Doi gemeni au nevoie de casa

marți, 28 decembrie 1999, 00:00
4 MIN
 Doi gemeni au nevoie de casa

Catalina si Catalin Dimofte au implinit de curind un an de viata. Gemenii, perfecti ca doua papusi vii, inca nestiutori pina unde poate merge inconstienta celor mari, au linga ei doar un suflet de parinte, ce-si stinge tineretea incercind sa acopere fisurile aparute la destramarea unei familii. Mama copiilor, Maricica Storociuc are 26 de ani, dar a trait in ultimii 5 cit in trei vieti de necaz. Acestia au fost si cei in care tatal copiilor, Eduard Catalin Dimofte, din Suceava, a intrat si a iesit din viata Maricicai dupa bunul sau plac sau in functie de dorintele si directivele mamei sale. Pentru ca si in acest caz, mitul soacrei bagarete si tainuitoare, nemultumita vesnic de averea, fizicul sau harnicia nurorii, si-a gasit o nefericita confirmare. Cit a trait cu sotul ei, ea a schimbat, din cauza nemultumirilor soacrei, locuintele ca pe batiste, negasindu-si niciodata un loc al ei, in care sa prinda radacini.
Undeva, pe acest drum, s-a consumat si o scurta casnicie, finalizata cu un divort pronuntat in luna august a acestui an. Despartirea dintre soti s-a petrecut, de fapt, mult mai devreme, dar nu suficient de repede ca Maricica sa nu ramina insarcinata cu cei doi gemeni. In timpul sarcinii si dupa nasterea copiilor, tatal lor a avut un reviriment a sentimentelor paterne si, fara stirea mamei sale, a mai furat un ceas-doua in compania copiilor sau si-a gasit timp sa-si ajute fosta sotie pe linga locuinta pe care aceasta o ocupa inainte de luna mai a.c. Dar "ochi alunecosi si inima zglobie", fostul sot al Maricicai nu a rezistat prea mult in pozitia de tata devotat, pentru ca alte femei i-au solicitat compania. "Ma lua de buna si ma lasa de rea, cam acesta a fost traiul cu fostul meu sot. De cite ori dadea de greu fugea repede la maica-sa sau la alte femei pe care le putea stoarce de bani. Chiar si asa nu-mi voi invata copiii sa-si urasca tatal, pentru ca nu pot uita bucuria din ochii lui si a lor cind se juca cu ei. Dar, dupa cite mi-a fost dat sa indur si cite mai rabd inca, cind, de fapt, el ar trebui sa fie linga noi, m-am inrait si sigur nu-l pot ierta", s-a confesat Maricica Storociuc. Ea ne-a mai povestit ca, timp de vreo 5 luni, ramasa complet fara sprijinul sotului, si-a hranit copiii cu lapte cumparat pe datorie si achitat ulterior din banii de alocatie, singura sursa de venit din acea vreme.
"Parohia face acte de caritate doar pe timpul iernii"
Poate ca povestea Maricicai Storociuc si a copiilor ei nu este cu nimic mai spectaculoasa decit a altor familii divortate cu copii, care supravietuiesc din citeva zeci de mii pe luna, poate sint cazuri de gravitati exceptionale fata de care inima cititorului s-ar inmuia mai lesne. Dar curajul cu care ea se zbate sa razbata printre greutati, de dragul celor doi gemeni, ni s-a parut unic. In ciuda reprosurilor pe care le-a primit, Maricica si-a facut publica situatia fara prejudecati: "Cind ii vad pe copii, intineresc si toata amaraciunea mea dispare. In starea in care sint, numai ei conteaza si nu vorbele de claca pe care oameni <binevoitori> mi le adreseaza".
Din luna mai a acestui an, Maricica Storociuc locuieste intr-o camera de 16 mp, in casa parohiala din satul Sf. Ilie, camera fara lumina, caldura si apa curenta. In timpul saptaminii, Catalin si Catalina stau la Cresa Nr. 1 Suceava, dar, de vineri pina luni dimineata, ei sint nevoiti sa traiasca in conditiile enuntate mai sus. Casa nu mai are lumina din luna decembrie anul trecut, pentru ca ea a fost debransata de la retea pentru o datorie neonorata a fostilor chiriasi de 2,8 milioane de lei si astfel gemenii cresc, la lumina luminarilor, in frig, umezeala si "florile de mucegai" rasarite pe pereti. Cu Maricica si copiii ei locuiesc in aceeasi camera inca trei frati de-ai tinerei femei, si ei cu venituri derizorii. Din pacate, relatiile dintre frati nu sint prea cordiale, necazurile si lipsurile continue nascind discutii aprinse si amenintari. Nici unul din fratii Storociuc nu are unde trage. Tatal lor s-a spinzurat acum mai bine de 5 ani, iar mama lor, recasatorita, nu a pastrat linga ea pe nici unul dintre ei. Se poate spune, de fapt, ca Maricica poarta, pe linga grija propriilor ei copii si a fratilor, de care nu vrea sa se desparta, in ciuda tuturor neintelegerilor: "Fratii mei sint majori si stiu ca nu sint raspunzatoare de faptele lor. Dar, pina nu-i vad asezati undeva, mi-as reprosa mereu ca i-am lasat de izbeliste. Tata nu mai au, iar la mama nu au loc".
Chiar in aceste conditii precare, traiul lui Maricica Storociuc, al copiilor si al fratilor ei in casa parohiala din Sf. Ilie nu va dura prea mult, pentru ca, din declaratiile ei, a rezultat ca "Parohia face acte de caritate doar pe timpul iernii", punindu-i-se deja in vedere ca, dupa ce da firul ierbii, sa-si caute alta locuinta. Pentru ca mijloacele financiare nu-i permit sa supravietuiasca intr-o locuinta cu chirie, Maricica a cerut Primariei macar o camaruta unde sa-si poata creste copiii la lumina unui bec si fara sa caute, bijbiind in miez de noapte, un chibrit sa aprinda luminarea. Desi recunoaste urgenta acestui caz, primarul Constantin Sofroni ne-a informat ca despre o locuinta pentru mama si cei doi copii ai ei nu se poate vorbi inca. Ce s-a putut realiza insa cu ajutorul serviciilor de relatii cu publicul si cel de asistenta sociala ale Primariei a fost contactarea citorva organizatii umanitare care multe au promis si doar citeva s-au tinut de cuvint in a o ajuta pe Maricica Storociuc.
Ieri, una dintre acestea i-a oferit tinerei mame o soba si un carut pentru copii si s-au obtinut promisiuni din partea CONEL-ului de rebransare a energiei electrice macar pentru camera in care aceasta locuieste. (Daniela BEALE)

Comentarii