Sanitarii au hotarit sa deschida conflictul de munca

sâmbătă, 11 martie 2000, 00:00
2 MIN
 Sanitarii au hotarit sa deschida conflictul de munca

In urma lucrarilor Consiliului National care s-a desfasurat recent la Bucuresti, Federatia SANITAS a decis sa deschida conflictul de munca. Hotarirea a fost luata ca urmare a esuarii negocierilor ce avusesera loc anterior intre reprezentantii Federatiei, cei ai Colegiului Medicilor din Romania si cei ai Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate.
Liderul Uniunii Judetene Sindicale SANITAS Suceava, Petru Protiencu, ne-a declarat ca la negocieri Colegiul Medicilor nu a admis ca un procent de 60 % din bugetul de practica medicala sa fie alocat pentru salarizarea asistentilor medicali. In acelasi timp, Colegiul Medicilor nu a fost de acord cu normativul de personal solicitat de sanitari si anume de un asistent medical la 750 de asigurati, stabilind acest normativ la un asistent pentru 1.000 de asigurati.
Nemultumiti de rezultatul negocierilor, Federatia SANITAS a hotarit in consecinta sa recurga la forme de protest. Astfel, intre 13 si 17 martie a.c., filialele judetene ale Federatiei vor depune documentatiile necesare in vederea deschiderii conflictului de munca, iar in perioada 15-31 martie vor face o greva de avertisment fara incetarea activitatii. Pentru 30 martie a fost pus la cale un miting national, care va avea loc la Bucuresti. Dupa cum ne-a declarat Petru Protiencu, din judetul nostru vor participa 50 de asistenti medicali.
Pe lista protestatarilor sint inscrise un numar de 9 revendicari, prima dintre ele vizind respectarea normativelor de personal (OMS nr. 818/1999) pentru impunerea unui nivel minim de calitate in acordarea asistentei medicale pentru asigurati. Cea de a doua revendicare are in vedere respectarea nivelelor de salarizare prevazute in Legea nr. 154/1998 pentru personalul din sectorul de sanatate, in reteaua de asistenta medicala primara, in ambulatoriul de specialitate si in asistenta medicala spitaliceasca. Alte solicitari ale sanitarilor sint respectarea prevederilor Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura sanitara pentru protectia drepturilor salariatilor din sistemul sanitar si adoptarea Legii exercitarii profesiei de asistent medical pentru recunoasterea rolului si importantei acestuia in cadrul echipei medicale de ingrijire. Protestatarii solicita de asemenea dublarea valorii de referinta sectoriala din Legea 154/1998 pentru Sanatate in concordanta cu evolutia preturilor si cresterea inflatiei si acordarea celui de-al 13 salariu personalului din reteaua sanitara si de asistenta medicala indiferent de sursa de finantare (buget sau Casa). Ultimele revendicari ale Federatiei SANITAS sint adoptarea legislatiei pentru acordarea gratuita a asistentei medicale, medicamentelor, protezelor si ortezelor (sau reducerea cuantumului contributiei la fondul asigurarilor sociale de sanatate – 50 %) pentru personalul din sistemul sanitar, preluarea de catre Ministerul Sanatatii a activitatii de ocrotire a mamei si copilului si acordarea de bilete de odihna si tratament subventionate pentru salariatii din sistemul de sanatate. (Cristina TURCU)

Comentarii