Primariile traiesc pe spinarea scolilor

vineri, 19 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Primariile traiesc pe spinarea scolilor

Trecerea in administrarea Primariilor a terenurilor si cladirilor unitatilor de invatamint a stirnit numeroase controverse in rindul directorilor de scoli dar si a elevilor. In primul rind, au crescut in mod nejustificat preturile de cazare a elevilor in caminele scolare, ajungindu-se chiar la cifra astronomica de 700.000 lei lunar pentru o camera cu un singur pat. Tarifele de cazare au fost stabilite de Consiliul Local al municipiului Suceava, care si-a rezervat dreptul de a incasa o cota-parte de 50% din aceste venituri. Preturile exagerate impuse elevilor internisti a stirnit indignare si in cadrul Consiliului Judetean. "Trecerea unitatilor scolare in administrarea primariilor este o greseala, iar noul pret al cazarilor este exagerat. Municipalitatea nu trebuie sa faca bani pe spinarea copiilor din camine", a declarat, in cadrul sedintei de ieri, presedintele Consiliului Judetean, Gavril Mirza.
Directorii unitatilor scolare cu internate vor contesta aceasta hotarire a Consiliului Local. Directorul Colegiului National "Mihai Eminescu", Mircea Popescu, declara nu demult ca decizia deliberativului local incalca Legea Invatamintului, care precizeaza ca veniturile obtinute din inchirierea spatiilor ramin la unitatile scolare, fara a se varsa nici un ban la bugetul local. In acelasi timp, el a precizat ca scoala nu trebuie asimilata cu o unitate prestatoare de servicii, si a anuntat ca aceste lucruri vor fi prinse intr-un memoriu care va fi inaintat Primariei, Consiliului Local si Consiliului Judetean. De cealalta parte, seful Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, Mihai Vitcu, spune ca spera in rezolvarea favorabila a problemei ridicate de opt directori de scoli cu internate, dat fiind faptul ca nici un alt act normativ nu poate anula prevederile Legii Invatamintului.
Daca hotarirea Consiliului Local cu privire la costul cazarilor va intra in vigoare, cheltuielile lunare ale unui elev pentru internat vor depasi salariul minim pe economie. "Preturile la cazare sint cu mult mai mari decit cele propuse de noi – maxim 150.000 lei lunar pentru un elev. Costurile ridicate vor avea multiple consecinte negative, cum ar fi scaderea numarului elevilor care vor opta pentru internate, ceea ce va duce, implicit si la reducerea personalului administrativ din scoli", a declarat inspectorul general adjunct al I.S.J. Suceava, Virginel Iordache. Cresterea preturilor la cazare poate duce la abandonuri scolare masive, mai ales in rindul elevilor din mediul rural, pentru care scoala devine astfel un lux. Chiar daca s-au luat in considerare si elevii cu o situatie materiala precara, pentru care se aplica o reducere de 50% din valoarea tarifelor stabilite, pretul cazarii ramine, chiar si asa, neacceptabil pentru acestia. (Mihaela ROBU, Adina TIBU)

Comentarii