Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sufera de "Boala regilor"

Poveste cumplita: 50 de ani in pat cu Moartea

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Are o boala mai putin cunoscuta, din cauza careia medicii fug cind aud ca barbatul vine sa se trateze la ei, de teama sa nu moara in fata lor. "Nici un doctor nu se baga. Stai cu banii in buzunar si nimeni nu te ajuta", se plinge el. Tot din cauza bolii pe care o are din nastere, a ales o meserie pe masura: ceasornicar. Singele lui nea Dinu nu se coaguleaza. In alte timpuri, cu boala asta nu reuseau sa supravietuiasca decit regii, tarii sau faraonii: ei erau singurii care aveau mijloacele sa stea la adapost de atit de multele lucruri care ii pot ucide. La Iasi, 38 de astfel de persoane duc o asa povara cumplita in spate: hemofilia.

    Cum ar fi sa traiti toata viata cu teama ca orice stringere de mina mai puternica v-ar putea fi fatala? Cum ar fi sa puneti pauza pe toate planurile de viitor, pentru ca exista riscul ca orice zgirietura sa va aduca moartea? "Eu n-am avut copilarie", spune Dinu Moldovanu, un barbat de 48 de ani care sufera de hemofilie. Boala care impiedica singele sa se coaguleze i-a schimbat viata inca de pe vremea cind era un bebelus. "Pentru un barbat cu hemofilie, 48 de ani e deja o virsta matusalemica. La virsta asta, eu m-am obisnuit cu moartea, sint pregatit pentru ea", spune resemnat barbatul. Afectiunea este transmisa de la mama la fiu, in familia barbatului existind inca doua cazuri, respectiv cei doi fii ai surorii sale. Dinu Moldovanu a fost trimis la Iasi de la Roman, unde medicii au refuzat sa-l opereze dupa ce a facut apendicita. A fost operat in Clinica de Chirurgie I a Spitalului "Sf. Spiridon", iar acum se simte bine. E nemultumit insa de faptul ca, desi hemofilia este inscrisa intr-un program national de sanatate, sint probleme mari cu tratamentul.

    "In vacanta stateam la pat si urlam de durere"

    "Sufar de boala regilor. In alte timpuri, cu boala asta nu reuseau sa supravietuiasca decit regii, tarii sau faraonii, pentru ca numai ei aveau mijloacele de a se trata sau de a se pazi de probleme. Oamenii obisnuiti nu apucau sa traiasca cu boala asta prea mult timp", a povestit Dinu Moldovanu. La 48 de ani, barbatul se simte deja batrin si spune ca moartea pentru el n-ar fi o surpriza. A fost diagnosticat cu hemofilie cind avea opt luni. Ii aparuse un hematom care nu mai disparea, asa ca parintii l-au dus la spital. Analizele facute atunci de medici au aratat ca micutul avea hemofilie. Viata lui s-a schimbat la 180° in acel moment. Parintii au incercat sa-l protejeze de absolut orice ar fi putut sa-l raneasca cit de putin, astfel ca baiatul a crescut aproape izolat. Abia cind a mai crescut, a incercat sa mai scape din "lantul" in care era strins din cauza bolii. "Am avut o copilarie plina de privatiuni. De fapt, n-am avut copilarie. In fiecare vacanta stateam la pat si urlam de durere. La ore eram dus cu bicicleta, dar nici macar scoala n-am putut sa fac atit cit mi-as fi dorit. Stiti, este o vorba: da-mi voie, Doamne, sa fiu porumbel pentru o zi, ca apoi o sa ramin cioara. Desi stiam ce dureri ingrozitoare ma asteapta, imi asumam riscul si ieseam afara cu ceilalti copii. Toti copacii erau ai mei atunci, eram si eu porumbel pentru o zi", spune nostalgic barbatul. Cind incepeau sa-l doara incheieturile, stia deja ce-l asteapta. Durerea crestea in intensitate si avea nevoie de tratament suplimentar. Si-ar fi dorit sa calatoreasca, sa vada lucruri si locuri noi, sa descopere locuri nevizitate de oameni. A fost nevoit sa-si abandoneze visurile din cauza bolii. "De la 17 ani sint ceasornicar. As fi vrut altceva, dar m-am multumit cu surubelnitele mele", spune Dinu Moldovanu.

