Oftalmologii ucraineni, fugariti din Suceava

joi, 25 ianuarie 2001, 00:00
6 MIN
 Oftalmologii ucraineni, fugariti din Suceava

Oftalmologii ucraineni care acordau de citeva ori pe an consultatii de specialitate la sediul filialei de Cruce Rosie Suceava nu mai au voie sa presteze nici un serviciu medical pe teritoriul judetului nostru. Colegiul Medicilor Suceava le-a interzis oftalmologilor din Cernauti orice activitate pe motiv ca organismul central nu si-a dat avizul in aceasta directie. Dr. Titel Cojocaru, vicepresedintele Colegiului Judetean al Medicilor spune ca oftalmologii in cauza nu indeplinesc conditiile necesare pentru a profesa in Romania. Ei vor mai putea veni la Suceava doar daca sustin un examen la Bucuresti, in fata unei comisii de specialitate, care sa le ateste cunostintele sau daca colaboreaza cu medicii suceveni.
"Noi am acceptat sa profeseze ilegal in judet deoarece au fost insistente din partea Consiliului Judetean si a Primariei"
"Oftalmologii din Ucraina nu au avizul tarii noastre. La sfirsitul anului trecut, in urma studierii documentatiei depuse, Colegiul National a hotarit sa nu le acorde drept de libera practica. Pentru a putea profesa in continuare pe teritoriul Romaniei, ucrainenii au doua variante. Fie sustin un examen de specialitate la Bucuresti, fie coopteaza oftalmologi de-ai nostri care sa-i dubleze la consultatii", a precizat dr. Titel Cojocaru.
Oftalmologii ucraineni, care pina acum si-au oferit serviciile unui numar de aproximativ 1000 de suceveni bolnavi de cataracta sau miopie sint invinuiti de Colegiul Medicilor si de nerespectarea normelor de igiena. Medicii oftalmologi suceveni ii acuza ca au imbolnavit circa 200 de persoane de conjunctivita virala pentru ca au oferit consultanta in conditii improprii. Ei spun ca de fiecare data dupa plecarea medicilor ucraineni, policlinicile si cabinetele de specialitate din oras erau asaltate zilnic de zeci de persoane care se plingeau ca au facut conjunctivita. Medicii afirma ca au fost cazuri in care o persoana consultata de specialistii ucraineni a facut conjunctivita pe care ulterior a transmis-o si celorlalti membri ai familiei.
Intrebat de ce totusi li s-a permis oftalmologilor ucraineni sa practice medicina in judetul nostru daca se stia clar ca nu exista avizul necesar si de ce tocmai acum s-au luat masuri avind in vedere ca reclamatii scrise la adresa acestora nu s-au inregistrat, vicepresedintele Colegiului Judetean al Medicilor ne-a declarat: "Problema exista in atentia Colegiului Judetean de citiva ani. Pina acum am sperat ca medicii vor intra in legalitate dar vazind ca timpul trece si lucrurile se complica si cunoscind raspunsul Colegiului National ne-am autosesizat. Noi am acceptat sa profeseze ilegal in judet deoarece au fost insistente din partea Consiliului Judetean si a Primariei care probabil nu cunosteau modalitatile de practicare a medicinei in Romania sau s-au gindit ca este simplu sa obtii un drept de libera practica. Colegiul Judetean a inteles ca este o actiune a comunitatilor sucevene si cernautene, ca aceste lucruri sint bune, dar nu pe riscul unor oameni nevinovati. Unul din oftalmologii care au oferit consultanta la Suceava nu este nici pe departe marele profesor, el nu este nici macar medic specialist. Are doar un curs de perfectionare care nu atesta decit dorinta unui medic de a se pregati".
Referindu-se la discutiile pe care le-a avut cu oftalmologii din Cernauti, vicepresedintele Colegiului Judetean a precizat ca acestea au fost foarte delicate: "Ei se cramponeaza de faptul ca desfasoara o activitate filantropica ajutind oameni necajiti si ca noi ne opunem acestui lucru. Au spus ca sintem suparati ca ne fac concurenta ceea ce nu este adevarat. In cabinetele noastre si in policlinici este o aglomeratie cumplita careia medicii ii fac cu greu fata. Oamenii care vin la medicii ucraineni sint din supraplinul care exista".
"Medicii suceveni au facut afirmatii tendentioase, ca pacientii ar fi luat diverse boli, lucru care nu se poate demonstra"
