Tinerii din scolile si liceele sucevene vor invata in aceste zile mai multe despre sex

vineri, 23 aprilie 1999, 23:00
2 MIN
 Tinerii din scolile si liceele sucevene vor invata in aceste zile mai multe despre sex

Pina pe data de 30 mai a.c. se va derula, la Suceava, campania de promovare a sanatatii reproducerii care are drept scop informarea tinerilor privind folosirea metodelor contraceptive in vederea prevenirii sarcinilor nedorite, reducerea numarului de avorturi si evitarea bolilor cu transmitere sexuala. Scopul final al acestei actiuni este includerea educatiei sanitare si sexuale in programa scolara, de aceea pentru o derulare cit mai eficienta in campanie au fost implicati reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica, ai inspectoratelor scolare judetene, ai centrelor de planificare familiala, cabinetelor medicale scolare, mass-media si ONG-urilor locale.
Pe tot parcursul campaniei vor fi distribuite in scoli generale si licee materiale promotionale, constind intr-un manual de planning familial, brosuri despre metodele contraceptive. De asemenea, incepind de saptamina viitoare se vor organiza ore de promovare a sanatatii, in special a sanatatii sexuale, la liceele Economic si Alimentar (clasele a IX-a si a X-a) si la scolile generale nr. 10 si nr. 11 (la clasele a VII-a si a VIII-a).
Un rol important in aceasta campanie il au mass-media locala care va populariza importanta planning-ului familial si a folosirii uneia dintre metodele contraceptive.
Vineri – 23 aprilie a.c., s-a intrunit, la sediul DSP Suceava, comisia mixta care va coordona, va pune in practica si va evalua rezultatele campaniei ce se va derula in cele 4 unitati scolare. Mihai Ardeleanu, director adjunct al DSP Suceava, a tinut sa precizeze ca "planificarea familiala nu este o notiune noua, ea vine in contextul in care pina acum se facea o anumita politica demografica unde se punea accentul pe cantitate si nu pe calitate. In secolul pe care-l incheiem se va pune pret pe calitatea speciei si acesta este scopul pentru care se initiaza aceste actiuni".
Campania pentru promovarea sanatatii publice vine in contextul in care realitatea demonstreaza ca exista din ce in ce mai multe cazuri in care tinere de 14-15 ani trec prin experienta unei sarcini nedorite, situatie traumatizanta atit pentru copil si mama, dar si pentru parintii acestora. De asemenea, parintii au tot mai putin timp de a discuta cu propriii copii, iar frecventa bolilor cu transmitere sexuala a crescut in conditiile in care a scazut adresabilitatea la cabinetele de specialitate. Mentionam ca este pentru a doua oara cind se organizeaza o campanie privind promovarea sanatatii reproducerii. Acest program se doreste o reluare si imbunatatire a celui din octombrie 1997, fapt pentru care luna mai a fost declarata luna sanatatii reproducerii. (Cristina TURCU, Cecilia NETEA)

Comentarii