Condamnati la moarte

marți, 06 noiembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Condamnati la moarte

La Spitalul Judetean „Sf. Ioan cel Nou" Suceava au fost sistate ieri, de la ora 16.00, sedintele de hemodializa, din cauza lipsei substantelor si materialelor strict necesare pentru acest tratament. Surse din cadrul sectiei de dializa ne-au declarat ca rezervele de materiale si substante necesare pentru dializa celor 105 bolnavi cronic din judet (care au virste cuprinse intre 18 si 70 de ani) au ajuns la limita, ceea ce a facut imposibila realizarea vreunei sedinte de dializa. In sectie nu mai exista linii arterio – venoase, filtre (dializoare), solutii pentru dializa etc. La aceasta situatie s-a ajuns ca urmare a epuizarii bugetului sectiei, care era, pentru anul in curs, de 857 de milioane de lei pentru fiecare luna. Acest buget a fost stabilit la inceputul anului, cind numarul bolnavilor la nivelul judetului era de 50 – 60. Pe parcurs, numarul acestora a crescut la 105, iar suma de bani necesara pentru realizarea dializei tuturor pacientilor este de 1,4 miliarde de lei pe luna.
Dializa se realizeaza persoanelor care sufera de boli renale grave, in special in cazul celor care nu au un rinichi sau au insuficienta renala cronica. Prin dializa, practic, se curata singele si se inlatura excesul de apa din organism, asigurindu-se functionarea cit de cit normala a acestuia.
Majoritatea bolnavilor din Suceava necesita cite trei sedinte de dializa pe saptamina. Pentru ei este fatal sa nu beneficieze de doua sau trei sedinte. Unul dintre acesti bolnavi este Constantin Dorin Demediuc, in virsta de 20 de ani, din Stulpicani. El sufera de o insuficienta renala cronica, in stadiul cinci, decompensat, adica poate trai doar cu ajutorul dializei. Constantin Dorin Demediuc face dialize de doi ani si se deplaseaza de trei ori pe saptamina la Suceava, pentru a putea supravietui. Din pacate, din cauza starii precare de sanatate, nu se poate deplasa singur decit foarte greu, motiv pentru care este insotit permanent cind vine la Spitalul Judetean. Constantin Dorin Demediuc nu a beneficiat ieri de dializa, iar efectul lipsei acesteia se putea constata usor, el fiind foarte palid si vorbind cu mare greutate. In cazul in care nu va beneficia de inca o sedinta-doua de dializa, Constantin Dorin Demediuc este condamnat la moarte.
Alege cineva cine moare si cine traieste?
Cadrele medico-sanitare de la sectia de dializa a Spitalului Judetean Suceava au depus mai multe memorii si referate la conducerea unitatii, la Directia de Sanatate Publica si Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate, cerind suplimentarea bugetului. „Ni s-a spus sa ne incadram in buget, pentru ca nu au de unde sa suplimenteze. Ni s-a recomandat chiar sa triem dintre bolnavi, adica sa facem dialize unui numar mai mic. Cum sa ne limitam la 850 de milioane de lei, daca noua ne trebuie, pentru dializa, 1,4 miliarde? Ce sa tai? Sa faci dializa la un pacient o data pe saptamina, sau sa alegi bolnavii? Pe ce criterii sa-i alegi? E ca si cum am stabili noi cine moare si cine traieste. Cine sintem noi sa putem decide asa ceva?", ne-a declarat, sub rezerva anonimatului, unul dintre salariatii sectiei de dializa din cadrul Spitalului Judetean Suceava. Aceeasi sursa a mai spus ca majoritatea centrelor de dializa din tara lucreaza pe datorii, in folosul bolnavilor si nu-si fac nici un fel de probleme, atita timp cit contribuie la sanatatea si la mentinerea in viata a acestora. „Am incercat si noi sa adoptam aceeasi solutie, de a lucra pe datorii, dar nu ni s-a dat voie. Saptamina trecuta, dr. Ardeleanu (n.r. – seful sectiei) s-a dus cu propria masina la Botosani, pentru a aduce, cu titlu de imprumut, o substanta necesara dializei. Acum, cind a venit vremea scadentei, ni s-a spus sa ne descurcam singuri, pentru ca nu ne-a pus nimeni sa imprumutam. Am fost nevoiti sa imprumutam, deoarece altfel nu am fi putut face sedinte de dializa", a mai spus aceeasi sursa, care a adaugat: „in situatia actuala, acesti bolnavi sint condamnati la moarte, in cazul in care o sedinta de dializa le este sustrasa, din cauza lipsei substantelor necesare, pentru care nu se binevoieste sa se aprobe cumpararea lor".
Probleme birocratice
Directorul Spitalului Judetean Suceava, dr. Sorin Hincu, ne-a declarat aseara ca „problema a aparut din cauza unor disfunctionalitati birocratice. Fiind inceput de luna si, totodata, la mijloc, un sfirsit de saptamina, comenzile primite nu au fost semnate de conducere. Am avut niste probleme dimineata dar, incepind de miine (n.r. – astazi), bolnavii vor beneficia din nou de sedintele de dializa. Nu-i putem lasa in aceasta situatie, deoarece este o problema de viata si de moarte. In privinta bugetului, intr-adevar, acesta este insuficient. Dar, bugetul este aprobat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si, cu toate interventiile noastre, nu am putut, deocamdata, sa-l suplimentam". (Stela TENCIU)

Comentarii