Tata si fiica, colegi in clasa intii

luni, 27 octombrie 2008, 21:26
5 MIN
 Tata si fiica, colegi in clasa intii

Ionel are 29 de ani si este in clasa intii. Sau, altfel spus, la nivelul intii de studiu la scoala celei de-a doua sanse. Este cel mai in virsta cursant de clasa intii din Iasi.

Chiar daca se tachineaza intre ei si se rusineaza ca abia acum invata sa scrie si sa citeasca, cei 10 tineri pe care i-am gasit la scoala in clasele primare au dat dovada de mare curaj sa isi inceapa studiile la o virsta la care trebuiau sa le fi terminat deja. In comun mai au si ingerul pazitor. Adica o persoana care nu i-a lasat sa se piarda pe drum, care a aflat de program si i-a indemnat spre cursuri, cu toate ca provin din medii defavorizate sau familii dezorganizate.

"Nu imi place cind trebuie sa rog pe cineva sa imi spuna ce scrie"

La cei 29 de ani ai sai, Ionel se poate mindri deja cu o familie numeroasa. Are trei fete, de 10, 8 si 7 ani, toate in clasa intii ca si el, si un baietel mai mic, de doar 4 anisori. "Sotia mea nu munceste pentru ca are in ingrijire un copil de pina in 7 ani", imi explica el. Asa traiesc cu totii intr-o casa din zona Podul de Fier.

Pentru familia lui, Ionel este un exemplu. A inceput scoala. Nu a facut studii pur si simplu din ignoranta familiei si din indolenta, dar acum a luat singur o decizie importanta, poate cea mai curajoasa de pina acum. "Vreau sa invat sa scriu si sa citesc. Nu imi place cind trebuie sa rog pe cineva sa imi spuna ce scrie intr-un loc sau altul", mi-a spus, rusinat, Ionel.

De scoala celei de-a doua sanse a auzit de la cumatrul lui, profesor. "Tot el mi-a dat si fetele la scoala, dar undeva mai aproape, linga noi. Le-a cumparat caiete si ghiozdan. Una dintre fetele mele este aproape cea mai buna din clasa", s-a mindrit Ionel.

Tinarul traieste alaturi de familia sa din ajutor social. Chiar daca nu are un plan pe termen lung, decit poate carnetul de sofer la absolvirea ciclului primar, invatarea tainelor cititului si scrierii sint o adevarata incercare pentru el. "De socotit, cu totii stim cite un pic. Chiar si un copil mic stie sa numere banii, de exemplu", este de parere Ionel. Ca si colegii lui inclusi in programul celei de-a doua sanse, are noroc, deoarece, cu doar 2-4 ore pe zi, poate sa parcurga in doi ani ciclul primar. 

A abandonat scoala o data din cauza bolii, a doua oara din cauza invatatoarei

Colegii lui inclusi in acest program au dintre cele mai variate virste si cu totii au povesti de viata poate greu de imaginat pentru multi dintre noi. Irina are doar 13 ani si este la al doilea nivel de studiu. Pina acum a avut doar ghinioane in ceea ce priveste scoala.

A inceput clasa intii de doua ori, dar de fiecare data a intervenit cite o problema. Prima data a avut hepatita, iar a doua oara invatatoarea si ceilalti copii se purtau urit cu ea. "Nu-mi placea deloc la scoala din Tatarasi. Mama mea a fost plecata in Italia, iar doamna invatatoare ma tot acuza ca ma duc cu baietii. I-am adus un test de sarcina sa-i demonstrez ca nu am copil, dar m-am lasat si de scoala. Asta se intimpla anul trecut", a povestit Irina.

Acum ii place la scoala, si este una dintre cele mai silitoare cursante din cadrul programului celei de-a doua sanse, dupa cum spune Maria Pasaniuc, una dintre invatatoarele de aici.

27 de cursanti la clasele primare

Programul celei de-a doua sanse se desfasoara in cadrul Grupului Scolar "Virgil Madgearu", in sediul Scolii "Nicolae Tonitza", aflata la intersectia cartierelor Dacia si Alexandru cel Bun. Este singura unitate din municipiul Iasi in care au loc astfel de cursuri pentru elevii care au depasit cu 4 ani virsta clasei primare in care ar trebui sa invete, si care au peste 14 ani – in cazul programului celei de-a doua sanse pentru gimnaziu.

"La clasele primare avem in total 27 de cursanti. Programul este flexibil si tinerii vin prin rotatie. De asemenea, avem doua cadre didactice specializate pentru acest tip de educatie. Este un invatamint de tip simultan, fiecare elev lucrind individual la nivelul la care se afla. De anul scolar trecut avem si clasele a cincea si a sasea, tot in cadrul programului. Pentru nivelul primar, functionam din anul scolar 2006-2007, cind am inceput in cadrul unui program Phare", a declarat Elena Guta, directoarea adjuncta a Grupului Scolar "Virgil Madgearu".

Acum, dascalii sint platiti in regim de plata cu ora. La ciclul primar sint doua invatatoare: Maria Pasaniuc si Adriana Panaite. "Lucrez in aceasta scoala de cind a fost infiintata, adica din 1976. Imi sint dragi copiii, iar aici, mai mult poate ca oriunde, au nevoie de intelegerea noastra. Pe linga cursantii de la a doua sansa, avem copii cu nevoi speciale. Apoi, scolarizam copiii de pe ses Bahlui, vestitul cartier Dallas, copii din familii sarace sau familii destramate. Tin minte ca unul dintre elevii mei, care a abandonat scoala in clasa mea la invatamintul obisnuit, a revenit in unitatea de invatamint inclus in program doi ani mai tirziu, unde tot eu i-am fost invatatoare. Acum este la gimnaziu, in clasa a cincea, si de fiecare data deschide usa si ma saluta. Asta inseamna tare mult pentru mine", ne-a povestit invatatoarea Pasaniuc.

Scoala celei de-a doua sanse numara in judet 60 de elevi

De altfel, in zona, mediatorul scolar reprezinta un om de baza al unitatii. El face legatura intre comunitate si scoala. Sau, mai pe romaneste, convinge copiii sa se intoarca la scoala. "Din pacate, fata care a fost a terminat facultatea si a renuntat la slujba aceasta. Dar vom avea concurs pentru acest post, chiar miine", mi-a spus, la sfirsitul saptaminii trecute, directoarea adjuncta Elena Guta.

"Avantajul cel mai mare al programului celei de-a doua sanse este acela ca elevii pot parcurge cei 4 ani de scoala primara in doar 2 ani, si cei 6 ani corespunzatori gimnaziului si primilor 2 ani de calificare in doar 4 ani. Astfel, in sase ani, un tinar nescolarizat poate iesi de pe bancile scolii cu o meserie. Materia este comprimata deoarece nivelul de intelegere al unui tinar este altul, fata de al unui copil. In plus, ei au experienta de viata si se bucura de o cunoastere asimilata empiric", a precizat Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean.

In judetul Iasi, programul se mai desfasoara si la Lunca Cetatuii, la Dagita si la Grajduri. Asta inseamna ca la nivelul judetului sint aproximativ 60 de tineri care studiaza la scoala celei de-a doua sanse. In plus, Scoala "George Cosbuc" furnizeaza educatie in regim de frecventa redusa pentru 150 de elevi la  gimnaziu. "In afara de aceste doua programe, mai este si Scoala numarul 41 din Penitenciar, care scolarizeaza 10 tineri detinuti in clasele primare", a incheiat inspectorul general Camelia Gavrila.

Comentarii