Patronul de la PIETA, pus sub invinuire

vineri, 26 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Patronul de la PIETA, pus sub invinuire

Dupa ce miercuri, Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava l-a arestat pe Petru Humeniuc, considerat vinovat de producerea catastrofei ecologice de la METADET Falticeni, patronul firmei PIETA SRL Iasi, Nicolae Comanescu, a fost la rindul sau invinuit ieri de catre Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava pentru producerea accidentului ecologic care a dus la poluarea riului Siret. Patronul Nicolae Comanescu a fost invinuit pentru nerespectarea Legii Mediului, dar fata de el nu s-a luat masura arestarii preventive. Reamintim ca Petru Humeniuc, in calitatea sa de angajat al SC PIETA SRL, raspundea de dezafectarea rezervoarelor preluate de PIETA si, conform acuzatiilor aduse de Parchet, a ignorat faptul ca in respectivele recipiente se aflau substante toxice care au dus la poluarea riului Siret si nu a anuntat, conform legii, producerea poluarii. Nicolae Comanescu apreciaza, referindu-se la arestarea angajatului sau, ca masura luata de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava a fost luata sub presiunea opiniei publice. "Cred ca arestarea domnului Humeniuc s-a facut sub presiunea opiniei publice. Eu personal nu il consider vinovat pe inginerul chimist", a declarat Nicolae Comanescu apreciind ca, tinindu-se cont de dimensiunile acestui scandal, trebuia gasit un vinovat. In cursul zilei de ieri, avocatul lui Petru Humeniuc, Radu Ursu, a facut plingere impotriva masurii de arestare preventiva, plingere care va fi analizata zilele urmatoare de catre instanta.
Alte persoane intoxicate cu cianuri au fost internate
Alte patru persoane au fost internate in ziua de 24 ianuarie la Spitalul Municipal Falticeni, cu diagnosticul "intoxicatie alimentara cu cianhidrina". Este vorba despre Lefter Mirela, de 21 de ani, Gafita Maria Mirela, de 24 de ani, Chiriac Virginia, de 24 de ani si Constantin Ionela, de sase ani, toti din comuna Dolhasca. Persoanele internate au declarat ca au consumat peste pe care l-au cumparat de la o persoana necunoscuta din oborul din localitate. In acest fel, numarul persoanelor internate la spitalul din Falticeni, dupa producerea catastrofei ecologice de la METADET a ajuns la 17. Toti cei internati consumasera peste infestat, pescuit din riul Siret sau cumparat de la persoane necunoscute.
Victime ale accidentului ecologic de la METADET Falticeni au inceput sa soseasca si la Spitalul Judetean. Ieri, aceasta unitate spitaliceasca a internat pentru prima data de la declansarea catastrofei o persoana intoxicata cu cianuri. Pacientul, un barbat de 48 de ani, cu domiciliul in Suceava dar flotant in localitatea Lespezi a fost adus la Spitalul Judetean in cursul diminetii si a fost internat pe Sectia Medicala II. Barbatul care a declarat consumul de peste posibil contaminat prezinta forme clinice usoare. Ieri, dupa-amiaza pacientul caruia i-au fost administrate perfuzii continua sa fie investigat medical.
Directia de Sanatate Publica Suceava continua actiunea de monitorizare a cazurilor de intoxicatii cu cianuri. Dr. Odette Nicolae, director adjunct Supravegherea Starii de Sanatate din cadrul acestei institutii, ne-a declarat ca rezultatele probelor de apa recoltate in ziua de 24 ianuarie din fintinile localitatilor riverane zonei poluate nu au semnalat prezenta cianurilor libere. Si regia locala de apa, Goscom Falticeni a comunicat rezultate negative in ceea ce priveste prezenta cianurilor libere in apa potabila. Dr. Odette Nicolae recomanda in continuare evitarea consumului de peste provenind din riurile Somuzu Mare si Siret precum si evitarea adaparii animalelor in aceste ape contaminate.
Pagube de miliarde numai in judetul Suceava
Pagubele inregistrate si contabilizate de SGA Suceava, in urma catastrofei ecologice de la METADET Faticeni pina in dimineata zilei de 24 ianuarie erau de 225 de milioane de lei. In fiecare zi, potrivit celor declarate de directorul Octavian Foit, Sectorul de Gospodarire a Apelor Suceava pierde in jur de 40 de milioane de lei, reprezentind cheltuielile aferente analizelor de laborator efectuate, contravaloare transport, activitatea de dispecerat si plata suplimentara a personalului care a lucrat 24 de ore din 24. "Actiunea de monitorizare nu s-a incheiat, astfel incit sumele continua sa se acumuleze. Tin sa mentionez ca suma avansata reprezinta strict partea ce revine SGA Suceava. In final insa, pagubele vor fi calculate pe intreg bazinul hidrografic al riului Siret", a afirmat Octavian Foit. Directorul SGA Suceava a declarat ca toate aceste pagube vor fi imputate poluatorului. "Vom solicita prin justitie recuperarea daunelor produse. Conform legii, poluatorul plateste tot", a spus Octavian Foit.
O alta unitate care intentioneaza actionarea in instanta a celor care se fac vinovati de poluarea riurilor Somuzu Mare si Siret este AJVPS Suceava. Directorul Asociatiei, Nicolae Goicea, apreciaza ca pagubele produse prin poluarea Somuzului si a sectiunii din riul Siret aferente judetului Suceava numai in ceea ce priveste productia de peste, sint estimate la 1,2 miliarde de lei, reprezentind contravaloarea a peste 40 de tone de peste. Refacerea ecologica a sistemului si pagubele conexe sint apreciate de catre directorul AJVPS la peste 3 miliarde de lei.
AJVPS Suceava se va constitui parte civila in procesul penal pentru pagubele directe amintite de 1,2 miliarde de lei. In perspectiva, asociatia urmeaza sa faca demersurile necesare la ministerul de resort pentru eventuala alocare de fonduri in vederea reconstructiei ecologice a riului Somuz si, partial, a Siretului, actiune care probabil va trebui desfasurata pe o perioada de citiva ani, in conditiile in care sursele de poluare vor fi eradicate. (Neculai ROSCA, Cristina TURCU)

Comentarii