Turistii nu vor sa vada eclipsa de la Suceava

luni, 09 august 1999, 23:00
4 MIN
 Turistii nu vor sa vada eclipsa de la Suceava

Operatorii din turismul sucevean sint dezamagiti de numarul mic de turisti care viziteaza judetul nostru in acest sezon. Aceasta in conditiile in care, aceasta saptamina este saptamina eclipsei si prognozele de la inceput de an aratau o cu totul alta perspectiva. "Afluenta turistilor, cel putin la nivelul societatii noastre, nu este influentata de evenimentul astronomic – eclipsa de soare", ne-a declarat directorul SC ARCASUL SA, Ioan Buhu. El a specificat faptul ca, avindu-se in vedere comenzile existente, capacitatea de cazare a societatii nu este acoperita decit in procent de maxim 55 %. "Daca adaugam pe linga grupurile organizate si turistii veniti pe cont propriu, daca se acopera 63-64 % din capacitatea noastra de cazare", a mai spus directorul societatii. Aceasta in conditiile in care, la sfirsitul lunii iunie, facindu-se o evaluare pe baza precomenzilor existente se estima ca toate locurile din hotel trebuiau sa fie ocupate.
In general, afluenta turistilor in spatiile de cazare ale SC ARCASUL SA s-a concentrat in zilele premergatoare eclipsei, precum si in zilele de dupa eclipsa, cind turistii care vor urmari eclipsa din zonele cu vizibilitate maxima isi propun sa viziteze si manastirile din Bucovina.
Directorul SC CENTRAL TURISM SA Suceava, Adriana Nastasa, a confirmat slaba afluenta a turistilor in hotelurile sucevene. "Consider ca eclipsa este un eveniment ratat din punct de vedere al turismului. Si aceasta din cauza conjuncturii internationale, respectiv a conflictului din Iugoslavia. La hotelurile din zona noastra nu a existat o solicitare in plus fata de un sezon normal. Avem zile in care capacitatile noastre sint ocupate 70 % sau peste, in altele avem ocupate numai 30 %. In general, media gradului de ocupare este de 50-60 %. Daca raportam incasarile reale cu evaluarea pe care noi am facut-o la inceputul anului, noi am pierdut din anulari 1,3-1,4 miliarde de lei. Dupa cum arata sezonul la inceput de an, ar fi trebuit sa urmeze o perioada de redresare a unitatii, asteptata de mult. Acest lucru insa nu s-a intimplat", a afirmat directoarea Adriana Nastasa.
In spatiile SC CENTRAL TURISM SA, ponderea celor cazati in perioada de vara o reprezinta turistii straini, care reprezinta aproximativ 70 %. De-a lungul intregului an insa, raportul se schimba, procentul turistilor straini inregistrati fiind de aproximativ 30 %. (Neculai ROSCA)
$ Inspectoratul arunca vina in circa directorilor de scoli pentru starea deplorabila in care se afla acestea
Unitatile scolare intra in noul an cu datorii la ACET de peste 11 miliarde de lei
Inceputul anului scolar gaseste aproximativ 70% din unitatile de invatamint sucevene fara autorizatie sanitara. Indiferent de zona (urbana sau rurala) in care se afla, multe scoli ofera elevilor si in acest an conditii improprii de invatamint si igiena. In timp ce unele centre de invatamint au dovedit scrupulozitate maxima si interes in pregatirea pentru noul an scolar (Scoala Nr. 3, Scoala Nr. 9), multe dintre ele au asteptat "ultimii 100 de metri" pentru efectuarea salubrizarii.
Puncte sanitare defecte, robineti ce functioneaza pe principiul "unul din trei", geamuri sparte si incinte neimprospatate macar cu o varuiala sint doar citeva din elementele unui tablou insalubru oferit de unele scoli pentru elevii anului scolar 1999-2000. Inspectoratul Scolar Suceava este de acord ca scolile se zbat cu mari probleme financiare, dar in acelasi timp exista multe lucruri ce pot fi rezolvate printr-o mai mare implicare a directorilor.
Parafrazind, Nicolae Ciocan, inspector general adjunct, a spus: "Intr-o scoala, directorul sfinteste locul". Exemplificind negativ acest aspect, el a evidentiat Scoala Nr. 8 din cartierul George Enescu, care, in urma controlului efectuat de Inspectoratul Scolar a fost gasita intr-o situatie dezastruoasa. "Scoala are toate geamurile atelierelor sparte, clasele nevaruite, tablele pline de texte obscene, instalatii sanitare defecte, iar peretii exteriori plini de gauri", ne-a spus el. Inspectorul Ciocan a fost de acord cu ideea ca scolile ar fi trebuit pregatite pentru 1 septembrie, inaintea perioadei de concedii a profesorilor si ca intra in responsabilitatea directorilor de a urmari ca scolile sa poata primi elevii noului an scolar in conditii decente. "Scolile trebuiau salubrizate din timp si nu acum, in ceasul al 12-lea, dupa concediul de odihna. In timpul controalelor pe care Inspectoratul le-a facut la unele scoli, am discutat doar cu secretarele si n-am avut nici macar cui face imputatiile", ne-a declarat inspectorul general adjunct.
De mentionat ca, alaturi de problemele gospodaresti specifice ce tin strict de organizarea interna, unitatile de invatamint intra in noul an scolar cu o datorie totala la ACET, in valoare de peste 11 miliarde de lei. Cu aceasta grea povara, unii directori de scoli au considerat ca o solutie de "usurare" ar fi debransarea de la apa rece. A fost cazul Scolii Nr. 5 din Burdujeni, care a inaintat ACET-ului o cerere de acest fel.
In acest context, starea precara a majoritatii scolilor din judet, lipsa apei calde si amenintatoarea epidemie de meningita, coroborate cu lipsa de interes a conducerii unor scoli, fac ca prima zi de scoala din acest an sa-si piarda din solemnitatea si demnitatea specifica. (Daniela BEALE)

Comentarii