Teofan, noul mitropolit

Subtitlu

joi, 06 martie 2008, 02:49
4 MIN
 Teofan, noul mitropolit

IPS Teofan este noul mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Surpriza a fost mare, avind in vedere faptul ca el a fost propus de Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, netinindu-se cont, astfel, de opinia Sinodului Mitropolitan si de a Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor, care ii propusese pe PS Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos, si PS Ioan Selejan, episcopul Covasnei si Harghitei.

Intrucit Statutul BOR prevede ca membrii Sinodului Patriarhal pot face alte doua propuneri, acestia i-au nominalizat pe IPS Teofan si PS Calinic Botosaneanul, care contestase alegerile de la Iasi.

Mitropolitul Olteniei s-a dovedit inca de la inceput favoritul inaltilor ierarhi. Victoria sa reprezinta, intr-un fel, o infringere pentru Patriarhul Daniel, care nu si-a putut impune pina la capat punctul de vedere asupra succesiunii in jiltul mitropolitan. „Dumnezeu graieste prin gura unui profet: «Caile mele nu sint caile voastre. Gindurile mele nu sint gindurile voastre»", a citat la sfirsitul alegerilor, din Scriptura, IPS Teofan, spunind ca si pentru el rezultatul votului a fost o mare surpriza. „Ma indrept spre Iasi cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste", a mai spus mitropolitul.

 

Victorie covirsitoare impotriva candidatului propus la Iasi

IPS Teofan a fost ales ieri mitropolitul Moldovei cu o majoritate covirsitoare de voturi. Dupa ce Sfintul Sinod i-a nominalizat pe IPS Teofan, mitropolitul Olteniei, si pe PS Calinic Botosaneanul, arhiepiscopul vicar al Iasilor, s-a trecut la vot. Dupa primul tur s-a clasat pe primul loc IPS Teofan cu 20 de voturi, urmat de PS Casian cu 16 voturi, PS Ioan cu 7 voturi si PS Calinic cu numai 2 voturi.

Dupa cel de-al doilea tur de scrutin s-a concretizat prima optiune a Sinodului, IPS Teofan obtinind 32 de voturi din partea celor 45 de membri prezenti, iar PS Casian doar 13. Desi Sinodul intruneste 49 de membri, doar 45 au fost prezenti la sedinta de ieri. Rezultatele votului au constituit practic triumful unui grup suficient de puternic din Sinod in defavoarea Patriarhului Daniel. C

hiar propunerea si mai ales alegerea lui IPS Teofan pentru Mitropolia Moldovei, principalul contracandidat al lui Daniel in alegerile pentru scaunul de Patriarh au scos in evidenta aceasta inversare a raportului de forte. PS Casian, cunoscut ca preferat al Patriarhului, nu a fost si preferatul Sinodului.

Reticenta fata de Casian Craciun, care si-a exprimat cu obstinatie dorinta de a deveni mitropolit si de a arata ca este in gratiile PF Daniel, a unit grupurile de opinii diferite din Sinod in jurul lui IPS Teofan. Un alt motiv de coagulare a grupurilor potrivnice Patriarhului ar putea fi si un „incident" semnalat recent.

IPS Bartolomeu Anania a contestat o specificatie adaugata in statutul BOR, prin care se reia practica infiintarii stavropighiilor (manastiri sau biserici direct subordonate Patriarhului, trecindu-se astfel peste autoritatea ierarhului local). IPS Bartolomeu a suspectat faptul ca pasajul referitor la stavropighii a fost adaugat fara consultarea Sfintului Sinod si a cerut Patriarhului eliminarea sa din Statut.

Un reprezentant al „suflului nou" in BOR

Principal contracandidat al IPS Daniel in cursa de anul trecut pentru Patriarhie, cotat atunci chiar cu sanse foarte mari de cistig, IPS Teofan s-a retras din competitie inexplicabil, in chiar ziua alegerilor. Practic, prin alegerea lui ca mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a doua functie ca importanta dupa patriarh in Biserica Ortodoxa Romana, IPS Teofan a obtinut o echitabila compensatie. Mitropolia Moldovei are acum in fruntea sa un ierarh tinar, de 48 de ani. Pe numele sau de mirean Dumitru Savu, s-a nascut in octombrie 1959 in comuna Corbi, judetul Arges, intr-o familie cu sapte copii, pentru ca mai apoi sa devina licentiat al Institutului Teologic Universitar din Bucuresti.

Noul mitropolit al Moldovei a primit numele Teofan in 1984 in schitul Crasna din Prahova, cind a fost desemnat ca ierodiacon si ieromonah. Presa centrala a relatat anul trecut ca, potrivit satenilor, Dumitru Savu a ales calugaria ca sa scape de insuratoare cu nepoata preotului din satul natal – conditia impusa pentru a obtine parohia din Corbi.

Ulterior a obtinut titlul de doctor in Teologie la Institutul Teologic „Saint Serge" din Paris (1986-1990). Studiile efectuate in strainatate au motivat si unele speculatii aparute in citeva ziare centrale potrivit carora IPS Teofan, ca si IPS Daniel, ar fi colaborat cu Serviciul de Informatii Externe ale fostei Securitati, speculatii neconfirmate insa, din lipsa de probe. Ambele dosare, ale PF Daniel si IPS Teofan, ar fi fost arse in decembrie 1989. Astfel, Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii a dat verdict de necolaborare pentru IPS Teofan si pentru Patriarhul Daniel, in octombrie 2007.

Intre 1990 si 2000, IPS Teofan a fost secretar al cabinetului patriarhal, apoi episcop-vicar patriarhal, calitate in care a raspuns inclusiv de relatiile externe si cele cu diaspora ale BOR. In anul 2000 – cind a fost nominalizat pentru functia de mitropolit al Olteniei si arhiepiscop al Craiovei – s-a spus despre el ca reprezinta „suflul nou" de deschidere europeana ca inalt reprezentant al BOR, luindu-se in considerare si meritul sau privind organizarea vizitei Papei Ioan Paul al II-lea in Romania, in 1999.

Anul 2000 a fost pentru IPS Teofan incununat de succese, tot atunci primind din partea Presedintiei Ordinul pentru Merit „Marea Cruce". Din incredintarea Sfintei Patriarhii, este presedinte al Comisiei canonice, juridice si pentru disciplina a Sfintului Sinod si presedinte al Comisiei Bisericii Ortodoxe Romane pentru relatiile cu Biserica Catolica.

Ascensiunea sa ierarhica a fost pusa pe seama calitatilor sale, dar si pe seama pretuirii pe care i-a purtat-o fostul Patriarh, PF Teoctist. „PF Teoctist a fost azi prezent in Sala Sinodului", a spus aseara mitropolitul, in prima sa declaratie de presa.

„Nadajduiesc ca rugaciunile Sfintei Parascheva, ale Sfintului Ioan cel Nou de la Suceava, Sfintului Stefan cel Mare si ale Sfintilor Dosoftei si Varlaam sa ma sprijine sa indeplinesc slujba la care am fost chemat", a mai spus IPS Teofan.

Comentarii