Patronii RECOPAN, trimisi in judecata

joi, 06 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Patronii RECOPAN, trimisi in judecata

Procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava, Ioan Amarie, a prezentat ieri rechizitoriul intocmit in cazul RECOPAN Botosani, prin care s-a dispus trimiterea in judecata a opt persoane. Interesant este ca pe linga patronii firmei RECOPAN, au fost dati pe mina justitiei si sase functionari ai statului, care nu si-au indeplinit corespunzator atributiile.
Pentru economie, patroni RECOPAN foloseau oua crapate
In cursul lunii octombrie, aproape 600 de persoane au fost victime ale toxiinfectiei alimentare, generate de consumul prajiturilor produse de RECOPAN Botosani, prajituri ce contineau Salmonela. Conform rechizitoriului, pe parcursul a doua saptamini, au fost internate 343 de persoane in Botosani (alte 176 fiind tratate la domiciliu), 53 la Suceava si 7 la Iasi. Ancheta a stabilit ca factorii care au dus la raspindirea bacilului Salmonela au fost modul impropriu de pastrare a produselor, prepararea termica necorespunzatoare, existenta de echipamente si suprafete contaminate, precum si procurarea alimentelor din surse nesigure.
Pentru toate acestea, administratorii RECOPAN, Aurel si Valina Suster, au fost trimisi in judecata, fiind acuzati de zadarnicirea combaterii bolilor si vatamare corporala din culpa. De asemenea, celor doi li se reproseaza si faptul ca au achizitionat oua fisurate de la SC AVICOLA Catamarasti, care erau mai ieftine si ca aplicau, in fals, pe documentele de insotire a marfi o stampila dreptunghiulara de certificare a termenelor de valabilitate si a normelor igienico -sanitare.
Carnetele de sanatate au fost avizate in fals
Vinovati de producerea toxiinfectiilor alimentare sint considerati, insa, si Edit Lupu si Doina Iliescu Buzatu, inspectori de specialitate la Directia generala pentru agricultura Botosani. Cele doua sint acuzate de neglijenta in serviciu, pentru ca, la 28 februarie 2000, si-au dat avizul pentru acordarea licentei firmei RECOPAN, desi aceasta nu indeplinea conditiile legale, in sensul ca nu detinea sau nu inchiriase un laborator autorizat de materii prime si produse finite.
In judecata au mai fost trimise si Viorica Titiliuc (medic de medicina generala), Stefania Macovei (biolog la Spitalul de Copii „Cuvioasa Paraschiva" Botosani), precum si asistentele medicale Mioara Rotaru si Anda Liana Nica. Toate cele patru persoane mentionate sint acuzate de fals intelectual. Viorica Titiliuc si Stefania Macovei sint acuzate ca la rugamintea celor doua asistente, au consemnat, in mod fictiv, in carnetele de sanatate, ca s-ar fi facut analize de laborator la salariatii SC RECOPAN SRL si ca acestia sint sanatosi. In realitate, dintre cei 23 de salariati care lucrau in laboratorul RECOPAN, 8 erau purtatori de Salmonela.
Pentru faptele de care sint acuzati, patronii RECOPAN risca pina la 2 ani inchisoare, iar celelalte 6 persoane sint pasibile de o pedeapsa de pina la 5 ani inchisoare. Referindu-se la aceste pedepse, procurorul general Ioan Amarie a spus ca „Legea penala este prea blinda in privinta unor asemenea fapte, de punere in pericol a sanatatii populatiei".
Spitalul Judetean Botosani s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 976.933.291 lei, cel din Suceava cu 164.294.408 lei iar Spitalul clinic de boli infectioase Iasi cu 8.194.547 lei, reprezentind cheltuieli de spitalizare. Conform declaratiei procurorului general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava, Ioan Amarie, din cei 403 bolnavi internati in spitale, s-au constituit parti civile 332 de persoane fizice, acestea cerind despagubiri cuprinse intre 100.000 si 50 milioane de lei. In vederea recuperarii prejudiciilor, organele de urmarire penala au aplicat sechestru pe un imobil al SC RECOPAN SRL, evaluat la 1,5 miliarde lei.
Dosarul a fost trimis Judecatoriei Botosani in vederea solutionarii cauzei. (Cristina SCORTARIU)

Comentarii