Dizenterii si enterocolite severe la Spitalul Judetean

duminică, 11 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 Dizenterii si enterocolite severe la Spitalul Judetean

Odata cu venirea anotimpului calduros, medicii suceveni au remarcat o frecventa extrem de crescuta a cazurilor de enterocolita severa si dizenterie. Daca in luna mai a acestui an au fost inregistrate 48 de cazuri, la Spitalul judetean Suceava cu acest diagnostic, in primele 10 zile ale lunii iunie, au fost deja internate 20 de persoane suferind de dizenterie si enterocolita severa, ceea ce reprezinta o crestere sensibila fata de aceeasi perioada a lunii trecute.
Fructele care se gasesc din abundenta in toate pietele, consumate insa fara a fi spalate si produsele alimentare alterate, in special cele din carne, sint cauzele acestor tulburari digestive grave.
"Comparativ cu anul trecut, cel putin in ceea ce priveste cazurile internate, remarcam o crestere a numarului de enterocolite si dizenterii", a mentionat dr. Corina Stanescu, sefa Sectiei de Boli Infectioase I din cadrul Spitalului Judetean Suceava, care a adaugat ca aceste imbolnaviri ar putea fi prevenite daca s-ar respecta normele elementare de igiena.
Printre cele mai simple masuri care pot fi luate se regasesc spalatul pe miini, spalarea riguroasa a fructelor si legumelor, prelucrarea termica corespunzatoare a alimentelor si consumarea acestora cit mai aproape de momentul prepararii. Alte masuri constau in verificarea frigiderelor pentru a vedea daca asigura o racire eficienta a alimentelor si o anumita exigenta vis-a-vis de locurile unde mincam si alimentele pe care le consumam.
"Chiar daca multe alimente miros frumos si ma refer aici la gratarele si micii consumati cu placere in acest sezon, nu intotdeauna calitatea lor este buna. Trebuie sa observam asadar cu atentie modul in care se prepara si se distribuie aceste produse si sa avem respect fata de propria noastra persoana si sanatate", a precizat dr. Corina Stanescu.
Afectiunile digestive de natura infectioasa debuteaza brusc, la citeva ore dupa consumul alimentului incriminat in producerea lor prin febra, frisoane, stare generala alterata, greturi, varsaturi, scaune frecvente, senzatie de slabiciune.
"De obicei, pacientii considera ca se pot trata acasa si vin la spital dupa o zi sau doua vazind ca acuzele persista. Noi recomandam prezentarea imediata la medicul de familie pentru a preveni aparitia simptomelor de deshidratare datorate varsaturilor si scaunelor frecvente", a incheiat sefa Sectiei de Boli Infectioase I. (Cristina TURCU)

Comentarii