Nu sint bani pentru termoficare

marți, 17 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Nu sint bani pentru termoficare

Primarul Marian Ionescu a declarat transant ca din bugetul local nu sint bani pentru reabilitarea retelelor termice ale Sucevei. In plus, el este de parere ca proiectul de hotarire aprobat de consilieri in sedinta din 9 aprilie nu avea nici un rost inainte de aprobarea bugetului local. La sedinta de lunea trecuta, consilierii locali au votat relativ usor articolele proiectului de hotarire privind asigurarea unor masuri pentru buna functionare a sistemului de termoficare in municipiul Suceava, in care se pomenea si de alocarea a 30 de miliarde pentru o reabilitare minimala. Ei au zis "O.K.", dar i-au pasat primarului Ionescu sarcina sa faca plata, cind acesta le-a aratat "pungulita" orasului goala. "Avem deja prevazuti bani pentru refacerea retelei termice pe strada Amurgului din Burdujeni care ne costa aproximativ 12 miliarde de lei. Pentru altceva nu mai este de unde. Proiectul de hotarire aprobat de consilieri nu rezolva problema termoficarii in Suceava. Nu vad ce rost a avut discutarea lui inainte de aprobarea bugetului, dar este limpede ca nu sint bani pentru repararea retelelor termice, ci doar cel mult pentru cirpeli. Ca sa refaci integral, trebuie bani din surse externe. Bugetul local are o lista intreaga de prioritati si nu poti asigura financiar reabilitarea termica privind de bani invatamintul, care anul acesta a cerut de la buget un necesar de peste 125 de miliarde de lei. De asemenea nu poti plati din bugetul local miliarde pentru retele si sa lasi drumurile neasfaltate si nesalubrizate. Din estimari, necesarul orasului este de aproape 350 de miliarde de lei, iar noi va trebui sa ne descurcam cu doar 240 de miliarde. Executivul a propus un proiect de buget, iar daca domnii consilieri vor studia si vor gasi variante de unde sa iasa si bani pentru reabilitare, cu atit mai bine", a declarat primarul Ionescu.
Desi, la vedere, in problema termoficarii ar fi implicate doar Primaria si CET-ul, in cea mai mare parte a hotaririi insa, marele cistigator ar fi S.C. ACET S.A. Pentru unitatea careia i s-a luat anul trecut activitatea de termoficare sint redactate citeva articole in stare s-o fericeasca, in caz ca proiectul va primi viza de legalitate a prefectului Ioan Cusnir. Societatea intentioneaza sa-si vinda pielea pe bani grei daca tot trebuie sa cedeze punctele termice, solicitind plata mijloacele fixe achizitionate de-a lungul a zeci de ani, aferente serviciului de transport si distributie a energiei termice si de asemenea, compensarea partiala a redeventei datorate Consiliului Local pentru anii 1998, 1999 si 2000. In final, Adunarea Generala a Actionarilor de la ACET va fi cea care va hotari daca cedeaza pe bani ce are de cedat, sau daca legal exista si alta varianta mai putin multumitoare. In orice caz, primarul Marian Ionescu a declarat ca nu are de gind sa mai cumpere o data mijloace care deja apartin municipalitatii ele finnd preluate de ACET prin transfer de la fostul RAUCL, parere impartasita si de unii dintre consilierii locali.
Desi direct interesata, Sucursala Electrocentrale Suceava (CET), s-a manifestat discret in asteptarea deciziei Consiliului Local referitoare la asigurarea resurselor pentru reabilitarea retelelor prin ale caror gauri se duc in pamint miliarde de lei. Vestea ca nu vor primi prea curind bani pentru repararea tronsoanelor termice cu probleme, a cam tulburat apele si la aceasta unitate ce se vede astfel atentionata de "seful" ei, S.C. Termoelectrica Bucuresti. Se pare ca "Bossul" din capitala este hotarit sa nu mai suporte inca un an pierderile inregistrate la Suceava de reprezentantul ei, rezultate dupa preluarea termoficarii in ianuarie 2000. Directorul general al SD Suceava, Ovidiu Dumitrescu a declarat ca pina la sedinta din luna mai a Consiliului de Administratie al S.C. Termoelectrica Bucuresti problema banilor pentru retele trebuie lamurita definitiv cu Consiliul Local Suceava. "Situatia este deosebit de grava si probabil inca nu se intelege acest lucru. Cu bani putini, se obtin rezultate pe masura si ramine astfel sub semnul intrebarii posibilitatea de a asigura la iarna caldura si apa calda menajera pentru suceveni. La Termoelectrica s-a facut deja o prima analiza in ce priveste rentabilitatea continuarii de catre noi a activitatii de transport si distributie a energiei termice si s-a concluzionat ca ea nu poate fi continuata cu acelasi nivel al pierderilor. Sint in continuare de parere ca cel mai economic este ca distributia energiei termice sa fie facuta de producator, dar daca la Suceava nu se poate, ne vom retrage. Trebuie sa ajungem totusi la o finalitate in discutiile cu Primaria pe tema banilor pentru refacerea retelelor si sa stim daca treaba e alba sau e neagra", a afirmat directorul CET.
In fata atitor declaratii cu tenta de ultimatum, sucevenii privesc nedumeriti cind spre Primarie, cind spre CET. Este greu de inchipuit pentru ei ca nici o autoritate locala sau societate comerciala implicata in problema termoficarii nu este in stare sa gaseasca o solutie. Gestionate de CET sau de alta societate suceveana, pierderile din retele si discutiile fara capatii vor continua se pare si anul acesta, iar locatarii blocurilor cu incalzire centrala vor face in continuare ochii mari ca la melc, studiind listele de plata. (Daniela BEALE)

Comentarii