    "Stai cu banii in buzunar si nimeni nu te ajuta"

    A ajuns la Iasi din cauza apendicitei. Trebuia operat neaparat, insa nimeni din Neamt nu a vrut sa-l ajute. "Nici un doctor nu se baga. Stai cu banii in buzunar si nimeni nu te ajuta. Am avut si ocazia sa plec din tara, insa sint un timpit nationalist, n-am vrut sa plec. Asa-s eu. Inca mai cred in tara asta", a adaugat barbatul. Medicii nemteni l-au trimis la Iasi, iar aici a fost internat in Clinica de Chirurgie I din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon". Desi, in mod normal, o interventie de extirpare a apendicului este o operatie simpla, fara probleme deosebite, lucrurile se complica in momentul in care e vorba de un pacient cu hemofilie. "Exista doze speciale de medicatie in ceea ce priveste interventiile chirurgicale la pacientii cu hemofilie. Daca singerarea nu poate fi totusi controlata, se administreaza un medicament scump care rezolva problema. Oricum, acest pacient a fost consultat in echipa mixta, chirurg, hematolog, anestezist. Este un caz deosebit. Operatia nu a fost usoara, insa pina in momentul de fata totul a mers bine si speram intr-o evolutie favorabila a starii lui de sanatate", a declarat dr. Alin Vasilescu, chirurgul care l-a operat pe pacient. Barbatul a trecut de ce a fost mai rau si a putut pleca din Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva dupa o zi. Se simte bine acum, insa isi face in continuare griji pentru cum va putea sa-si ia tratamentul de acum incolo. "As avea o viata perfect normala cu aceasta boala daca as avea tratamentul necesar. Am ajuns sa facem rost de factor VIII, respectiv tratamentul pe care trebuie sa-l luam toata viata, prin cerseala. Sunam permanent in clinica de hematologie, cerem sa ne dea factor VIII. Ca sa pot veni la operatie, am facut cheta, ce rezerve mai aveam eu de factor VIII, mi-a mai dat sora mea din rezervele pe care le avea pentru baietii ei. Am vrut sa fiu pregatit. Pe la 18 ani am avut o infectie si un medic incompetent mi-a facut o injectie. De la acea intepatura am facut un hematom enorm si au fost nevoiti sa-l scoata, am ramas mutilat", a povestit pacientul. Nepotul lui Dinu Moldovanu a mostenit si el boala. Student in Cluj, tinarul a avut un accident la un moment dat si a avut nevoie de o interventie complexa pentru a repara o fractura de femur. "Te doare cind te izbesti de sistem. Nepotul meu a beneficiat integral de tratament cu factor VIII la Cluj. Eu in Roman n-am cu cine sa vorbesc. Am intilnit medici hematologi care nu stiau ce inseamna hemofilie. Chiar daca e program national de sanatate, in Neamt merge foarte prost", spune barbatul.

    De la hemofilie la hepatita C

    Pacientii din Iasi par sa fie mai norocosi din acest punct de vedere, medicii spunind ca nu sint probleme cu tratamentul. "Programul este pentru profilaxia acestei boli, iar flacoanele de factor VIII care ajung la noi in clinica sint pentru iesenii care sufera de hemofilie. Pentru pacientul cu o problema acuta ar trebui ca spitalul in care se afla sa-i puna la dispozitie factor VIII. Noi nu putem da din programul de profilaxie pentru problemele acute. Oricum, fiecare pacient este inscris in program in judetul sau de domiciliu. Deocamdata, la Iasi nu sint probleme, avem factor VIII suficient pentru toti cei 38 de pacienti care se afla in evidentele noastre", a declarat dr. Ecaterina Hanganu, sefa Clinicii de Hematologie din cadrul Institutului Regional de Oncologie. Factorul VIII este o substanta care exista in mod normal in singe, pe linga alte 12 substante. Rolul factorului VIII este in coagularea singelui, iar lipsa lui din singe determina hemofilia. In urma cu citiva ani, factorul VIII nu putea fi obtinut decit prin plasma, tot un produs de origine sangvina. De altfel, pina in urma cu cinci ani, Dinu Moldovanu s-a tratat doar cu plasma. Asa s-a imbolnavit si de hepatita de tip C. "Din cauza plasmei am luat si virusul C. Am suferit patru interventii chirurgicale atunci cind mi-au extirpat hematomul si atunci au bagat in mine 15 litri de singe. Aveam 25 de ani la vremea respectiva. Am descoperit insa ca am virusul C in urma cu cinci ani, cind mi-am facut niste analize", a precizat pacientul. Banuiala lui este confirmata si de medici. "Plasma pentru pacientul cu hemofilie trebuia folosita in cel mult 24 de ore, pentru ca altfel se pierdea factorul VIII. Analizele pentru a vedea daca produsul este perfect valabil durau mai mult de 24 de ore, asa ca nu aveai de ales. La vremea respectiva, riscul de a se transmite asa hepatita sau virusul HIV era foarte mare. Din fericire, acum, factorul VIII se produce prin inginerie medicala, asa ca acest risc nu mai exista", a adaugat dr. Hanganu. Pacientul nu stie inca daca va mai fi nevoit sa ramina mult timp in spital. In ciuda problemelor, e totusi bucuros ca a gasit un medic care sa-l opereze. "Dupa ce m-au refuzat toti medicii, de nici macar problemele dentare n-am putut sa mi le rezolv, sint multumit ca am gasit aici un om cu suflet pina la Dumnezeu, dr. Alin Vasilescu. E un om extraordinar", a mai spus Dinu Moldovanu.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri