Rezultatul anchetei de la Cajvana este inca "in aer"

joi, 22 octombrie 1998, 23:00
4 MIN
 Rezultatul anchetei de la Cajvana este inca "in aer"

Ieri, in Sala Mare a Spitalului Judetean Suceava, a avut loc sedinta Colegiului Judetean al Medicilor, in care a fost pus in discutie in primul rind cazul de la Cajvana, in care, in urma vaccinului BCG, au decedat doi nou-nascuti si al treilea este internat in stare grava la Spitalul "Sfinta Maria" din Iasi. La sedinta au participat reprezentanti ai Colegiului National si Judetean al Medicilor, ai Directiei Sanitare, a Inspectoratului de Sanatate Publica Suceava si Radauti, cadre medicale de la Casa de nasteri Cajvana, precum si reprezentanti ai mass-media.
Dr. Gheorghe Ciocan, seful Sectiei Anestezie-Terapie Intensiva a Spitalului Judetean Suceava, reprezentant in Colegiul National al Medicilor, a declarat ca, in urma cu citeva zile, a fost intrunit la Bucuresti Colegiul National, in care s-a discutat cazul de la Cajvana, aflat in atentia intregii tari si care a ajuns si la Presedintie. Dr. Ortenzia Birsan, director adjunct al Directiei Sanitare Suceava, a spus ca Directia Sanitara a desfasurat propria ancheta, ca urmare a primului deces, s-au cerut rapoarte, in mod repetat, reprezentantii Directiei Sanitare au fost prezenti la Casa de Nasteri Cajvana pentru a purta discutii cu fiecare cadru din dispensar, pentru a avea cit mai ample informatii despre caz. A fost organizata inclusiv o testare a cunostintelor sanitare a cadrelor angajate in cadrul institutiei respective, fiind constatate unele deficiente. In acest sens a fost organizat un curs de pregatire si aprofundare a cunostintelor pentru cadrele sanitare.
Atit ISP Suceava, cit si Radauti au aplicat sanctiuni pentru ca au fost descoperite o serie de deficiente ale activitatii organizatorice si igienico-sanitare. Dr. Odette Nicolae, director adjunct al ISP Suceava a precizat ca, in urma verificarii, s-au constatat deficiente majore ca lipsa apei calde, faptul ca sediul este vechi si necorespunzator, grup sanitar necorespunzator, etuva si boilerul defecte, precum si conditiile igienico-sanitare proaste. Au fost sanctionate directoarea Casei de Nasteri, dr. Zita Grigorean, moasa si asistenta care a efectuat vaccinul".
In cadrul Colegiului a fost audiata dr. Zita Grigorean care a sustinut ca "eu, personal, am desfacut fiolele de vaccin din acea zi, dupa ce le-am scos din frigider, unde sint pastrate. Intre timp, am fost chemata pentru o consultatie, am revenit si am dat fiolele, seringile si toate materialele pentru vaccin asistentei care a efectuat vaccinul. Eu nu cunosc sa fi desfacut altcineva alta fiola, ci ca s-a folosit cea pregatita de mine". In cadrul sedintei s-au dezbatut o serie de pareri privitoare la cazul Cajvana. S-a spus si ca aceste cazuri se intimpla din cauza colapsului in care se afla sistemul sanitar din Romania.
Cazul Cajvana a stirnit spaima in rindul parintilor
In cadrul unei conferinte de presa desfasurate ieri, conducerea Directiei Sanitare Suceava a precizat ca mediatizarea incidentului din Cajvana a creat dificultati in ceea ce priveste vaccinarea copiilor de diferite virste. S-a format in rindul parintilor si apartinatorilor ideea ca actul vaccinarii ar putea provoca imbolnavirea copiilor vaccinati. In consecinta, medicii de familie si medicii scolari au dificultati in ceea ce priveste vaccinarile curente cit si a efectuarii campaniei de vaccinare antirujeolica si antirubeolica declansata la data de 15 octombrie", a spus dr. Ortenzia Birsan, director adjunct al Directiei Sanitare Suceava. Ea precizeaza faptul ca aceasta situatie constituie un neajuns, deoarece vaccinarea este principala modalitate de combatere prin profilaxie a imbolnavirilor copiilor de diverse virste, in special de boli infecto-contagioase cu mare raspindire in rindul populatiei infantile si scolare. "Este absolut necesar ca parintii sa inteleaga ca nu exista nici o legatura intre un incident asemanator celui petrecut in urma cu citeva zile la Cajvana si vaccinarea copiilor care se desfasoara sistematic in unitati sanitare si scolare. Atita vreme cit vaccinarea se face sub supravegherea medicului si de catre cadre medicale pregatite corespunzator si instruite in acest sens, actul vaccinarii nu poate prezenta nici un pericol pentru copii. Dupa vaccinare insa, copiii trebuie supravegheati si orice modificare in starea lor de sanatate, trebuie adusa la cunostinta medicului de familie sau a medicului scolar. Acestia au obligatia de a examina copiii la un interval dupa efectuarea vaccinului", a mai spus dr. Ortenzia Birsan.
Desi loturile de vaccin, cit si informatiile pentru campania de vaccinare antirujeolica si antirubeolica au fost repartizate de catre Inspectoratul pentru Sanatate Publica si s-au creat toate conditiile pentru ca vaccinarea in scoli sa se deruleze corespunzator, majoritatea mamelor sint reticente. Ele sint stapinite de teama si neincredere in ceea ce priveste actul vaccinarii si efectele secundare nedorite. Conducerea Directiei Sanitare a primit numeroase sesizari din partea medicilor de familie si a celor din scoli, acestia confruntindu-se, in urma mediatizarii cazului Cajvana, cu refuzuri repetate in ceea ce priveste vaccinarea copiilor de virsta mica si scolara. In cursul intilnirilor dintre parinti si invatatori sau profesori-diriginti, parintii si-au manifestat dezacordul cu privire la vaccinarea copiilor in cadrul scolii. Conducerea Directiei Sanitare considera ca aceste refuzuri sint nefondate, precizind ca vaccinarea este un act medical care se face de foarte multi ani si care este foarte bine controlat, fara nici o inriurire asupra sanatatii copiilor in sens negativ. "Cele mai multe dintre mame au trait deja experienta vaccinarilor si stiu foarte bine care este capacitatea unui vaccin de a indeparta pericolul unei imbolnaviri. Ele stiu foarte bine ca au avut copii care nu s-au imbolnavit de rujeola tocmai pentru ca au fost vaccinati corect si atunci cind a fost momentul", a incheiat dr. Ortenzia Birsan.
(Stela TENCIU, Cristina TURCU)

Comentarii