Sucevenii, taiati de la portia de medicamente

duminică, 10 iunie 2001, 23:00
5 MIN
 Sucevenii, taiati de la portia de medicamente

Aproape nici o farmacie din cele 44 existente in oras nu mai elibereaza la aceasta ora medicamente in regim compensat si gratuit. Cauza o constitutie decizia Casei Judetene de Asigurari Sociale de Sanatate (CJASS) Suceava de a repartiza bugetul pe farmacii, in functie de populatia arondata in teritoriu, fiecare farmacie primind o anumita suma de bani care sa poata fi decontata lunar. Ideea pe care s-a mers in luarea acestei decizii a fost dupa cum a precizat conducerea institutiei mentionate, reducerea cheltuielilor la capitolul medicamente, incadrarea in valoarea contractata astfel incit sa nu se mai inregistreze intirzieri in decontarea retetelor si nu in ultimul rind, decongestionarea farmaciilor din oras pare-se mult prea aglomerate din cauza afluxului de pacienti veniti din tot judetul.
Decizia CJASS a stirnit insa foarte multe proteste in special din partea bolnavilor care nu mai pot intra in posesia medicamentelor compensate si gratuite prescrise de medici din cauza faptului ca, in citeva zile, fondurile se termina. "Farmaciilor din oras li s-au repartizat sume infime, care se termina in 3-4 zile, in timp ce farmaciile de la sate au primit bani foarte multi, pe care nu ii pot cheltui in totalitate. De exemplu, o farmacie care lunar, dadea medicamente compensate si gratuite de 50 de milioane de lei acum are dreptul la doar 11 milioane de lei. O farmacie de la tara, primeste 30 de milioane de lei, din care cheltuie doar 4 pentru ca nu exista cerere", ne-a spus unul dintre farmacisti. Intr-o situatie deosebita se afla farmaciile apartinind de DORNA FARM care inainte eliberau lunar medicamente compensate si gratuite in valoare de aproximativ 190 de milioane de lei, iar acum sint limitate la 65 de milioane de lei pe luna. In aceste conditii, cele 7 farmacii ale DORNA FARM care in luna aprilie au depasit plafonul impus, nu mai pot elibera medicamente in regim compensat si gratuit pina prin iulie. "La sfirsitul lunii aprilie am fost informati ca pentru cele 5 farmacii pe care le avem in municipiul Suceava si pentru cele 2 din mediul rural, ni s-a alocat un fond de 65 de milioane de lei pe luna. Suma este foarte mica iar pentru ca ne-a fost comunicata atit de tirziu am depasit-o. In cursul lunii aprilie, noi am dat retete de 190 de milioane de lei, astfel ca am ajuns cu acest plafon pina prin iulie, iar ca sa ne echilibram ar trebui sa nu mai dam deloc pina atunci. Nu vom mai elibera pentru ca nu avem certitudinea ca ne vom recupera banii pe care deja i-am achitat furnizorilor nostri", a spus Larisa Fodorea, director al DORNA FARM.
Referindu-se la harababura creata, dr. Mihai Creteanu, directorul general al CJASS Suceava spune ca aceasta este doar o situatie de moment, actiunea urmind sa duca la o imbunatatire a activitatii. "Nu ni s-a parut normal ca bolnavii de la sate sa parcurga kilometri intregi pina la Suceava pentru a-si lua medicamente, cind au puncte farmaceutice, chiar in zona. Prin lege si prin contractul cu noi, farmaciile de la tara trebuie sa aiba toate medicamentele din nomenclator si mai ales pe cele pe care le prescriu mai des medicii din teritoriul respectiv. Din acest motiv le-am si dat un fond mai mare, pe care sa-l poata cheltui in functie de numarul de bolnavi din teritoriu. Avind siguranta rulajului unor bani decontati lunar farmaciile de la tara pot sa-si faca o aprovizionare buna", si-a motivat seful CJASS decizia, adaugind ca in acest mod, oamenii vor scuti banii pe care ii dadeau pina acum pe drum si nici nu vor mai trebui sa stea la coada pentru o banala reteta. Dr. Mihai Creteanu a mai spus in acelasi timp ca, este greu de inteles motivul pentru care bugetul alocat nu ajunge cind de fapt, el este acelasi, iar repartizarea lui s-a facut in functie de numarul de bolnavi.
"Nu este de inteles pentru noi cei de la Casa, cum acelasi buget care a fost in decembrie anul trecut este mic si se termina foarte repede. La inceputul anului cheltuielile la medicamente au crescut nejustificat cu cite 2 miliarde de lei pe luna. Nu au fost nici epidemii si nici nu a crescut numarul bolnavilor cronici, situatii care sa duca la o crestere de buget. Ceva nu este in regula si de aceea am transmis factorilor nostri de control sa faca verificari ", a mentionat dr. Mihai Creteanu, subliniind ca masura nu a fost luata impotriva farmacistilor.
Cei care au mult de suferit din cauza noilor reglementari sint si medicii de familie, primii atacati de pacientii nemultumiti. Acestia din urma stiu ca platesc asigurarile de sanatate si vin sa-si ceara dur drepturile. "Ne reproseaza ca au dat bani, fara sa inteleaga ca acestia nu au ajuns in buzunarul nostru. Pacientii sufera pentru ca sint pusi sa alerge de la o farmacie la alta, nu gasesc ceea ce au nevoie, isi fac nervi si se imbolnavesc mai tare. Noi oricum nu prescriam medicamente scumpe, ci mai ieftine, care sa fie usor de gasit si care in acelasi timp sa ajute. La ora actuala bolnavii nu mai beneficiaza nici de macar de putinul acela. Este inuman ca in situatia socio-economica de acum, oamenii sa se gaseasca si in postura de bolnavi neajutorati. Unii pleaca necajiti si resemnati de faptul ca li se scurteaza zilele, iar altii se revolta si fac scandal. Cea mai dramatica mi se pare insa situatia bolnavilor psihici care fara un tratament ajung in spital unde trebuie sa stea cite 3-4 luni pina se reabiliteaza", a declarat unul din medicii de familie.
Mentionam ca medicilor de familie nu li s-a ingradit dreptul de a prescrie retete in regim compensat si gratuit, dar atita timp cit nici o farmacie nu le onoreaza, ei refuza sa-si cheltuie aiurea banii pe imprimatele care sint destul de costisitoare. "La inceput am continuat sa scriem retete dar acum am cam incetat. Tinem legatura cu farmaciile si in momentul in care aflam ca s-au terminat fondurile incetam si noi prescrierea. Mai dam ocazional, in speranta ca poate se va gasi o farmacie de la tara care sa aiba medicamentele respective si posibilitatea financiara de a onora reteta", au precizat doctorii.
Avind in vedere aceasta stare de fapt, medicii de familie opineaza ca decizia Casei de Asigurari va avea un efect invers, oamenii trebuind sa se deplaseze la tara unde au mai ramas fonduri. De asemenea, vor pierde mai mult timp la medicul de familie, unde vor veni buluc in primele zile ale lunii pentru a pune mina pe o reteta compensata sau gratuita ei stiind ca, in cazul in care nu se grabesc, aceasta va deveni practic nula. (Cristina TURCU)

Comentarii