Medicii scolari din Radauti si asistentele ameninta ca vor face greva foamei

vineri, 22 octombrie 1999, 23:00
3 MIN
 Medicii scolari din Radauti si asistentele ameninta ca vor face greva foamei

Un colectiv de cadre medicale din Radauti, medici scolari si asistente medicale, ameninta cu diverse forme de protest, inclusiv greva foamei. Respectivii angajati din sectorul sanitar sint nemultumiti de faptul ca nu si-au mai primit salariile din luna septembrie, salarii care nici nu au fost majorate la timp. Intr-o prima faza, ei au intocmit un memoriu pe care l-au inaintat pe rind conducerii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Suceava si Casei Judetene de Asigurari Sociale pentru Sanatate (CJASS) Suceava in care au prezentat problema cu care se confrunta si au cerut luarea unor masuri legale pentru rezolvarea ei. In memoriul semnat de un colectiv de cadre medicale de la dispensarele medicale scolare nr. 1, 2 si 3, Caminul de copii cu program prelungit, Cabinetul de planificare familiala si angajati ai Policlinicii Radauti, se mentioneaza faptul ca aceasta categorie a fost omisa de la plata salariilor in lunile iunie, iulie si august si ca nici in prezent nu functioneaza pe vreo schema de salarizare.
Cu toate acestea, medicii scolari si asistentele medicale sint inclusi in Programul national de imunizari, care este obligatoriu. In acest timp, ei trebuie sa asigure si asistenta medicala in unitatile respective. "Consideram normal, ca urmare a acestor activitati, sa fim si noi remunerati, precum celelalte cadre medicale, conform normelor in vigoare. In cazul in care nu ni se rezolva aceasta problema, vom apela la toate formele de protest legale, inclusiv greva foamei", se mai specifica in memoriu.
Amintim ca in aceasta situatie s-a ajuns datorita faptului ca actele normative existente in momentul de fata contin prevederi divergente. Din cauza neclaritatilor, responsabilitatea salarizarii acestei categorii de angajati este pasata de la o institutie la alta.
Despre situatia in care se afla la ora actuala aceasta categorie de angajati, dr. Ioan Mihetiu, presedintele CJASS Suceava, ne-a declarat: "Nu cred ca au fost omisi deliberat, dar, probabil, Ministerul Sanatatii nu a avut fonduri suficiente, astfel incit sa asigure si plata acestor cadre medicale. Deoarece de la 1 octombrie s-a spus ca medicina scolara va fi asigurata de Casa de Asigurari, Directia de Sanatate Publica se considera lipsita de orice obligatie. Noi insa nu putem face nimic pina cind nu apare ceva concret in Monitorul Oficial. La o eventuala verificare din partea Corpului de control al Casei Nationale sau al Garzii Financiare noi putem fi pusi in situatia de a da explicatii". Dr. Ioan Mihetiu a mai spus ca institutia pe care o conduce dispune de banii necesari achitarii salariilor (circa 200-300 milioane de lei), dar este nevoie de acea baza legala. Pina atunci insa medicii scolari si asistentele medicale se vad obligati de a presta munca voluntara, deoarece in cazul unei eventuale indiscipline pot fi trasi la raspundere, chiar daca nu se stie ai cui angajati sint. In acest sens, dr. Ioan Mihetiu a precizat: "Daca refuza sa participe la Programul de imunizari sau sa isi desfasoare activitatea in unitati, ei pot fi trasi la raspundere. La modul in care s-au impartit lucrurile, CJASS asigura fondurile pentru functionarea sistemului sanitar, iar DSP asigura profesionalismul, politica sanitara din teritoriu. Se pare asadar ca DSP are dreptul de a face controale si a imputa faptul ca nu se fac vaccinari". In final, presedintele CJASS Suceava a dat asigurari ca salariatii isi vor primi banii retroactiv, chiar daca, deocamdata, nu se stie cind si de la cine. Cadrele medicale sint insa hotarite sa apeleze la toate formele de protest, daca nu se va gasi o rezolvare favorabila intr-un timp scurt. (Cristina TURCU)

Comentarii