O suceveanca are 30 milioane de lei datorii la intretinere

miercuri, 11 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 O suceveanca are 30 milioane de lei datorii la intretinere

Familia Cojocar Valeria si Augustin, mama si fiu, poate ramine la iarna fara caldura pentru ca nu au de unde sa-si platesca datoriile, iar Sucursala Electrocentrale Suceava a dispus debransarea de la reteaua de termoficare a apartamentului cu pricina si recuperarea debitului. Valeria si Augustin locuiesc pe strada Stefan cel Mare nr. 47, intr-un apartament cu trei camere, datoriile neplatite din 1999 ajungind cu tot cu penalitati la aproape 30 de milioane de lei.
Pina in acest moment, cazul prezentat sumar mai sus nu are nimic deosebit, semanind cu multele altele similare din orasul nostru. In anul 1994, familia Cojocaru a garantat cu apartamentul pentru un credit bancar contractat de o ruda, la mai multe banci din Suceava. Dupa ce au ridicat sutele de milioane, afaceristii au uitat sa plateasca ratele, povara restituirii imprumuturilor cazind in spinarea girantilor. Urmind drumul firesc al recuperarii imprumuturilor acordate, bancile au actionat in judecata titularii contractelor si pe giranti, care au de plata in solidar aproximativ 300 de milioane de lei, credit nerambursat si dobinzile aferente. Cazul face inca obiectul dosarelor de judecata, fiecare familie incercind sa-si salveze casele girate intr-un moment de inconstienta sau pentru cine stie ce promisiuni. Pentru doi dintre ei instanta a hotarit si s-a si executat vinzarea apartamentelor la licitatie, pentru altii, procesele se deruleaza in continuare de aproape sase ani.
Valeria Cojocaru se afla printre cei care au mai fost "ingaduiti" de instanta si inca nescoasa in strada. Cit a urcat si coborit treptele tribunalelor, pina la Curtea Suprema de Justitie chiar, ea a incercat sa se descurce, asa cum a putut. Procesele, avocatii, acte peste acte, drumurile si stresul au secatuit-o de sanatate si de bani. In plus ea are in intretinere un baiat de 27 de ani, oligofren, cu tendinte sinucigase, care are nevoie permanenta de tratament si supraveghere si pe care nu-l poate interna nicaieri din lipsa de bani. De zece ani, femeia nu se poate baza nici pe ajutorul sotului, care a plecat la tara si nu a mai revenit in familie. Bani in stinga, bani in dreapta, singura cu o pensie de ceva peste milion si pensia pentru handicap a baiatului, Valeria Cojocaru s-a imbolnavit pe rind de rinichi, de stomac, apoi a avut o depresie cu care a ajuns la neuropsihiatrie. Apartamentul cu trei camere a devenit tot mai greu de intretinut pentru o femeie singura, dar nici nu se poate vinde pentru ca nu-i mai apartine. Haituita de datorii si nesigura pe agoniseala de o viata pusa la mezat in tribunale, femeia a mai avut de suportat si tentativa de executie judecatoreasca initiata de CET pentru recuperarea datoriei de circa 30 de milioane de lei. "Am ajuns la capatul puterilor. I-am crezut pe cei care au avut nevoie de girul meu acum sase ani, pentru ca imi erau rude si mi s-a parut normal sa le sar in ajutor. Ei s-au distrat si-au facut concedii care de care mai grozave, iar eu am ramas sa ma chinui de pe azi pe miine. Nu destul ca nu stiu daca voi mai avea un acoperis deasupra capului dupa solutionarea procesului, va mai trebui sa stau la iarna fara caldura si apa calda cu un baiat atit de grav bolnav", ne-a spus plingind in hohote Valeria Cojocaru.
Disperata de situatia grava in care se afla, femeia s-a adresat si ziarului "Monitorul". La interventia noastra, Ovidiu Dumitrescu, directorul general al Sucursalei Electrocentrale Suceava a recunoscut situatia exceptionala in care se afla Valeria Cojocaru si fiul ei si a hotarit sa amine debransarea de la retea a acestei familii. In acelasi timp, datornica s-a aratat dispusa sa suporte o varianta legala de "popreala" pe venit si 30% din pensia ei sa plece direct catre furnizorul la care are de platit cele 30 de milioane de lei. Directorul Dumitrescu ne-a declarat ca, daca in acest caz, exista sanse de se recupera esalonat datoriile la intretinere, in multe cazuri, acest lucru este aproape imposibil. In aceasta categorie, el a mentionat alte apartamente in situatii similare celei prezentate, dar in care nu exista nici un fel de bunavointa din partea locatarilor si nici cazuri la fel de grave. De asemenea, el a pomenit de apartamentele vindute de proprietari cu datorii mari la intretinere si pe care noul cumparator refuza sa le achite, sau de debitorii care au decedat, iar rudele care au ocupat mai apoi casele se justifica cu replica "sa plateasca mortul". (Daniela BEALE)

Comentarii