Totul despre invatamintul obligatoriu de 9 ani

marți, 15 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Totul despre invatamintul obligatoriu de 9 ani

Incepind cu 1 septembrie 2003, invatamintul obligatoriu va fi de 9 ani. Ministerul Educatiei si Cercetarii a luat aceasta masura in baza prevederilor Legii Invatamintului, masura care va atrage insa, dupa sine, schimbari in organizarea si desfasurarea anului de invatamint 2003 – 2004.
Marea majoritate a elevilor vor urma cursurile clasei a IX-a la licee, cu profesori de liceu, insa clasa a IX-a nu va mai fi considerata drept „primul an de liceu". Vor fi insa si elevi care vor face clasa a IX-a la scolile generale. In acest sens, Inspectoratul Scolar Judetean Suceava va stabili un numar de 4 scoli, in zone mai indepartate, care sa poata scolariza in clasa a IX-a elevi din mediul rural, care nu se pot deplasa la liceele din orase. „Scolile vor fi alese in asa fel incit sa acopere toata zona judetului. Vom alege, astfel, cite o scoala pentru zona Radauti, Falticeni, Cimpulung, Vatra Dornei" a precizat seful invatamintului sucevean, Mihai Vitcu. El a adaugat ca „in stabilirea scolilor generale vom tine cont de citeva criterii: daca scoala generala are cadre didactice calificate, cu studii de lunga durata, daca are spatii pentru scolarizarea elevilor de clasa a IX-a, daca dispune de mijloace de invatamint necesare". Conducerea ISJ va trimite, in acest sens, Ministerului Educatiei si Cercetarii, tabele cu scolile care pot scolariza elevi de clasa a IX-a, precum si numarul de clase pe care le pot scolariza.
In planul de scolarizare pentru clasa a IX-a se va tine cont de materia ceruta la examenul de capacitate
Inscrierea elevilor in clasa a IX-a, in anul scolar 2003 – 2004, se va face in doua etape: inscrierea elevilor promovati ai clasei a VIII-a in clasa a IX-a si repartizarea computerizata a elevilor la licee si grupuri scolare, pe baza mediilor obtinute in anii de studiu V-VIII. Admiterea in licee, adica in clasa a X-a, se va face pe baza examenului de capacitate, care va fi sustinut de absolventii clasei a IX-a.
Planul de invatamint va suferi si el modificari, in special la obiectele prevazute la examenul de capacitate – de exemplu, potrivit planului de invatamint actual, elevii claselor a IX-a nu studiaza istoria sau geografia Romaniei, materii cerute la examenul de capacitate. In acest sens, MEC va elabora noi planuri de invatamint, atit pentru clasa a IX-a, cit si pentru clasa a X-a. Acestea vor fi puse in dezbaterea cadrelor didactice si se vor aplica incepind cu anul scolar 2003, la clasa a IX-a si in 2004, la clasa a X-a.
Proiectarea continutului planului de invatamint se va face in doua etape: modificarile se vor face inca din septembrie 2002, dupa care vor urma reviziile sau schimbarile pentru 2003. In acest sens, MEC a reorganizat Consiliul National pentru Curriculum, precum si comisiile nationale pe discipline, si a stabilit grupurile de lucru pe fiecare disciplina. Pentru ca programele scolare sa nu fie doar rezultatul activitatii unui grup de 5 – 6 persoane, la fiecare disciplina se va organiza cite un grup de cadre didactice la nivelul judetelor, care vor analiza actualele programe scolare si vor face propuneri de imbunatatire a acestora. In judetele in care exista centre universitare, din grupurile de lucru vor face parte si cadre didactice din invatamintul superior, Propunerile acestor grupuri organizate la nivel judetean vor fi trimise la MEC si vor fi analizate de grupurile de lucru de la nivel central, dupa care proiectele de programe vor fi definitivate. Aceste proiecte se vor dezbate cu cadrele didactice, dupa care se va elabora forma finala a programelor scolare. Secretarul de stat din cadrul MEC, Vasile Molan a estimat ca aceasta activitate va fi gata in septembrie 2002, dupa care, in anul scolar 2003-2003, se vor desfasura actiuni de formare a cadrelor didactice pe probleme de didactica predarii disciplinei dupa noua programa.
Licee de 3 si 4 ani
Absolventii claselor a IX-a se vor putea inscrie la licee cu durata de 3 ani, dupa absolvirea carora vor primi diploma de bacalaureat, sau la licee cu 4 ani, pentru care vor primi diploma de bacalaureat si certificat de profesionalizare. In ceea ce priveste scoala profesionala, MEC a propus trei variante posibile – scoala profesionala sa ramina in actuala structura, in care absolventii scolii profesionale pot urma liceul, incepind cu clasa a XI-a, daca au absolvit examenele de capacitate. A doua varianta ar fi ca scoala profesionala sa devina liceu profesional: absolventii dau un examen de bacalaureat special (profesional), iar cei care au promovat examenul de capacitate au dreptul sa urmeze invatamintul superior de scurta durata. A treia varianta propune ca scoala profesionala sa fie treapta a invatamintului tehnologic, dupa absolvirea clasei a XI-a sau a XII-a, in functie de profil si meserie. Cei care nu au examen de capacitate ramin calificati si se angajeaza in meserie, iar cei cu examen de capacitate pot continua studiile, pina la incheierea lor cu bacalaureat tehnologic.
Scolile de ucenici, pe punctul de a fi desfiintate
MEC a pus in discutie daca este bine ca scolile de ucenici sa ramina in invatamintul preuniversitar sau sa treaca in cadrul formarii adultilor, avind in vedere faptul ca elevii care nu au promovat examenul de capacitate se pot inscrie la scolile profesionale. Seful invatamintului sucevean, Mihai Vitcu, este de parere ca „scoala profesionala asigura elevilor o pregatire mult mai larga, pentru o gama mai variata de profesiuni si, de aceea, posibilitatile de adaptare a absolventilor pe piata muncii sint mai mari". (Mihaela ROBU)

Comentarii