Iasul ramine iar fara apa calda

Subtitlu

marți, 06 septembrie 2011, 11:14
3 MIN
 Iasul ramine iar fara apa calda

UPDATE, ora 14.35: Primarul Gheroghe Nichita nu vede o solutie imediata de aceasta data. El cere Guvernului si parlamentarilor PDL sa intervina, declarand ca "municipalitatea nu mai are ce sa faca", suma ceruta de Romgaz si EON gaz fiind mult peste posibilitatile Primariei si a CET-ului.

 

–– 

Termocentrala ieseana ar urma sa primeasca o gura de oxigen in aceasta saptamina. Sefii Primariei sustin ca, in citeva zile, in conturile CET ar urma sa intre peste patru milioane de lei. Banii vor fi directionati imediat catre furnizorii de gaz. Aceasta va fi ultima transa din subventia acordata pina acum de Guvern catre termocentrale. "Noi facem plati zilnice catre Romgaz. Se plateste atit suvbentia de la bugetul local, cit si o cota-parte din incasarile zilnice ale CET. Inclusiv luni s-a platit o suma de 100.000 lei. Speram ca marti sau miercuri vom primi subventia pe care o vom trimite imediat catre furnizori. Probabil ca, dupa ce vor vedea ca am facut plati mai importante, vor continua furnizarea gazului catre CET", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei.

Datoriile CET catre furnizorii de gaz se ridica la peste zece milioane de euro, iar subventia asteptata de la Guvern este de mai putin de un milion de euro. "Acum, CET consuma gaz de aproximativ 170.000 lei pe zi. Speram ca aceste plati sa fie luate in calcul la facturile curente. Datoriile sint mult mai mari", a explicat Chirica.

Si prefectul Dragomir Tomaseschi a anuntat ca a solicitat Guvernului sa urgenteze alocarea sumei promise pentru CET. Este vorba despre patru milioane de lei, bani datorati de Guvern in contul subventiilor pentru combustibil. "Simbata trecuta le-am solicitat premierului Boc si ministrului Traian Igas sa urgenteze alocarea celor patru milioane de lei care au fost dati de Ministerul Administratiei si Internelor. Ordinul s-a dat, a fost publicat si in Monitorul Oficial, dar se face mai greu viramentul. Dupa aceea, Primaria trebuie sa puna cota ei. Este ultimul ajutor pe care statul il mai acorda pentru CET. Trebuie sa ne asumam aceasta descentralizare. Acest lucru atrage drepturi, dar si raspundere si bani in plus de cheltuit", a declarat Dragomir Tomaseschi.

Pentru subventii la pretul combustibilului si ajutoare de incalzire Guvernul a alocat anul trecut 470 de milioane de lei, cu 125 de milioane de lei mai mult fata de suma pe care o va aloca in acest an. "Primaria ar trebui sa achite macar jumatate din suma pentru ca persoanele care au venituri sub 786 de lei sa beneficieze de aceleasi facilitati ca si anul trecut. Restul sumei va fi suportat de persoanele cu venituri mai mari. Din pacate, lipsa de eficienta isi cam spune cuvintul. Schimbarile care se fac acum in legatura cu CET trebuiau sa se faca in urma cu mai multi ani. S-a intirziat nepermis de mult timp", a mai declarat Dragomir Tomaseschi.

Sefii municipalitatii sustin ca in aceasta luna urmeaza sa fie discutata in Consiliul Local documentatia care va sta la baza concesionarii serviciului de termoficare. "Lucram la aceste documentatii. In cazul procedurii de selectare a unui prestator de servicii pentru iarna viitoare, asteptam oferta Dalkia pina la mijlocul lunii septembrie", a completat Chirica.

Comentarii