Topul cistigurilor medicilor de familie

duminică, 13 iulie 2008, 21:06
4 MIN
 Topul cistigurilor medicilor de familie

Desi asistenta sanitara din mediul rural este considerata ca fiind una precara, iar posturile de la tara nu sint rivnite mai de nimeni, medicii de familie de la sate par a fi cei care au salariile cele mai mari. 

Printre primii zece cel mai bine platiti medici de familie, doar unul singur este din mediul urban. Din statisticile Casei de Asigurari de Sanatate reiese ca in luna mai au fost doctori care au incasat peste 20.000 de lei. Acestia recunosc ca ramin in fiecare luna in conturi cu aproape 10.000 de lei, dupa ce din suma primita isi acopera cheltuielile de cabinet. Veniturile pe cabinet aproape ca s-au dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce face ca medicina de familie sa fie destul de profitabila.

Medicii de familie ieseni au venituri de mii de lei lunar. Cel mai profitabil pare a fi cabinetul medical infiintat la tara. Aici pe linga banii cuveniti pentru numerosii pacienti inscrisi, doctorii mai incaseaza de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) si sporurile de zona. Asa se face ca topul celor mai bine platiti medici de familie este condus de medici din doua cumune: Scobinti si Raducaneni. Fiecare dintre cei doi a avut pe luna mai un venit pe cabinet de peste 20.000 de lei.

Analizind dupa suma incasata pe luna mai de la CAS, cel mai "bogat" medic de familie din judet este dr. Constantin Andronic din comuna ieseana Scobinti cu 22.590 de lei primiti. Acesta trebuie sa plateasca lunar salariile celor doua asistente si contabilului care figureaza ca angajati ai cabinetului. In evidenta medicului Andronic sint aproape 3.300 de pacientI, din care aproximativ 900 nu sint asigurati. Suma primita reprezinta decontul pentru 2.300 de pacienti care platesc asigurare de sanatate. La acesti bani se adauga si cei primiti pentru fiecare examen de bilant din cadrul Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei.

Conform normelor, pentru fiecare pacient examinat, fie ca este sau nu asigurat, medicul este platit cu 15 lei. Chiar si asa acesta pare nemultumit si se considera nedreptatit la calcularea puctajului de acordare a sporurilor de zona. "Eu am pacienti de prin mai multe sate care sint rasfirate, astfel incit trebuie sa merg distante mari ca sa ajung la ei si este normal sa fi primit 4 puncte in loc de 2 la evaluare. La cita munca este si cu oamenii neasigurati este bine ca totusi s-au dat aceste sporuri. Oricum, din ce primesc de la Casa, cam 50% se duc pe plata salariatilor si pe cheltuieli de cabinet", spune dr. Constatin Andronic, medic de familie al comunei Scobinti.

La un calcul simplu, din venitul pe luna mai, acesta a ramas cu un brut de peste 10.000 de lei. Un venit de citeva ori mai mare decit un medic-sef la o Unitate de Primire a Urgentelor (UPU) din cadrul unui spital. "Un medic din UPU are in mina cel mult 1.500 de lei, la care se mai adauga si garzile, daca le face. Si nu se compara uzura noastra zilnica de urgentisti cu ce fac medicii de familie", spune dr. Tudor Ciuhodaru, coordonator UPU, Spitalul de Urgente "Sf. Ioan". 

Pe locul doi in lista celor mai bine platiti medici de familie se afla tot un doctor de la tara. Este vorba despre dr. Maria Pintilie din comuna Raducaneni. Aceasta a incasat pentru luna mai suma de 20.104 lei, plus plata cuvenita pentru examenele de bilant. Pe lista de asigurati ai acestui medic sint trecute 2.500 de personae, la care se adauga si aproape 1.000 neasigurate.

"Din suma primita pe cabinet noi ne autogospodarim. Trebuie sa platim telefon, apa, curent si sa ne facem igienizarile. De asemenea, mai avem si personalul de platit. Oricum e bine ca acum au marit sporurile si mai primim si pe program suficienti bani. Nu am soscotit niciodata sa vad cit ramin in fiecare luna, insa eu zic ca e bine", a declarat dr. Maria Pintilie, medic de familie in comuna Raducaneni. Acest medic are de cheltuit lunar salarii pentru doua asistente si o femeie de serviciu.

Pe locul trei la venituri incasate pe luna mai este dr. Camelia Racila din Pascani cu suma de 19.732 de lei pe luna mai. Cel mai bine platit medic care are cabinetul in Iasi este abia pe locul al-16-lea cu un venit pe cabinet de 14.709 lei si plata pe program de 1.968 lei, sume incasate tot pe luna mai.

Cum se calculeaza venitul pe cabinet?

Sumele primite de medicii de familie difera de la luna la luna in functie de mai multe criterii analizate la fiecare medic in parte. In calculul venitului pe cabinet se tine cont de numarul de pacienti, virsta in care se incadreaza acestia, serviciile medicale efectuate si valoarea sporului acordat.

Practic, numai 10% din banii medicilor reprezinta servicii medicale, restul fiind venituri per capita care se calculeaza dupa punctajul fiecarui pacient aflat pe lista inmultit cu coeficientul corespunzator virstei. Astfel, pentru un copil de  0-1 an un medic primeste aproape 67 de lei, pentru un batrin de peste 65 de ani primeste 56 de lei, iar pentru un adult 46 de lei.

Conducerea CAS spune ca veniturile medicilor de familie s-au dublat dupa ce valoarea punctului per asigurat a crescut de la 2,38 de lei la 4,61 lei. "Daca facem un calcul la veniturile pe care le primeau anul trecut, acestea sint cam la jumatate fata de acum. In acest an s-a incercat ridicarea calitatii medicinei si la sate si de aceea se incurajeaza prin plata corespunzatoare a serviciilor. Acum ramine de vazut daca toti medicii merita un venit dublu sau nu", a declarat ec. Cristian Lapusneanu, presedinte interimar al CAS.

Comentarii