Suparat ca si-a vazut poza in ziar, liderul PDSR Ioan Bancescu trece la amenintari scandaloase

vineri, 11 februarie 2000, 00:00
5 MIN
 Suparat ca si-a vazut poza in ziar, liderul PDSR Ioan Bancescu trece la amenintari scandaloase

In data de 8 februarie, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de declarate a falimentului BANKCOOP, formulata de BNR. Pentru ca in judetul Suceava exista un important numar de deponenti, atit persoane fizice cit si agenti economici care de aproape un an au blocate conturile la filiala Suceava a BANKCOOP, am considerat oportun, pentru editia de ieri a cotidianului nostru sa solicitam o declaratie directorului Sucursalei Sucevene a bancii, Ioan Bancescu, lider, in acelasi timp al organizatiei Judetene a PDSR Suceava. El s-a eschivat insa, afirmind ca nu se afla in posesia nici unui comunicat oficial din partea centralei bancii. Faptul ca am publicat cu o zi inainte, alaturi de materialul in discutie si fotografia sa, l-a determinat pe Ioan Bancescu sa faca ieri o adevarata criza de nervi in fata reporterului ziarului nostru, care se deplasase la sediul bancii pentru informatii suplimentare asupra subiectului in discutie. Mutind, in mod cu totul nejustficat discutia din terenul profesional in cel politic, liderul judetean al PDSR a amenintat reporterul "Monitorul" cu darea in judecata, pentru ca la materialul publicat a aparut fotografia sa, "fara a i se cere acceptul", refuzind in acelasi timp sa ofere vreo informatie despre situatia bancii, in conditiile in care mii de suceveni pacaliti de promisiunile desarte ale BANKCOOP asteapta cu sufletul la gura o veste cit de mica despre soarta economiilor lor. Pozitia directorului sau liderului politic Ioan Bancescu este greu de explicat atita timp cit dumnealui si-a asumat de multa vreme postura de persoana publica si nici o lege din lume nu interzice publicarea in presa a fotografiilor acestora. Daca e sa gasim o explicatie a gestului sau, o putem cauta chiar in trecutul de jurnalist al actualului director de banca si lider politic, care in alte vremuri isi tocea coatele la masa redactiei, veghind cu vigilenta ca nici o virgula sa nu atinga, doamne fereste, pe mai-marii zilei.
Daca populatia are sanse de recuperare a banilor, agentii economici vor trebui sa astepte mult si bine
In tot cursul anului trecut, sute de deponenti disperati au pierdut saptamini intregi la ghiseele BANKCOOP Suceava, iar directorul Ioan Bancescu, din spatele biroului sau, dispunea cu ingaduinta superioara impartirea a cite o suta-doua de mii de lei, praf in ochi pensionarilor care vedeau pe zi ce trece cum economiile lor de o viata sint blocate iar speranta de recuperare se indeparteaza.
Mentionam ca Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar va plati persoanelor fizice compensatii pentru depozitele detinute la BANKCOOP la data declansarii falimentului, in limita plafonului de garantare de 54.764.000 de lei pe titular de depozit. Plafonul include suma depozitului si dobinzile cuvenite la data de 8 februarie 2000 si priveste totalitatea depozitelor in lei si in valuta detinute de o persoana la una sau mai multe unitati ale BANKCOOP. Daca, pentru depunerile populatiei, exista in acest fel sanse de recuperare, macar partiale, a banilor depusi, agentii economici vor trebui insa sa astepte mult si bine, pina cind va fi numit lichidatorul bancii si vor fi organizate licitatii pentru vinzarea activelor acesteia. Dupa ce, in prealabil, se vor face compensari pentru cei care au avut bani imprumutati, restul sumelor urmeaza sa fie impartite in mod proportional in functie de nivelul depozitelor detinute de agentii economici la banca. Daca se tine cont de valoarea cu care se vind bunurile unei alte banci declarate falimentare, respectiv Banca Albina, este greu de crezut ca depunatorii agenti economici se vor alege cu mare lucru la finalizarea procedurii de lichidare.
Suceveni dusi de nas
Directorul Ioan Bancescu ar fi putut sa ofere el aceste informatii, ca sef al sucursalei Suceava, desigur, si nu ca lider PDSR. El a preferat insa sa profereze amenintari scandaloase. Pentru cei care il cunosc pe Ioan Bancescu numai in postura de lider politic charismatic si plin de spirit, prezentam in cele ce urmeaza povestea unui om care si-a tocit pingelele pe la usile greu de deschis ale directorului Sucursalei Suceava a BANKCOOP, cautindu-si fara succes dreptatea. Pe data de 23 februarie 1999, un cetatean din municipiul Suceava a cumparat 5 certificate de depozit cu termen de rascumparare la 23.05.1999. La epuizarea termenului, persoana s-a prezentat in vederea rascumpararii certificatelor. Dupa ce i s-a intocmit ordin de plata pentru rascumpararea certificatelor si a fost pus sa semneze de primire a sumei, cetateanul a fost indrumat catre directorul sucursalei, Ioan Bancescu, care, speculind buna credinta a persoanei care semnase de primire a sumei, l-a aminat pentru a doua zi, desi exista posibilitatea ca suma aferenta certificatelor de depozit sa fie onorata.
Din acest moment a inceput calvarul bietului cetatean. Certificatele de depozit au ramas in posesia conducerii bancii, precum si ordinul de plata, respectiv numarul de telefon ca sa fie sunat si informat cind se poate prezenta sa ridice suma pentru care semnase de primire. Pentru ca nimeni nu l-a sunat, deponentul pagubit a inceput sa bata zilnic drumurile catre BANKCOOP. In cele din urma, pe 28 mai i s-a comunicat ca, fara a i se cere parerea, in mod unilateral, banca i-a deschis un cont pe termen in care au fost varsati banii aferenti certificatelor de depozit. "Acest cont a fost deschis in mod abuziv, fara o cerere din partea mea, fara contract semnat bilateral, ceea ce este incompatibil cu prevederile legale", ne-a declarat persoana in discutie. In aceeasi zi i s-a intocmit chitanta de depunere in contul amintit, fara a i se cere acordul. De mentionat ca nimeni nu stie ce s-a intimplat cu banii depunatorului in intervalul 25 mai- 28 mai, bani de care, din punct de vedere contabil Banca se descarcase prin ordin de plata, dar care nu au ajuns in buzunarul posesorului certificatelor de depozit. Cetateanul pagubit a incercat luni in sir sa-si recupereze banii, fara nici un succes. In aceste conditii, singura solutie care i-a mai ramas a fost sa intenteze actiune penala impotriva directorului Sucursalei Suceava a BANKCOOP, Ioan Bancescu, pe care il considera principalul vinovat pentru neonorarea sumei pentru care a semnat de primire. In momentul de fata se afla in cercetare la Parchetul Suceava dosarul penal cu nr. 2880/P/99, care urmeaza sa fie inaintat instantei de judecata. (Neculai ROSCA, Mihaela MIHAI)

Comentarii