Pretul intretinerii la bloc, un salariu

joi, 24 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Pretul intretinerii la bloc, un salariu

Listele afisate de administratorii asociatiilor de proprietari si locatari cu preturile intretinerii pentru luna decembrie, i-au lasat pe multi suceveni fara cuvinte. La unele asociatii, unde nu s-au afisat aceste liste sau daca s-au afisat, au disparut imediat din motive lesne de inteles, proprietarii apartamentelor stau cu frica in spate, gindindu-se ca nu le va ajunge un salar pentru a-si plati cheltuielile. Eforturile sucevenilor de a-si reduce cheltuielile este vizibil studiind tabelele afisate la blocuri, cuantumul intretinerii fiind diferit de la un bloc la altul. "In unele blocuri sau scari de bloc unde locatarii au fost mai uniti, acestia au restrins consumul de caldura, din gigacalorimetru, oprind din cind in cind aparatul. Asa se explica faptul ca exista apartamente cu 2 camere, ocupate de 2 persoane care vor plati pentru luna decembrie 1.056 000 lei la intretinere, iar altele, cu aceeasi suprafata utila si acelasi numar de persoane care vor plati 1,2 sau 1,3 milioane lei. La apartamentele cu 3 camere, pretul intretinerii oscileaza intre 1.250.000 lei si 1.500.000 lei in timp ce la garsoniere, ocupantii vor achita intre 1.000.000 si 1.160.000 lei", a declarat Ilie Dumitriu, presedintele Asociatiei de Proprietari nr. 29 din Suceava. Nici la celelalte asociatii situatia nu este cu mult diferita, listele incluzind sume cuprinse intre 540.000 lei si 900.000 lei doar pentru incalzirea unei garsoniere, intre 900.000 lei si 1.100.000 lei pentru incalzirea unui apartament cu 2 camere, intre 1.100.000 lei si 1.300.000 lei la cele cu 3 camere si 1.400.000 – 1.500.000 lei doar la caldura, la un apartament cu 4 camere.
La aceste sume se adauga restul cheltuielilor, respectiv apa, canalul, iluminatul scarilor si gazul metan, care mai ridica totalul cheltuielilor pem o familie cu 200-300 mii lei in functie de numarul de persoane. Astfel, un apartament cu 4 camere, ocupat de 4 persoane are de achitat nici mai mult nici mai putin de 2 milioane de lei la intretinere, un apartament cu 3 camere, cu 2 – 3 persoane are de achitat 1,7 -1,9 mii lei iar un apartament cu 2 camere – 1,2 – 1,5 milioane lei sau chiar mai mult, daca este ocupat de mai multe persoane. Faptul ca unele blocuri sau scari au mai redus consumul la caldura oprind din cind in cind robinetul de alimentare a scarii, ii dezavantajeaza pe cei de la etajele superioare unde caloriferele se incalzesc mai greu. Dar si de acest avantaj nu pot beneficia toate blocurile, ci numai cele care au gigacalorimetrul montat dupa robinetul de alimentare. De oricit confort s-ar fi bucurat cetatenii, contravaloarea intretinerii este imposibil de suportat dintr-un salariu minim pe economie, si chiar mai mare, in conditiile in care pentru multe locuinte , cu 3 sau 4 camere, cheltuielile trec peste cifra de 1.500.000 lei. Este greu de imaginat ce se va intimpla cu pensionarii, somerii si cu cei care muncesc pentru un salariu mic, atunci cind vor iesi din iarna cu restante de mai multe milioane. Intre lunile noiembrie si decembrie exista diferente mari la pretul intretinerii, aceasta datorindu-se faptului ca in decembrie confortul in ce priveste apa calda si caldura, care detine ponderea cea mai mare in cuantumul intretinerii, a crescut, furnizindu-se caldura non-stop si apa calda cu restrictii doar pe timp de noapte. La acestea se mai adauga si consumul mai ridicat de apa, calda si rece, din perioada sarbatorilor de iarna, care atirna greu in balanta de plati a fiecarei familii, cheltuielile pe un apartament crescind cu 200 pina la 400 mii lei.
In 2002, intretinerea va fi mai scumpa. In primul rind, pretul gigacaloriei a crescut cu de la 550. 000 lei la 575.000 lei. In conditiile in care pentru incalzirea unei camere de bloc se consuma, in medie, lunar, o gigacalorie , surpriza din facturile la energie termica este de asteptat, mai ales ca, pe linga caldura, s-au mai scumpit si gazul metan , cu 8 % , si energia electrica cu 3,6 %. La fel ca si luna decembrie, luna ianuarie este o luna lunga si friguroasa, in care CET va fi nevoita sa livreze o cantitate mare de caldura pentru un trai decent. Si cum dupa ianuarie mai urmeaza inca doua luni bune de iarna , in primavara, cind practic ar trebui sa scapam de jugul intretinerii, epuizati de greutatile iernii, cheltuielile comune restante ne vor urmari pina la iarna urmatoare, asa cum se intimpla pentru multi suceveni de vreo doi ani incoace. (Florentina PATRAS)

Comentarii