Scolile Sucevei striga dupa ajutor

vineri, 03 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Scolile Sucevei striga dupa ajutor

In ultima sedinta a Consiliului Local din 30 octombrie, citeva unitati de invatamint din Suceava au solicitat fonduri pentru achizitionarea de mijloace fixe sau diverse reparatii. In spatele tonului academic si profesional al adreselor, centrele de invatamint au mascat de fapt saracia in care se zbat, sufocati in acelasi timp si de datoriile la furnizorii de servicii. Din lipsa fondurilor, dar plini de facturi pentru agent termic, apa si canal, in unele instututii nu s-a cumparat de zeci de ani o banca, lemnaria putrezeste nestingherita, iar curtile scolilor arata ca dupa bombardament.
Este cazul Scolii cu clasele I-VIII nr.8 care s-a adresat oficial Consiliului Local facind inventarul lipsurilor cu care se confrunta. Bancile si catedrele vechi de 35 de ani ar trebui schimbate, subsolul scolii este inundat, curtea scolii – plina de gropi adinci, "perfecte" pentru cite o fractura, pereti de cladiri degradati si tocuri de geamuri putrede, garduri rupte ca la case fara stapin, au alcatuit impreuna tabloul Scolii nr. 8 zugravit in Consiliul Local Suceava de conducerea acestei unitati scolare. In adresa, directorul Gica Achitei nu a mai indraznit sa estimeze in lei care ar fi valoarea lucrarilor necesare pentru reabilitarea celor mentionate mai sus, multumindu-se doar sa listeze "durerile" scolii, poate deliberativul va fi de acord sa "trateze" vreuna.
Grupul Scolar nr. 3 din Suceava a inaintat Consiliului Local o lista a ceea ce conducerea scolii numeste "prioritati si urgente in plan administrativ ce nu suporta aminare". Puse cap la cap, pentru aceste urgente ar fi necesare aproape trei miliarde de lei, cam jumatate din banii obtinuti de municipiul Suceava la rectificarea bugetului. In acesti bani ar intra renovarea interioara si exterioara a Caminului nr. 2 cu refacerea instalatiilor de apa, amenajarea unui cabinet de informatica, achizitionarea a 200 de mese si a 400 de scaune, achizitionarea unei centrale termice pe gaz metan si ignifugarea cladirilor din incinta unitatii scolare.
Liceului de Informatica "Spiru Haret" ii crapa maseaua dupa o centrala termica, dornic sa nu mai depinda de reteaua termica centralizata a orasului. Aceasta dependenta a contabilizat la acest liceu cam 416 milioane datorii la energie termica pentru iarna 1999-2000 si inca 450 milioane estimativ pentru cea care se apropie. In nadejdea ca bugetul local ar putea suporta la aceeasi mult-asteptata rectificare de buget 1 miliard de lei pentru centrala termica pe gaz, conducerea acestei institutii crede ca banii vor fi amortizati in doi ani de zile.
Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava s-a facut si ea prezenta in ultima sedinta de Consiliu Local cu o veche problema.
Fiecaruia dintre cei 6.000 de studenti ai universitatii ii revin ca spatiu de invatamint nici 2 mp, sub normele admise de cel putin 6 mp. La capitolul spatii de cazare, situatia este si mai grava cind in acest an cele 770 de locuri in camine trebuiau sa satisfaca circa 4200 de solicitari in acest sens. Conducerea Universitatii "Stefan cel Mare" a solicitat din nou Consiliului Local acordarea a 20.000 mp in vederea construirii unui campus universitar care sa cuprinda spatii de invatamint, doua camine studenti de cite 300 de locuri, biblioteca si sala de lectura, club si teren de sport.
Pentru aceasta din urma solicitare, consilierii au raspuns foarte operativ. "Le-am mai dat o data si n-au fost multumiti. Dupa ce vor dovedi ca au bani cu ce face campusul vom vedea si de teren", a fost concluzia deliberativului.
Ca raspuns la celelalte "amaraciuni" ale unitatilor scolare, CL nu s-a grabit sa promita bani ci a constituit doar o comisie care sa stabileasca la fiecare unitate scolara prioritatile a caror rezolvare sa se faca pe banii municipalitatii. Cind se va intimpla acest lucru, nu s-a pronuntat nimeni in Consiliul Local, pentru ca se stie deja ca banii de la rectificarea bugetului nu ajung nici de "sare la scrumbie". (Daniela BEALE)

Comentarii