Doar 10 zile pina la termenul limita de depunere a fiselor fiscale

marți, 19 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Doar 10 zile pina la termenul limita de depunere a fiselor fiscale

Directorul Directiei de Administrarea a Veniturilor Statului din cadrul Directiei Finantelor Publice Suceava, Mihai Horodinca, ne-a declarat ca in vederea clarificarii unor probleme referitoare la modul de depunere a fiselor fiscale pe anul 2001 de catre angajatorii suceveni trebuie facute o serie de precizari legislative. Astfel, angajatorii vor avea obligatia sa completeze, pentru fiecare angajat, formularul "Fisa fiscala", conform modelului si instructiunilor aprobate prin Ordinului ministrului finantelor nr. 1193/1999 referitor la fisele fiscale prevazute de ordonanta Guvernamentala nr. 73/1999 privind impozitul pe venit, modificat si completat prin Ordinul ministrului finantelor nr. 187/2001. De asemenea, angajatorii mai au obligatia sa transmita organului fiscal in raza caruia isi au sediul, sau unde acesta este luat in evidenta fiscala, precum si angajatului, cite o copie a fisei fiscale, pina la data de 28 februarie a acestui an. "Angajatorii care au organizate puncte de lucru stabile, vor lua masuri pentru completarea si transmiterea fiselor fiscale organului fiscal in raza caruia angajatorul isi are sediul sau unde acesta este luat in evidenta fiscala. Pentru persoanele fizice care inceteaza sa obtina venituri din salarii in timpul anului, platitorii vor inmina persoanei respective fisa fiscala, exemplarul «copie pentru angajat», odata cu definitivarea formelor de lichidare sau la incetarea raporturilor in baza carora au fost obtinute veniturile asimilate salariilor. In cazul modificarilor in cursul anului a datelor de identificare, in exemplarul care se depune la organul fiscal, vor fi inscrise datele de identificare valabile la data de 31 decembrie a anului fiscal pentru care se depune fisa fiscala, sau dupa caz, la data inceperii raporturilor de munca cu angajatul respectiv", a mai precizat Mihai Horodinca. El a mai afirmat ca angajatorii trebuie sa calculeze impozitul anula pe veniturile din salarii si sa efectueze in acelasi timp regularizarea diferentelor dintre acestea si impozitul lunar anticipat retinut in cursul anului 2001, in cazul angajatilor care realizeaza venituri salariale in urmatoarele conditii cumulative. Fie atunci cind realizeaza venituri din salarii, in baza unui contract de munca, cu carte de munca, la un singur angajator, pe toata perioada anului fiscal (1 ianuarie – 31 decembrie 2001), fie nu mai realizeaza, in aceeasi perioada a anului fiscal, alte venituri care se globalizeaza, de genul veniturilor din salarii, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, altele decit imobile cu destinatia de locuinta.
Directorul DAVS Suceava a tinut sa mai precizeze ca acei angajatori care pina la dat de 31 decembrie 2001 au avut un numar de angajati permanenti mai mic de 10 persoane inclusiv, desi au obligatia, pot efectua calculul venitului si impozitului anual si regularizarea acestuia. In cazul angajatilor pentru care angajatorii nu efectueaza regularizarea anuala a impozitului pe salarii, determinarea venitului anual impozabil din salarii, calculul impozitului anual, precum si regularizarea sumelor ce reprezinta diferenta dintre impozitul calculat la nivelul anului li impozitul calculat si retinut lunar anticipat se pot efectua, pe baza de cerere, de catre organul fiscal competent. Solicitarea se va face prin depunerea la organul fiscal de care apartine angajatul, a formularului "200 Declaratie de venit global", la care se anexeaza copia dupa fisa fiscala FF1, inminata angajatului de catre angajator si eventual documente justificative pentru acordarea deducerii personale.
Pregatirea fiselor fiscale in vederea depunerii
Pentru a fi depuse la organul fiscal, fisele fiscale se vor grupa in pachete distincte, pe tip de fise si anume pachete cu fise fiscale 1 si pachete cu fise fiscale 2. Pachetele cu fisele fiscale 1 se aranjeaza pe categorii, dupa cum urmeaza: fise pentru care s-au efectuat operatiunile de regularizare anuala, fise pentru care nu s-au efectuat operatiunile de regularizare a sumelor, in cazul angajatilor cu mai multe surse de venit, in cazul angajatilor care nu au lucrat intregul an fiscal, precum si in cazul angajatilor ai caror angajatori nu sint obligati, potrivit legii sa efectueze regularizare. Fiecare pachet va fi insotit de o situatie centralizatoare, in care se vor inscrie codul angajatorului, denumirea sau numele si prenumele angajatului, numarul si categoria fiselor din pachetul respectiv si anul fiscal pentru care sint intocmite fisele. Situatia centralizatoare se semneaza de conducerea unitatii platitoare de salarii, in cazul persoanelor juridice, de angajator, in cazul persoanelor fizice si de reprezentantul fiscal, in cazul asociatiilor fara personalitate juridica.
Angajatorii cu peste 10 angajati au posibilitatea de a depune fisele fiscale in format electronic
Angajatorii care conduc evidenta salariilor pe calculator pot transmite fisele fiscale pe cale electronica, programul informatic putind fi procurat in mod gratuit de la sediul Directiei Generale a Finantelor Publice Suceava. "Vrem pe aceasta cale sa facem apel la toti angajatorii sa depuna fisele fiscal in format electronic, deoarece aceasta modalitate de depunere prezinta mai multe avantaje, cum ar fi posibilitatea corectarii rapide a eventualelor erori de preluare a datelor, calcularea automata datelor din formulare si nu in ultimul rind economisirea timpului angajatorilor in relatia cu unitatile fiscale", a mai spus Mihai Horodinca. Fisele fiscale in format electronic vor fi depuse la aceleasi termene ca si formularele tiparite de fise fiscale, F.F.1 si F.F.2, la unitatea fiscala in a carei raza teritoriala angajatorul isi are sediul sau domiciliul.
Sanctiunile pentru nedepunerea la timp a fiselor fiscale pot ajunge pina la 50 milioane de lei
Nerespectarea de catre platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor privind completarea si pastrarea fiselor fiscale, precum si netransmiterea acestora organelor fiscale pina la data de 28 februarie 2002 se sanctioneaza cu amenda, de la 10 la 50 milioane de lei. (Dan COMAN)

Comentarii