Scandalul actiunilor ROMUPS

joi, 29 iunie 2000, 23:00
4 MIN
 Scandalul actiunilor ROMUPS

In urma cu doua saptamini, actiunile detinute de FPS la SC ROMUPS SA Suceava, adica 91 % din pachetul total au fost vindute asociatiei PAS din intreprindere. In societate mai lucreaza inca peste 700 de suceveni din care 400 au acceptat sa devina membri PAS. Pentru constituirea PAS, era nevoie de o scrisoare de garantie din partea Bancii Comerciale Romane Suceava in valoare de 500 de milioane de lei, bani ce trebuiau strinsi de la angajatii societatii pina pe 31 mai a.c., ora 12. In data de 30 mai, cu o zi inainte de expirarea termenului, erau adunati deja circa 475 de milioane de lei, directorul societatii, Ioan Vasiliu, necontribuind pina in acel moment cu nici un leu. Abia in dimineata zilei de 31 mai, directorul Vasiliu a depus la BCR contributia sa la PAS. Nedorind sa ramina un actionar ca oricare altul, Ioan Vasiliu a mai cumparat ceva actiuni si prin interpusi. Din documentele pe care le avem la dispozitie, rezulta ca directorul Ioan Vasiliu a depus, pe numele unor angajati ai SC ROMUPS SA Suceava, 103 milioane de lei, angajati care au achizitionat la rindul lor actiuni ROMUPS prin intermediul PAS.
Astfel, chitanta valutara nr. 1556 emisa de Banca Comerciala Romana SA Suceava, pe data de 31 mai 2000, certifica faptul ca angajata societatii Curca Carmen Liea a depus 5.200 marci germane, reprezentind, la un curs valutar de 9.936 de lei, 51.667.200 de lei. Pe chitanta este mentionat faptul ca banii au fost virati in contul nr. 25332 B – 3720 2/DEM, pentru PAS-ROMUPS SA, constituind "depozit SCR GARANTIE SC PAS ROMUPS"; iar in paranteza este trecut numele directorului Ioan Vasiliu ca beneficiar al acestei sume. O alta chitanta, eliberata de de asemenea de Banca Comerciala Romana Suceava, in aceleasi conditii pe numele unei alte angajate a SC ROMUPS SA Suceava, Marchitan Felicia, demonstreaza ca pentru Ioan Vasiliu au fost depuse alte 5.200 marci germane reprezentind de asemenea 51.667.200 de lei. Prin chitanta valutara cu nr. 1555, directorul Ioan Vasiliu a depus si el 5.200 de marci germane, reprezentind in lei aceeasi suma de 51.667.200 de lei, in depozitul SCR Garantie PAS Romups. Bazindu-ne numai pe cele trei chitante, rezulta ca Ioan Vasiliu a depus in contul PAS 154.000.000 de lei. Aceasta cu toate ca statutul PAS al SC ROMUPS SA prevede la articolul 14: "contributia fiecarui membru al asociatiei este de minimum 500.000 de lei si de maximum 25.000.000 de lei, care se va plati integral sau in rate".
In aceste conditii, alaltaieri, actionarii PAS ai societatii comerciale sucevene au organizat o adunare generala extraordinara, in care s-a discutat tocmai modul in care directorul SC ROMUPS SA intentioneaza sa puna mina pe cit mai multe actiuni ale societatii. Trebuie spus ca Ioan Vasiliu redactase deja, inainte de sedinta, o shema dupa care ar fi trebuit sa se produca alocarea actiunilor adjudecate de PAS de la FPS. Conform acestei scheme, cei care au depus 25 milioane de lei ar fi trebuit sa mai achizitioneze actiuni pina la suma de 61 de milioane de lei, in vreme ce angajatii care au platit numai 500.000 de lei, nu mai au dreptul de a cumpara decit pina la echilibrarea sumei de 1.228.000 de lei. In acest fel, el ar fi putut sa puna mina pe un pachet semnificativ de actiuni ale societatii, care sa-i asigure controlul in AGA.
Pentru a edifica cititorii, trebuie sa spunem ca pachetul de 91% din actiunile SC ROMUPS SA Suceava, o societate cu un capital social de 17 miliarde de lei, a fost achizitionat de catre asociatia PAS din intreprindere contra sumei de 1,228 miliarde de lei, platindu-se un pret de 2.000 de lei per actiune (fata de 25.000 de lei valoarea nominala). Faptul ca in statutul PAS-ului nu exista nici o prevedere care sa permita membrilor sa achizitioneze actiuni intr-o valoare mai mare decit limita de 25 de milioane de lei a determinat pe cei 400 de membri PAS sa conteste dreptul directorului de a cumpara mai multe actiuni.
Sintem in masura sa facem publice rezultatele discutiilor din cadrul Adunarii generale Extraordinare a Asociatiei PAS din cadrul SC ROMUPS SA Suceava, la care au participat 358 din cei 400 de actionari. Astfel, s-a propus si s-a aprobat, cu un singur vot impotriva, cel al directorului Vasiliu, ca diferenta de 722 de milioane de lei, care urmeaza sa fie platita FPS-ului in termen de un an, sa fie distribuita in mod egal membrilor PAS care, conform statutului, mai pot sa achizitioneze actiuni. Cel de-al doilea subiect discutat, respectiv incercarea directorului Vasiliu de a cumpara actiuni prin interpusi, s-a rezolvat de catre participantii la adunare intr-un mod defavorabil pentru el. Actionarii au propus si au votat, la unison, ca suma depusa in plus de catre Ioan Vasiliu sa fie redistribuita membrilor PAS in mod egal, beneficiarii urmind sa plateasca la casieria PAS sumele provenite din redistribuirea actiunilor. Ulterior, Ioan Vasiliu isi va putea recupera banii "investiti" de la casieria PAS sau din contul in care PAS-ul va depune banii pe numele sau. (Neculai ROSCA)

Comentarii