Taxa cu scandal pentru cezariana

Subtitlu

luni, 02 noiembrie 2009, 00:04
7 MIN
 Taxa cu scandal pentru cezariana

O lista secreta cu medici circula pe sub mina la Maternitatea „Cuza Voda" din Iasi. Sint acei medici care pot incuviinta nasterile prin cezariana. Medicii au fost alesi de conducerea spitalului pe sprinceana si sint considerati "cei mai competenti". Masura a fost luata pentru a combate avizele date de alti medici care dau cu "ochii inchisi" gravidelor avize pentru naste prin cezariana.

Astfel, maternitatea si-a pus in gind sa reduca numarul nasterilor prin operatie. Mai mult, in cazul in care gravidele perfect sanatoase solicita cezariana cu orice pret, li s-a fixat si un tarif: 500 de lei. Pacientele ale Maternitatii "Cuza Voda" s-au aratat insa nemultumite. Femeile, multe dintre ele pe punctul de a naste, au aflat pe ultima suta de metri ca sint nevoite sa isi schimbe medicul sau sa isi plateasca operatia.

500 lei cezariana

Pentru ca avizele pentru cezariana proveneau de la foarte multi medici si multe dintre ele erau fara acoperire, spune conducerea spitalului, s-a intocmit o lista de medici care sa acorde aceste avize. Cite 5 medici pe fiecare specializare unde existau probleme.

Femeile care nu au aviz, dar se incapatineaza sa nasca prin cezariana, trebuie sa scoata din buzunar suma de 500 de lei, taxa oficiala, la care se adauga atentiile catre cadrele medicale. Masurile impuse de catre spital inca de acum doua luni erau menite sa reduca numarul cezarienelor, insa efectul a fost exact invers. Numarul lor este in crestere, iar intr-o singura luna (septembrie) spitalul a colectat fonduri in valoare de 46.000 de lei.

Aproape 100 de femei au scos din buzunar cite 500 de lei pentru operatie, unele spunind ca nici nu s-au mai complicat sa mearga la unul dintre medicii de pe lista pentru aviz. Si medicii din spital sustin ca trebuie sa isi trimita pacientele pe drumuri, in conditiile in care mai au putin si nasc.

Medicii care nu se regasesc pe lista, considerati astfel ca si cum nu ar fi suficient de competenti, sustin ca decizia apartine spitalului, dar ca exista avantaje clare pentru cei de pe lista, si ca acestea "sint cunoscute de toata lumea".

Se cheltuiesc 1.500 lei la o cezariana

"Cezariana este o operatie care trebuie sa se faca acolo unde exista o indicatie. A crescut incidenta, iar pentru cezarienele la rece, cum se intimpla in cazul femeilor care refuza sa nasca natural si nici nu au aviz, s-a impus coplata de 500 de lei. Este o masura binevenita, spun eu, pentru ca spitalul cheltuieste 1.500 de lei cu o cezariana si tratamentul postoperator. Nu a scazut incidenta nici cu aceasta coplata", a declarat dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternitatii "Cuza Voda".

Incidenta cezarienelor nu a scazut intr-adevar nici cu aceste masuri, din contra, fiind chiar in crestere. Coplata a fost introdusa de la 1 septembrie, de doua luni, spun medicii. In luna septembrie, nu mai putin de 92 de femei au recurs la modalitatea de plata, iar spitalul a colectat suma de 46.000 de lei. Chiar daca fondurile au ajuns in bugetul propriu al spitalului, totodata s-a si cheltuit mai mult cu aceste paciente, pentru ca operatia costa 1.500 de lei.

Cifrele arata ca incidenta este in crestere. In primele 9 luni ale anului, din totalul de 5.172 de nasteri, 2.249 au fost prin cezariana, o proportie de 43,5%. Asta spre deosebire de primele 9 luni ale anului 2008, cind din 5.223 de nasteri 2.098 au fost prin cezariana: o proportie de 40,2%. Cifrele pot fi comparate si cu tot anul 2008, cind proportia cezarienelor a fost de 38%, dintr-un total de 7.232 de nasteri, 2.757 au fost prin cezariana.

"M-am dus direct si am platit taxa"

Desi am cerut Maternitatii numarul cezarienelor din fieare luna a acestui an, pentru a vedea cu exactitate rata de crestere a operatiilor, nu am primit raspunsul decit per total, o cifra pentru primele 9 luni ale anului. Chiar si asa, cifrele arata ca pacientele nu au renuntat la cezariana. Din contra, unele au platit direct suma. "Si eu am platit taxa aceasta de 500 de lei, mi s-a dat o chitanta. Nu mi-am mai batut capul sa merg la un medic de pe lista pentru aviz, am platit direct taxa", a declarat o femeie insarcinata internata.

Nici lista secreta de medici intocmita de catre comitetul director al spitalului nu a trecut neobservata in rindul pacientelor si al medicilor. "Nu mi se pare normal ca orice medic sa acorde aviz pentru cezariana. Am ales in general profesori doctori si sefi de clinica pentru avize. Nu am luat legatura cu ei, doar le-am trimis rugaminti in acest sens. La Oftalmologie se dadeau cele mai multe avize fara acoperire", a explicat dr. Stamatin, care a refuzat sa ne puna la dispozitie aceasta lista cu "medici competenti".

