Seceta

marți, 06 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 Seceta

Lipsa precipitatiilor si temperaturile mai ridicate cu aproximativ doua grade Celsius fata de media normala pun in pericol cele peste 100.000 hectare de culturi agricole insamintate in judetul Suceava. Din datele puse la dispozitie de meteorologi reiese ca in luna mai volumul precipitatiilor a fost de 18l/mp, fata de media de 74l/mp considerata ca normala pentru luna trecuta. Temperatura medie a lunii abia incheiate a atins valoarea de 15,2 grade Celsius in timp ce media multianuala atinge doar 13,7 grade Celsius. Specialistii Directiei Agricole Suceava sint de parere ca o prelungire a lipsei precipitatiilor pentru inca o saptamina va putea fi asimilata cu un adevarat dezastru pentru agricultori. Regimul pluviometric scazut a afectat in aceeasi masura toate tipurile de culturi agricole. Sfecla de zahar, cultivata pe 4.760 ha, se afla in pericol de a nu se dezvolta; orzoaica de primavara care ocupa 8.900 ha este o cultura la care plantele nu au ajuns nici macar la faza de maturitate; 22.700 ha sint cultivate cu griu de toamna, iar lipsa apei inseamna ca bobul aflat in formare va avea o masa hectolitrica mica, adica va fi impropriu pentru panificatie. La porumb, majoritatea celor 37.200 ha existente in judet au fost semanate pe araturile de primavara, pe un teren mai putin afinat si cu pierdere mai accelerata de apa. Cartoful este supus momentan unei duble actiuni. Pe de o parte cresterea sa este influentata de seceta, iar concomitent gindacul de Colorado ataca puternic cele peste 29.000 ha de cartofi. In aceeasi situatie se afla si cele 160.000 ha de pajisti, principala sursa alimentatie pentru taurine si ovine.
Directorul Fanica Cotos de la Directia Agricola opineaza ca actuala seceta este cea mai puternica din ultimii 10 ani. "Mai grav este ca lipsa precipitatiilor se inregistreza intr-o perioada de vegetatie critica. In aceste conditii se recomanda agricultorilor sa utilizeze toate resursele disponibile pentru efectuarea de irigatii", a precizat directorul Cotos. Din pacate, sistemul de instalatii mecanice pentru irigatii este distrus aproape in totalitate lucru care face imposibila utilizarea acestuia. "In zonele din estul si sud-estul judetului sistemul de canale poate fi <reactivat> si astfel s-ar rezolva problema irigatiilor", a adaugat Fanica Cotos.
Conducerea Directiei Agricole a apelat la Directia Silvica Suceava pentru a permite, acolo unde este posibil, accesul animalelor in padure pentru a se adaposti de arsita precum si la sursele de apa.
Proprietarii de terenuri agricole nu vor putea primi despagubiri in cazul in care seceta va compromite culturile. Directorul Fanica Cotos spune ca seceta nu poate fi considerata o calamitate deoarece poate fi contracarata, lucru care inseamna ca mii de agricultori suceveni vor avea la toamna culturi cu mult sub nivelul posibilitatilor.
Prognoza meteo pentru luna iunie indica seceta cu temperaturi peste 30 de grade Celsius si numai averse izolate de ploaie ce pot fi si sub forma de grindina. (Sandrinio NEAGU)

Comentarii