Masuri dure pentru a tine antraxul departe de Suceava

miercuri, 02 august 2000, 23:00
3 MIN
 Masuri dure pentru a tine antraxul departe de Suceava

Aparitia cazurilor de antrax in tara, soldate cu decesul a citorva persoane, a determinat Ministerul Sanatatii sa trimita in toate judetele, adrese prin care solicita intarirea supravegherii pentru aceasta boala. O astfel de adresa a sosit zilele trecute si la Directia de Sanatate Publica Suceava.
Dupa cum ne-a informat dr. Odette Nicolae, director adjunct Supravegherea Starii de Sanatate in cadrul institutiei mentionate, in urma acestei adrese s-au luat mai multe masuri de precautie. Au fost astfel sensibilizate retelele de medicina primara si de boli infectioase din judet, medicii de familie fiind sfatuiti sa dirijeze eventualele suspiciuni de antrax catre Sectiile de Boli Infectioase din teritoriu si sa informeze in acelasi timp Directia de Sanatate Publica Teritoriala.
De asemenea, Directiei Sanitar-Veterinare i s-a cerut sa raporteze imediat suspiciunile de antrax in rindul animalelor, indiferent daca este vorba de cazuri sporadice sau de mici izbucniri epizootice, fiind necesara precizarea speciei afectate si a ariei geografice.
Dr. Orest Onofrei, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Suceava, ne-a declarat ca in urma adresei primite de la DSP a fost activat Compartimentul Antiepizootic Judetean, fiind trimise adrese oficiale catre toate Primariile, Politie, Consiliu Judetean si Prefectura. Urmeaza ca o alta adresa sa fie trimisa si la Comisia de Dezastre de pe linga Prefectura. O alta masura luata de conducerea Directiei Sanitar-Veterinare a constat in convocarea tuturor medicilor veterinari din judet. Acestia au fost instruiti sa semnaleze orice animal suspect, in ideea intaririi controlului in unitatile care produc si desfac produse de origine animala si a urmaririi circulatiei animalelor vii, in special rumegatoare.
Pentru prevenirea imbolnavirilor, politistii si jandarmii ii vor inlatura pe cei care vind carne in locuri neautorizate si ii vor verifica pe cei care transporta animale vii daca au documente sanitar-veterinare de insotire a marfii. Ca o ultima masura, inspectorii de la Politia Veterinara si Igiena din cadrul DSV Suceava au intarit controalele in piete si oboare, unde sint aglomerari de animale. Persoanele care au carne sau animale suspecte sint obligate sa se adreseze medicilor veterinari.
Antrax – o boala mortala
Anthraxul este o boala infectioasa, provocata de un bacil care se transmite la om de la animale domestice: vite, capre, oi, cai, porci. El poate aparea sporadic sau sub forma de mici izbucniri epidemice si cel mai adesea are un caracter ocupational, adica apare indeosebi la crescatorii de animale, medici si tehnicieni veterinari, macelari, comercianti de piei. Antraxul se manifesta fie sub o forma clinica localizata – antraxul cutanat – fie sub o forma sistemica, care poate fi intestinala, pulmonara sau meningiala.
Referindu-se la antraxul cutanat, dr. Odette Nicolae mentioneaza ca acesta are o evolutie stadiala, cu caracteristica leziunilor de la o simpla papula, adica ridicatura spre vezicula, care in scurt timp devine purulenta, apoi ulcereaza si in final lasa o crusta negricioasa. Aceasta poate avea si dimensiuni mai mari, se inconjoara de un inel de vezicule si este insotita de edem, care in termeni obisnuiti inseamna acumulare de lichid seros in tesuturi. Antraxul cutanat se localizeaza de obicei la nivelul antebratului, dar poate aparea si in regiunea cefei.
In ceea ce priveste antraxul sistemic si anume cel intestinal, forma de manifestare consta in febra, greturi, varsaturi cu singe si la fel scaune cu singe. Antraxul pulmonar evolueaza de obicei cu febra, dispnee, adica greutate in respiratie, tuse cu expectoratie, sputa cu singe, iar radiologic apare o marire a mediastinului.
Singerarea este asadar o caracteristica care apare indiferent de forma clinica.
Referindu-se la antraxul meningial, dr. Odette Nicolae precizeaza ca acesta apare cel mai adesea ca o complicatie a celorlalte forme. In acest caz apar toate semnele si simptomele de meningita si nu sint excluse convulsiile si chiar pierderea starii de constiinta.
Confirmarea diagnosticului de antrax se face, dupa cum mai spune dr. Odette Nicolae, prin examen de laborator finalizat la Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti. Boala are o evolutie galopanta, neprezentarea la medic si neadministrarea tratamentului adecvat putind fi fatala.
In tara, antraxul a imbracat forma cutanata, iar evolutia a fost in general favorabila sub tratamentul cu antibiotice. Cu exceptia a doua cazuri de deces prin meningo-encefalita, se poate spune ca forma a fost usoara.
Mentionam ca in judetul Suceava nu s-au mai inregistrat cazuri de antrax din anul 1993, Directia de Sanatate Publica consemnind atunci doar o singura imbolnavire. (Cristina TURCU)

Comentarii