Din cauza caldurii, 6 suceveni au decedat

joi, 12 august 1999, 23:00
2 MIN
 Din cauza caldurii, 6 suceveni au decedat

Din cauza caldurii, de la inceputul verii si pina in prezent, 6 suceveni au decedat si aproximativ 50 au suferit accidente vasculare cerebrale. Cabinetul de Neurologie din cadrul Spitalului Judetean Suceava este zilnic luat cu asalt de persoane care acuza dureri de cap insotite de ameteli si tulburari de echilibru. Cele mai afectate sint persoanele virstnice, dar au fost semnalate cazuri grave si la persoanele mai tinere.
Conform clasificarilor medicale, accidentele vasculare cerebrale se impart in doua mari categorii: hemoragice si ischemice.
Dr. Mircea Rusu, seful Sectiei de Neurologie din cadrul Spitalului Judetean, spune ca in ultimul timp a crescut ponderea accidentelor hemoragice, a asa-numitelor hemoragii cerebrale.
Printre cauze sint incriminate hipertensiunea arteriala netratata, efortul fizic prelungit si intens, consumul exagerat de alcool, expunerea indelungata la soare.
Dupa cum spune dr. Mircea Rusu, de obicei, hemoragia cerebrala apare in plina sanatate aparenta printr-un episod dramatic manifestat prin durere de cap intensa, varsaturi si citeodata pierdere de cunostinta. Aceste simptome sint urmate de instalarea unei paralizii a unei jumatati de corp. Evolutia poate fi neprevazuta, fie spre ameliorarea simptomatologiei, fie spre intrarea in coma care duce la deces. Dr. Mircea Rusu spune ca in asemenea situatii primul lucru care trebuie facut este transportarea bolnavului la o sectie de profil neurologic sau chirurgical. Vechile teorii conform carora bolnavul nu trebuie miscat nu au nici o justificare, transportul nedaunind bolnavului.
A doua forma a unui accident vascular cerebral este ischemia cerebrala (tromboza sau embolia). Aceste afectiuni duc la obturarea unei artere importante a creierului, producind astfel necrozarea zonei iritate (infarctul cerebral).
Dupa cum spune dr. Mircea Rusu, simptomele pot aparea la fel, in plina sanatate aparenta, cu instalarea unei paralizii a unei jumatati de corp. "Atit hemoragia cerebrala cit si infarctul cerebral sint boli grave situate pe primul loc in ceea ce priveste decesele alaturi de bolile cardiovasculare. Din fericire, aceste afectiuni pot fi prevenite prin controale regulate, un regim alimentar rational, consum limitat de alcool si multa miscare", a mai spus dr. Mircea Rusu. (Cristina TURCU)

Comentarii