Medicii ucraineni au venit pentru prima data in Suceava la sfirsitul anului 1999 in cadrul unui protocol semnat initial intre judetul Suceava si regiunea Cernauti. Filiala de Cruce Rosie Suceava le-a pus la dispozitie un spatiu in care sa-si desfasoare activitatea. Primele consultatii au fost gratuite, in primavara anului 2000 fiind perceputa pentru prima oara o taxa de 40.000 de lei care ulterior a crescut la 50.000 de lei, reprezentind taxa de intrare ca membru in Crucea Rosie. Pacientii care beneficiau de serviciile medicilor ucraineni deveneau astfel membri ai Crucii Rosii. "Noi sintem o organizatie care nu primeste bani de nicaieri si am considerat ca persoanele care vin la Crucea Rosie si beneficiaza de un serviciu trebuie sa devina membri. Pentru aceasta trebuie sa platesti o cotizatie care este de 50.000 de lei. La prima consultatie nu s-a pus in discutie aceasta cotizatie deoarece am vrut sa vedem daca oamenii vor fi interesati. Apoi, printr-o hotarire a biroului filialei s-a hotarit ca avem dreptul sa stringem fonduri pe aceasta cale", ne-a declarat Corneliu Dediu, directorul filialei de Cruce Rosie Suceava. In acelasi timp, Corneliu Dediu a precizat ca nu a fost informat despre faptul ca medicii ucraineni nu aveau drept de libera practica pe teritoriul Romaniei: "Nu ne-a anuntat nimeni de vreo ilegalitate. Faptul ca am pus la dispozitie o sala nu inseamna si ca trebuie sa verificam asemenea lucruri. Era treaba medicilor sa vada daca persoanele respective aveau sau nu pregatirea necesara. Incepind cu protocolul semnat initial cu regiunea Cernauti cind autoritatile au venit si au facut demersuri pe linga noi, nu am pus nici un moment sub semnul indoielii faptul ca niste persoane imputernicite sa protejeze legea ne-ar pune intr-o situatie ilegala".
Reprezentantii filialei de Cruce Rosie Suceava si-au manifestat indignarea vizavi de modul in care Colegiul Medicilor a pus probleama: "Au facut afirmatii tendentioase de genul ca pacientii ar fi luat diverse boli, lucru care nu stiu daca se poate demonstra. Nu vrem sa aparam medicii ucraineni dar aproape toti oamenii care au venit la ei au fost extrem de multumiti. Unii au venit de mai multe ori sa se consulte, altii s-au dus sa se opereze si intotdeauna rezultatele au fost bune. Oftalmologii ucraineni au probat cu diplome ca au calificarea necesara si au dovedit din plin, practic, ca sint buni si ca stiu sa foloseasca aparatura ultraperformanta pe care o au. De acest lucru au fost convinsi chiar si medicii suceveni, multi dintre acestia, foarte renumiti, care s-au prezentat la consultatii si si-au adus si familiile. Nici un oftalmolog din Suceava nu si-a manifestat disponibilitatea de a face ceea ce au facut medicii ucraineni si nu inteleg de ce problema a fost pusa intr-un mod atit de rautacios. Faptul ca nu exista autorizatie de libera practica trebuia adus la cunostinta intr-un mod elegant", a specificat Eduard Maciuca, inspector la Crucea Rosie Suceava
"Sint foarte multumit si vreau sa merg la Cernauti sa ma operez si la celalalt ochi"
Faptul ca medicii oftalmologi din Ucraina nu mai vin sa ofere consultatii pare sa-i fi speriat pe multi dintre suceveni. Iata ce ne-a declarat R. Fetcu, pensionar, pe care l-am intilnit intimplator la sediul Crucii Rosii unde venise sa se intereseze de medicii ucraineni: "Anul trecut, in decembrie, am fost la ei si m-am operat de cataracta la un ochi. Am fost tratat mai bine ca nicaieri in Romania. Totul era ca in serialul "Spitalul de Urgenta". Am primit servicii de calitate si am platit si mai putin in comparatie cu cit as fi platit in Romania. Eu port ochelari de 25 de ani si niciodata nu mi s-a facut o consultatie ca aici. Sint foarte multumit si vreau sa merg sa ma operez si la celalalt ochi. Chiar daca nu-i mai lasa sa vina la Suceava, gasesc eu o posibilitate sa ajung la ei. Au fost acuzati ca nu luau masuri de igiena dar nu este adevarat. I-am vazut cum stergeau cu un tampon locul in care puneam barbia si fruntea precum si alte obiecte sau aparate. Sint foarte curati si au vindecat oameni carora specialistii nostri nu le mai dadusera nici o sansa". (Cristina TURCU)

Comentarii