.
In notificarea adresata primarului Marian Ionescu, directorul Sucursalei Electrocentrale acuza nerespectarea din partea Consiliului Local si a altor clauze ale contractului de concesiune semnat de parti la sfirsitul anului 1999. Alaturi de argumentul forte in cererea de reziliere a contractului si anume, neacordarea de la bugetul local a fondurilor pentru reabilitarea retelelor, CET pomeneste si de nepredarea catre centrala a punctelor termice ca libere de sarcini si lipsa de preocupare a Primariei pentru asigurarea in oras a unor spatii pentru amenajarea de casierii, toate fiind obiectul diferitelor articole din contract ca obligatii ale concedentului.
"Respectarea contractului s-a facut unilateral. Am reusit sa trecem iarna in conditii de confort termic mai mult decit rezonabil, comparativ cu alte localitati din tara, am platit redeventa calculata in valoare de 1,9 miliarde de lei, am facut reparatii de alte peste 4 miliarde. In ce ne priveste, sint de parere ca de partea nostra de contract ne-am achitat mai mult decit onorabil in primul an de colaborare", a afirmat Ovidiu Dumitrescu.
Primarul Marian Ionescu ne-a declarat ca sarcina de a oficia "divortul" de CET revine celui care a incheiat "casatoria" si anume Consiliului Local Suceava. "Consiliul Local a aprobat concesionarea activitatii de termoficare catre CET, deci tot el este cel care va decide si incetarea lui", a fost cit se poate de clar, scurt si concis primarul municipiului Suceava. (Daniela BEALE)

Comentarii