Pacientele au aflat insa de lista de medici in ultimul moment si au sustinut ca planurile le-au fost schimbate complet. "Va dati seama ca eu toata sarcina m-am lasat in baza unui aviz ca voi naste prin cezariana, iar acum am aflat ca trebuie sa merg la unul din medicii de pe lista? Mi-a dat doctorul de aici lista si mi-a spus sa aleg un medic la care sa merg. M-am dus direct si am platit taxa de 500 de lei. Trebuie sa nasc in citeva zile", a afirmat o alta pacienta internata in spital.

Nici doctorii care trebuie sa le informeze pe paciente nu s-au aratat multumiti de masurile impuse. "Mie imi este usor ca medic sa respect un protocol, dar imi este rusine sa trimit o femeie insarcinata in ultima luna pe drumuri si sa o pun sa isi schimbe medicul", a precizat un medic din interiorul spitalului. "Si eu am primit lista de medici de la doctorul din maternitate. Am fost la unul dintre medici si mi-am luat avizul, pentru ca aveam o problema la spate", a declarat Maria Miron, o tinara internata in Maternitate care urma sa nasca.

"Aduc avantaje. Stim cui"

Conducerea spitalului spune ca lista este una necesara. Desi pacientele s-au plins de lipsa de comunicare si de faptul ca au aflat in ultimul moment de existenta ei, reprezentantii spitalului sustin ca nu era necesara comunicarea in afara spitalului.

"Medicii au fost alesi pe criterii de competenta. Nu am informat medicii de familie pentru ca oricum avizele se iau de la obstetrica sau medicii specialisti, iar cele care au o fisa la un alt medic dovedesc ca sint intr-adevar bolnave", a sustinut dr. Stamatin.

Categoriile vizate de catre comitetul director au fost, asadar, Oftalmologie, Neurologie, Cardiologie si Balneologie. Doar 5 medici au fost consemnati in dreptul fiecarei specializari. Cei care nu s-au regasit pe lista au spus ca decizia este a spitalului, dar ca avantajele sint cunoscute de catre toata lumea.

"Orice medic specialist oftalmolog poate acorda avizul pentru cezariana daca femeia are in cazul miopiei peste 4 dioptrii, sa zicem. Cred ca vor sa restrictioneze cezarienele, este decizia institutiei. Nu merg lucrurile ca la carte. Sint si exceptii ca aceastea, care probabil aduc avantaje. Stim cui. Este ca peste tot", a declarat dr. Gabriela Berschea, medic oftalomolog in cadrul cabinetului Mater Optica.

Colegiul Medicilor sprijina intentia Maternitatii de a reduce numarul operatiilor cezariene, pentru ca acestea reprezinta o cicatrice pe uter si dauneaza atit mamei, cit si copilului, sustin reprezentantii Colegiului.

"Serviciul la cerere se plateste, nu are de ce sa suporte Casa un moft"

"Mi se pare normal ca o interventie chirurgicala cu riscuri ulterioare sa fie expertizata de o persoana autorizata. Exista competente diferite in medicina, asa ca lista cu medici este buna. Un act medical fara valente terapeutice este si normal sa nu fie suportat de catre Casa de Asigurari, pentru ca se iau bani de la alte persoane in acest fel. Coplata este o masura foarte buna, pentru ca se face trierea celor care se supun inutil unui risc precum o cicatrice", a mentionat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

Si Directia de Sanatate Publica (DSP) afirma ca masurile sint benefice. "Serviciul la cerere se plateste, nu are de ce sa suporte Casa un moft. Daca vrei neaparat cezariana, eu nu ma opun, dar te costa. Directia nu intervine in managementul spitalului, dar daca ei au constatat ca incidenta este in crestere, si au constatat bine, si-au luat masuri pentru a opri cresterea", a afirmat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP.

La "Elena Doamna" nu se percepe taxa

Chiar daca masurile au fost luate pentru a scadea numarul operatiilor, efectele nu au fost intocmai cele dorite, asa cum a recunoscut si conducerea spitalului,. Incidenta nu a scazut nici cu aceste masuri, iar lista de medici si coplata au creat nemultumiri atit in rindul pacientelor, cit si al medicilor.

La Maternitatea "Elena Doamna", masurile au fost puse in discutie, dar nu au fost puse in practica. "La noi nu se vor lua aceste decizii. Le-am discutat si noi, dar am hotarit sa nu le aplicam. Nu am considerat ca este necesar sa impunem noi coplata, asteptam proiectul in dezbatere al Ministerului Sanatatii", a declarat dr. Vlad Gheorghita, directorul medical al Maternitatii "Elena Doamna".

Pentru ca masurile luate de Maternitatea "Cuza Voda" sa functioneze, ar trebui ca pacientele care nu au aviz, dar doresc cezariana, sa achite integral suma de 1.500 de lei. "Subventionam un moft, dar deocamdata, in etapa aceasta, nu avem cum sa le cerem toata suma. Am impus coplata. Probabil ca, in viitor, vom lua si aceasta decizie, de a le cere toata suma", a incheiat dr. Stamatin.

Comentarii