O alarma falsa de bomba a scos de la ore 1.500 de elevi

joi, 22 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 O alarma falsa de bomba a scos de la ore 1.500 de elevi

O alarma falsa cu privire la amplasarea unei bombe a perturbat serios, in dupa-amiaza de 21 februarie a.c., procesul de invatamint la Scoala generala numarul 9 din cartierul sucevean Obcine. La ora 12.15, la secretariatul scolii s-a primit un telefon anonim, vocea de la capatul firului, a unui adolescent, anuntind ca in scoala a fost amplasata o bomba, care urma sa explodeze exact in jumatate de ora. Despre acest incident a fost anuntata imediat conducerea scolii si intrucit exista pericolul ca alarma sa nu fie falsa, intr-un timp foarte scurt, mai putin de 10 minute, au fost evacuati din scoala toti elevii care isi desfasurau cursurile la acea ora, mai exact 1.500 de copii, majoritatea elevi in clasele primare.
Ca in fiecare situatie de acest gen, la fata locului s-au deplasat pirotehnistii de la Serviciul arme al Inspectoratului Judetean de Politie si de la Sectia SRI Suceava. Verificarile de specialitate au avut un rezultat negativ, stabilindu-se ca a fost vorba de o alarma falsa.
Toate verificarile au fost finalizate in jurul orei 14.00 si dupa cum ne-a declarat directorul scolii, Constantin Margineanu, cursurile urmau sa fie reluate incepind cu orele 15.00. Constantin Margineanu a declarat ca va face investigatii pentru depistarea persoanei care a dat telefonul, existind banuiala ca este vorba de un elev al scolii. Politistii au recomandat conducerii scolii ca in astfel de situatii elevii sa nu fie trimisi acasa pentru a se putea identifica bagajele care sint abandonate in clase. In astfel de situatii, orice bagaj gasit abandonat dupa evacuare este suspect si trebuie analizat cu echipamentele speciale, operatiuni care dureaza, in acest timp existind pericolul ca o eventuala bomba sa explodeze. Lt. col. Mircea Stoleriu, seful Detasamentului de interventie rapida de la IJP Suceava, a spus ca autorii acestor alarme false ar putea fi depistati mult mai repede daca in institutiile la care sint semnalate aceste incidente, de regula scoli, ar fi instalate telefoane speciale care sa inregistreze numarul telefonului de care se primesc apeluri. Lt. col. Stoleriu a mai precizat ca si in acest caz se vor efectua cercetari pentru depistarea autorului, care, conform legislatiei in vigoare, va suporta costurile acestei interventii, care depasesc suma de 15 milioane de lei, iar daca este major, autorul alarmei false este pasibil de o pedeapsa cu inchisoare intre 6 luni si 3 ani. (Dana CHIHAIA)

Comentarii