Vicele Grozavu se vrea regele gazului metan in judet

vineri, 18 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Vicele Grozavu se vrea regele gazului metan in judet

SC Gaz Bucovina SA Suceava a fost infiintata in anul 1999 de catre angajati ai Consiliului Judetean Suceava si alte persoane fizice din judet, cu precadere primari sau alti angajati ai unor primarii, in scopul asocierii cu un partener extern prin intermediul caruia sa fie atrase fonduri din afara pentru infiintarea de retele de distributie de gaz metan in comunele si orasele din judet care nu beneficiaza inca de acest serviciu. Ea este condusa, conform evidentei de la Registrul Comertului, de catre vicepresedintele Consiliului Judetean Mihai Grozavu si directorul tehnic al Consiliului Judetean, Radu Veleanu. Societatea a contactat intr-adevar grupul DELMOND din Emiratele Arabe Unite (iar nu din Anglia, cum sustine vicepresedintele Mihai Grozavu in dreptul sau la replica la un articol aparut anterior), grup asociat la rindul sau cu doua firme de referinta in rindul operatorilor de gaze la nivel mondial – ENBRIDGE si BC GAS din Canada.
Trebuie spus ca, din informatile pe care le avem, acest grup de firme are interes sa investeasca in zona Moldovei in distributia de gaze naturale, purtind pentru aceasta discutii si cu Consilile Judetene din judetele Botosani, Iasi sau Neamt, nefiind exclusa, in perspectiva, dorinta lor de a se implica in privatizarea retelelor de distributie a gazelor din aceasta parte a tarii.
Nimeni nu pune la indoiala oportunitatea introducerii gazului metan in toate localitatile judetului Suceava. Numai ca acest lucru trebuie facut in conditiile respectarii legii iar, asa cum se va vedea, tocmai modul in care s-a infiintat societatea Gaz Bucovina, constituie o piedica pentru accelerarea desfasurarii unei asemenea investitii vitale pentru judetul nostru.
Pentru a trece la treaba, grupurile straine interesate sa investeasca au nevoie de un partener serios, care sa nu puna, prin el insusi, stavila obtinerii avizelor necesare pentru demararea investitiei.
Ce reprezinta insa, in fapt, societatea Gaz Bucovina? Nicidecum o asociere intre Consilile Locale din localitatile in care se doreste introducerea gazului metan, coordonata de Consiliul Judetean, ci o asociere intre mai multe persoane private din judetul Suceava, coordonata de vicepresedintele Mihai Grozavu, in nume personal.
Este astfel foarte clar ca activitatea acestei societati nu este rezultanta unui cumul de interese ale administratiilor locale din comunele si orasele judetului, respectiv a Consiliului Judetean, ci un cumul de interese private ale celor 26 de actionari, care, daca vor reusi sa se infiltreze intr-o afacere de o asemenea anvergura vor obtine in final beneficii imense, directionate spre buzunarul propriu al asociatilor, iar nu spre bugetul localitatilor ori al Consiliului Judetean.
Intr-un drept la replica publicat de cotidianul "Monitorul" la un articol aparut in urma cu citeva zile, vicepresedintele Consiliului Judetean contesta faptul ca el ar fi functionar public si sustinea ca are dreptul sa infiinteze cite societati vrea el si cu ce obiecte de activitate considera de cuviinta. In acest moment el nu a facut decit sa recunoasca faptul ca poate dispune de functia pe care o detine dupa bunul plac si nimeni nu il va trage vreodata la raspundere daca isi va folosi puterea cu care a fost investit in interes personal. Or, cum poate fi altfel judecata calitatea sa de administrator la o firma care isi propune sa puna mina pe tot ce se cheama distributie de gaze in judetul Suceava, ba, din informatiile pe care le avem, si in judetul Botosani fara nici un efort financiar din partea sa ci profitind numai de pozitia de demnitar sau functionar public pe care o au administratorii firmei – Mihai Grozavu si Radu Veleanu.
In plus, faptul ca se discuta despre atragerea unor fonduri nerambursabile in aceasta afacere face ca batalia pentru a pune mina pe activitatea de constructie a instalatiilor aferente si de distributie a gazelor naturale sa fie si mai acerba. Tocmai modul defectuos in care s-a dorit realizarea acestui parteneriat de catre conducerea Gaz Bucovina si faptul ca nu a fost oferita investitorilor potentiali o alta alternativa, acceptabila legal de asociere, face ca demararea actiunii de introducere a gazului metan in comunele si orasele din judetul Suceava sa treneze nepermis de mult. Transformarea unei investitii de interes public major intr-o afacere privata din care sa cistige in primul rind un numar de potentati ai momentului, nu este considerata acceptabila nici de catre Guvernul Romaniei, chiar daca au aceeasi culoare politica cu cea a demnitarului public Mihai Grozavu. Astfel, sintem curiosi ce va spune premierul Adrian Nastase cind va afla despre culisele ingineriilor financiare gindite de vicele PDSR Mihai Grozavu.
Ar fi demn de remarcat ca, mirosind unele aspecte mai putin legale in aceasta asociere, unii dintre actionari initiali ai firmei, primari si functionari ai CJ Suceava s-au retras ulterior. (Neculai ROSCA)

Comentarii